Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
10 Αυγ 2022
SLIDER

Το Πεκίνο παίρνει ξανά τη δάδα και οι προετοιμασίες για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες προχωρούν ομαλά

 Αφή της Ολυμπιακής φλόγας

Στις 18 Οκτωβρίου, η δάδα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022 άναψε σε μια παραδοσιακή τελετή στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και παραδόθηκε μια μέρα μετά στους διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου σε μια άλλη τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας.

Ο Έλληνας σκιέρ, Γιάννης Αντωνίου είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στην τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας ενώ η τελευταία λαμπαδηδρόμος είναι η γυναίκα σκιέρ Παρασκευή Λαδοπούλου.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, “Λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, η τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας πραγματοποιήθηκε με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Επίσης, η Λαμπαδηδρομία ήταν μικρότερη απ’ ότι στο παρελθόν.”

Η πρώτη διπλή Ολυμπιακή πόλη στον κόσμο

Στις 31 Ιουλίου 2015, κατά τη διάρκεια της 128ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας επιλέχθηκε το Πεκίνο ως η πόλη που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί το γεγονός ότι το Πεκίνο θα γίνει η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα έχει φιλοξενήσει τόσο τους Θερινούς όσο και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου θα ξεκινήσουν στις 4 Φεβρουαρίου 2022 και θα ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα αγωνίσματα πάγου και χιονιού θα πραγματοποιηθούν στο Πεκίνο και στην πόλη Τζαντζιακού της επαρχίας Χεμπέι, αντίστοιχα.  Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι χώροι και οι υποδομές της διοργάνωσης έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει και οι δοκιμαστικοί αγώνες. Η Κίνα είναι έτοιμη να υποδεχτεί αθλητές από όλο τον κόσμο.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες εν μέσω πανδημίας

Από την έναρξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η Κίνα έλαβε άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα με στόχο τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας. Από τα μέσα Αυγούστου 2021, η Κίνα έχει διαθέσει περισσότερες από 800 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 100 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, κατατάσσοντάς την πρώτη παγκοσμίως.

Σύμφωνα με αναφορές στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η Οργανωτική Επιτροπή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχουν δημιουργήσει έναν μηχανισμό εργασίας για διαβουλεύσεις, θέτοντας ως μέγιστη προτεραιότητα την πρόληψη και τον έλεγχο της πανδημίας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των ασφαλών αγώνων και να διασφαλιστεί ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου θα διεξαχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Ένα αθλητικό γεγονός που αρνείται να πολιτικοποιηθεί

Αντιμετωπίζοντας την  πρόκληση της πολιτικοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων

Στις 18 και 19 Οκτωβρίου στην Ακρόπολη και σε άλλες περιοχές, μια ομάδα ανθρώπων από τους επονομαζόμενους  οργανισμούς “Ανεξαρτησία στο Θιβέτ” και ” Ανεξαρτησία στο Χονγκ  Κονγκ” διέκοψαν την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας με διαμαρτυρίες, απαιτώντας την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αποδοκιμασία και την ανησυχία των ντόπιων κατοίκων, οι οποίοι δήλωσαν πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν ένα γεγονός που προωθεί τον διάλογο και πραγμάτωνει την αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό. Η πολιτικοποίηση των αγώνων αντιτίθεται στο ολυμπιακό πνεύμα.

Εκτός από τον αντίκτυπο της πανδημίας, λοιπόν, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου αντιμετώπισαν επίσης την πρόκληση της πολιτικοποίησης του γεγονότος λόγω “θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Σύμφωνα όμως με την έκθεση που εξέδωσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η Κίνα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη, τη μείωση της φτώχειας, την υγεία, τις πρωτοβουλίες για άτομα με αναπηρίες και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το βιοτικό επίπεδο των εθνοτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Ουιγούρων, έχει επίσης βελτιωθεί.  Στο πλαίσιο της  παγκόσμιας έξαρσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια κατεύθυνση και να προχωρήσει από κοινού στο μέλλον.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Αγώνες του Πεκίνου θα προσφέρουν ακόμη μια δίκαιη σκηνή για τον παγκόσμιο αθλητισμό με σκοπό να καταστεί ένα ειρηνικό και ενιαίο αθλητικό γεγονός.

Related posts