Γράφει ο “paratiritis”
Ευτυχώς που καλυτέρεψε ο καιρός και σταμάτησαν να ανάβουν οι κάτοικοι της Αττικής τα τζάκια τους. Η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη μικροσωματίδια. Ειδικά όταν έκανε κρύο θα το είχατε δει και μόνοι σας ότι η ατμόσφαιρα ήταν δράμα.
Σύμφωνα με τις έρευνες , τα τζάκια και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές μεγαλύτερη ποσότητα μικροσωματιδίων ανά κιλό καύσιμης ύλης σε σύγκριση με ένα καλοσυντηρημένο καυστήρα πετρελαίου. Δηλαδή όσο ρυπαίνουν 30 διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας αντιστοιχεί σε ένα διαμέρισμα με τζάκι. Μάλιστα, τα μικροσωματίδια από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες ανήκουν στην κατηγορία των λεπτόκοκκων (PM-2.5 , με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm) όπου συγκαταλέγονται και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Αυτό σημαίνει πως διαπερνούν εύκολα τα κουφώματα των σπιτιών και από εκεί δεν φιλτράρονται σε αποτελεσματικό βαθμό από το ρινικό σύστημα με αποτέλεσμα να διεισδύουν εύκολα στο πνευμονικό προκαλώντας βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροχρόνιες καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές.
Το «The Great Smoke» το θυμόσαστε; Έγινε το 1952 στο Λονδίνο . Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν τότε οι υγειονομικές αρχές πέθαναν περίπου 12.000 άνθρωποι.
Είχε προηγηθεί το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής . Ο καπνός με τη ομίχλη μπέρδεψαν τους Λονδρέζους. Δεν ήταν τόσο αθώο το νέφος . Αυτό το νέφος ήταν θανατηφόρο.
Μερικά χρόνια αργότερα στο Λονδίνο ψηφίστηκε νόμος της απαγόρευσης ορυκτού άνθρακα και καυσόξυλων για οικιακή και βιομηχανική χρήση. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για την περιοχή της Αττικής. Όταν μάλιστα το υπουργείο Περιβάλλοντος, κατέγραψε 174 μg/m3. στο Μαρούσι και 189 μg/m3 στη Λυκόβρυση , ανησύχησε τους υπεύθυνους.
Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες ευθύνεται σε ένα μεγάλο μέρος της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Είπαμε θα ήταν εύκολο να έβγαζαν έναν νόμο από το υπουργείο που θα έλεγε «αποφασίζουμε και διατάζουμε» όπως συνέβαινε κάποιες άλλες εποχές.
Ευτυχώς υπήρχαν κάποιοι που φρέναραν αυτή την απόφαση. Γιατί αν έφτασε ο κόσμος να ανάβει μέρα νύχτα τα τζάκια δεν το έκανε από χόμπι. Κρύωνε ο κόσμος και γι αυτό έκαιγε ότι έβρισκε.
Κύριοι για το φαινόμενο αυτό ευθύνεται το ίδιο το κράτος. Γιατί το κράτος έβαλε τους φόρους στο πετρέλαιο.
Το νέφος δεν το έφεραν οι Αθηναίοι από χόμπι αλλά από ανάγκη.
Ρωτήστε τις εταιρίες που έκαναν διανομή πετρελαίου. Είχαν το ¼ σε σύγκριση με την κατανάλωση που είχαμε το 2010. Το πρόβλημα δεν το προκάλεσε η άγνοια του κόσμου αλλά οι υπέρογκοι φόροι.
Related posts
Άνθιμος κατά Ιερώνυμου
Ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα
Αναζήτηση
Τελευταία νέα
Αυτοκτονία μαθητή στα Κάτω Πατήσια: Στο μικροσκόπιο το κινητό του 14χρονου
Έρευνες για την αυτοκτονία του μαθητή στα Κάτω Πατήσια πραγματοποιεί η Αστυνομία που προσπαθεί μέσα καταθέσεις αλλά και από τα αρχεία του κινητού τηλεφώνου του θύματος…