Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Οκτ 2020
SLIDER

Το μεγαλύτερο δώρο του πρωθυπουργού

Του Γιώργου Συριόπουλου

Στο νέο διάγγελμά του (επιμένω στο ‘διάγγελμα’) ο πρωθυπουργός επανέλαβε το μήνυμα της υπέρτατης ανάγκης για ατομική και κοινωνική ευθύνη, ώστε να ακολουθούνται απαράβατα οι οδηγίες των επιστημόνων, των ιατρών, των διαχειριστών  της κρίσης στο σύστημα Υγείας.

Αναφέρθηκε στην ευελιξία που δίνει στην ελληνική Οικονομία η απόφαση της ΕΚΤ να εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα ελληνικά ομόλογα, αφού ήρθησαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και διατίθενται € 750 δισεκατομμύρια για ενίσχυση της ρευστότητας όλων ανεξαιρέτως των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Ρίχνει € 10 δις από τα διαθέσιμα στην αγορά και αναστέλλει την καταβολή των εργοδοτικών εισφορών. Δίνει έκτακτο δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας.

Εξήγγειλε πως η Πολιτεία θα καταβάλει έκτακτο μισθό € 800 για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις με μείωση τζίρου που λειτουργούν ακόμη, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους και σε όσους απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου.

Η υγειονομική κρίση θα φέρει και άλλες δικλείδες προστασίας της κοινωνικής συνοχής.

Και ακόμη είμαστε στην αρχή της κρίσης. Με μαθηματική βεβαιότητα θα δούμε και άλλους περιορισμούς. Ίσως για πολύ καιρό.

Είναι βέβαιο ότι η ‘επόμενη μέρα’, μετά από αυτό το ‘τεχνητό κώμα’ στο οποίο τέθηκε ο πλανήτης εξ αιτίας ενός (;) αόρατου εχθρού, θα είναι πολύ διαφορετική. Γιατί, όπως οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε, μετά το ‘κώμα’ επιβάλλεται  μια επίπονη διαδικασία ανάνηψης! Ειδικά, στις περιπτώσεις που έχουν προκληθεί… μεταλλάξεις. Όπως, λ.χ. το αναγκαστικό πέρασμα από την αυστηρότητα των δημοσιονομικών κανονισμών (ή του ΣΣΑ για τους μυημένους στην ευρωπαϊκή ‘κανονικότητα’) στο δόγμα της ‘ευελιξίας’.

Η κοινωνική και οικονομική μετάλλαξη δεν θα έχει τα κανονιστικά χαρακτηριστικά της ‘επόμενης μέρας’, που γνωρίσαμε μετά την οικονομική κρίση. Τίποτε δεν εγγυάται ότι δεν θα είναι όλα δυσκολότερα!

Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό να συν-αντιληφθούμε ότι αυτή η κρίση αναδύει την αξία της ανθρώπινης ζωής. Και όλα όσα συνδέονται με την έννοιά της.

Αυτή η κρίση, φέρνει στο προσκήνιο τη δύναμη και την αναγκαιότητα του εθνικού κράτους. Μετουσιώνει τις προθέσεις αλληλεγγύης σε πράξεις άμεσης αναγνώρισης. Αλλά, φέρνει και στον αφρό τα ψόφια χρυσόψαρα των φιλικών μας σχέσεων… αφού μπαίνουν και αυτές σε δοκιμασία. Ειδικά… αν στερέψει το αλεύρι!

Αυτή η κρίση, μας κάνει όλους σχοινοβάτες στο ταξίδι της ζωής. Ακροβάτες χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Αγωνιστές της υπομονής. Χειριστές της προσωπικής μας κρίσης. Μας θέλει επίμονους και πειθαρχημένους.

Το μοντέλο ‘ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ’ μοιάζει κάτι περισσότερο από μια προτροπή αυτοπροστασίας. Μοιάζει με ένα νέο οικουμενικό… Ολυμπιακό Άθλημα.

Και εθνικός προπονητής μας σε αυτό το άθλημα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ω, ναι! Λοιδορήστε όσο θέλετε. Δεν θα κάνω συγκρίσεις από το Πάνθεον των σωτήρων. Κάντε τες μόνοι.

Καταγράφω όμως, στο ημερολόγιο της μοναξιάς μας (φανταστείτε τις αντοχές της Άννας Φρανκ!), πως υπό άλλες συνθήκες… θα ήταν και αυτός δρομέας στη λαμπαδηδρομία της ολυμπιακής φλόγας. Θα ενίσχυε τη δημοτικότητά του με ακόμη ένα photo opportunity. Ίσως και να πλημμύριζε το Twitter, το Instagram, το Facebook με τη λευκή του φόρμα και μια άσβεστη δάδα υψωμένη με φόντο το Καλλιμάρμαρο.

Κι όμως απέφυγε σοφά αυτό το … virtual socializing. Άφησε πίσω του το trend της ανούσιας προβολής και προτίμησε να μας δωρίσει αυτό που μας λείπει: την εικόνα του προσώπου – προτύπου στη δημόσια ζωή!

Μέχρι τώρα, είχαμε να δείχνουμε στα παιδιά μας πολλά ‘πρότυπα προς αποφυγήν’. Διάφορους κομψεπίκομψους τιποτολόγους, που επιτίθενται στην καθημερινότητά μας με πληθωρική ορμή, για να μας πείσουν ότι ο άδειος λόγος τους έχει -δίκην προθέσεων- βαρύτητα …αστρικών σωμάτων!

Κι ένα σωρό εικόνες του συρμού…  με ηγετόπουλα που δεν χάνουν ευκαιρία να φωτογραφηθούν σε οποιοδήποτε ντεκόρ, αρκεί να κερδίζουν ‘likes’ και ‘retweets’. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια προς απόδειξη αυτού του ισχυρισμού. Αρκεί να προσέξετε τις ώρες που ‘τιτιβίζουν’, για να διαπιστώσετε ότι ο κόσμος κυβερνάται από ανθρώπους με τσίμπλα στα μάτια.

Μέχρι τώρα, στο υποσυνείδητο των περισσότερων πολιτών η έννοια του εθνικού ή ευρωπαίου ‘αξιωματούχου’, ήταν συνδεδεμένη με την ανασφάλειά του. Κάθε φορά που έβλεπε κάποιον μεγαλόσχημο στο τηλεοπτικό γυαλί σφιγγόταν το στομάχι του!

Τι θα μου πει πάλι αυτός; Τι με θέλει; Τι μου ζητάει; Γιατί δεν με αφήνει στην ησυχία μου;

Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε εμφάνισή του εμπνέει ασφάλεια. Έχεις τη βεβαιότητα πλέον, ότι μπορείς να πας για ύπνο και να σκέφτεσαι τη δουλειά σου, την οικογένειά σου, την άγνωστη αγαπημένη σου, το ταξίδι που θα ήθελες να κάνεις στη Λίμα του Περού (ασχέτως αν δεν μπορείς) ή το φαγητό που έχεις νοσταλγήσει.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ που προσφέρει ο πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό:

η θεμελίωση της ασφάλειας και το coaching της κοινωνίας στο να μάθει να μετέχει στην κοινή ευθύνη.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ενσαρκώνει το πρότυπο ενός ηγέτη που κάνει τη δουλειά που του ανατέθηκε με συνέπεια, με μεθοδικότητα, με αποφασιστικότητα, με προσήλωση στην ουσία, με ανωτερότητα έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, με σεβασμό στην πολιτισμική μας ταυτότητα, με εθνική αντίληψη, με οργανωτική ικανότητα, με συνθετική σκέψη, με ενωτική διάθεση. Χωρίς φθηνή ή διχαστική προπαγάνδα.

Αν συνεχίσει έτσι, με διορθωτικές κινήσεις όπου υπάρχουν αστοχίες, τότε η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να τρέξει σπριντ ανάκτησης του χρόνου που έχασε στα χρόνια της ουτοπίας.

Προσώρας, ας ελπίσουμε τα σούπερ μάρκετς να παραμείνουν επαρκώς τροφοδοτούμενα.  Και ο μπακάλης του χωριού επαρκώς ανεκτικός προς τους συμπολίτες μας, που ενδεχομένως χρειάζονται τη δική του προσωρινή στήριξη. Έστω και αν αυτή είναι η αποφυγή της αισχροκέρδειας σε μια δύσκολη περίοδο για όλους μας.

 

 

Related posts