Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
06 Ιούλ 2022
Ελλάδα

Το μεγάλο κόλπο της Κυβέρνησης με τις συντάξεις

 

Άνω κάτω οι συνταξιούχοι. Όλη την Πέμπτη 30 Ιουνίου αλλά και την Παρασκευή 1 Ιουλίου, χιλιάδες συνταξιούχοι έκαναν ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών και δεν πίστευαν στα μάτια τους που το χαρτάκι το οποίο έβγαινε από το μηχάνημα « έλεγε»  στους περισσότερους μηδέν υπόλοιπο.

Με δύο λόγια δεν είχε μπει και δεν έχει μπει ακόμη η σύνταξη τους. Αυτοί που δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι δεν έχει μπει η σύνταξη τους ήταν οι συνταξιούχοι της Alpha Bank αφού δεν είχαν λάβει καμιά ενημέρωση και συνέχεια πήγαιναν στα ΑΤΜ για να δούν την εξέλιξη.

‘Όμως το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το colpo grosso της κυβέρνησης είναι αλλού. Οι  συνταξιούχοι με το κόλπο της αλλαγής στην ημερομηνία πληρωμής ,θα λαμβάνουν  στο εξής μια επικουρική λιγότερη.  Για το 2016 οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν 11 αντί 12 επικουρικές συντάξεις.

Αυτό γιατί  η σύνταξη που θα έπαιρναν προκαταβολικά τον Ιούνιο θα καταβληθεί σε «δεδουλευμένη» βάση τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.

Με αυτό το τρικ το ΕΤΕΑ σταματά πλέον να πληρώνει τη σύνταξη του επόμενου μήνα στο τέλος του προηγούμενου αλλά στο τέλος της χρονιάς το «μέτρημα» βγάζει 11 επικουρικές αντί για 12.

Και αφήστε τον αρμόδιο υπουργό να λέει ότι τη Δευτέρα θα καταβληθούν κανονικά οι επικουρικές.

Οι μειώσεις  που είδαν οι συνταξιούχοι στις συντάξεις, δεν αφορά περικοπή των κύριων συντάξεων, αλλά περικοπή του ΕΚΑΣ, και αυτό αφορά 143.000 ανθρώπους.

Όμως το ΕΚΑΣ ήταν καταδικασμένο εδώ και χρόνια να εξαφανισθεί.

Μέχρι τον Μάιο οι συντάξεις προπληρώνονταν. Έτσι στις 27 Μαΐου είχαν πληρωθεί από την αρχή του έτους συνολικά 5 επικουρικές. Αν η επόμενη πληρωμή γινόταν στις 29 Ιουνίου, οι συνταξιούχοι θα είχαν πάρει από αρχή έτους 6 επικουρικές. Με την αλλαγή που συντελέσθηκε οι συνταξιούχοι πήραν μέχρι τέλος Μαΐου 5 επικουρικές από αρχή έτους και την 6η επικουρική αντί να την πάρουν στα τέλη Ιουνίου, θα την πληρωθούν στις αρχές Ιουλίου (Δευτέρα 4 του μηνός).

ε σχετικό ρεπορτάζ του thepressroom.gr αναφέρεται:

Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο έχουν περάσει 6 μήνες, οι συνταξιούχοι έχουν πάρει συνολικά 5 επικουρικές.

Η αλλαγή της ημερομηνίας προβλέπεται σε ειδικό άρθρο στο νόμο 4387/16 για το ασφαλιστικό, με απόφαση υπουργού Εργασίας.

Το άρθρο αυτό αξιοποίησε η διοίκηση του ΕΤΕΑ που εισηγήθηκε στον κ. Κατρούγκαλο να υπογράψει τη σχετική απόφαση, ώστε από τον Ιούνιο να σταματήσει η προκαταβολή και η πληρωμή των επικουρικών να γίνεται εντός του τρέχοντος μήνα στον οποίο και αντιστοιχούν.

Οι  συνταξιούχοι δεν πήραν την επικουρική του Ιουλίου στις 28-30 Ιουνίου. Με  τη νέα απόφαση θα λαμβάνουν πλέον τη σύνταξή τους τη δεύτερη εργάσιμη μέρα του μήνα. Η σύνταξη Ιουλίου λοιπόν θα πληρωθεί τη δεύτερη εργάσιμη μέρα του μήνα, που είναι η Δευτέρα 4 Ιουλίου.

Σε σχέση με τις παλιές ημερομηνίες, οι πληρωμές των επικουρικών πάνε από 3 ως και 6 μέρες πίσω αν υπολογίσει κανείς ότι αν η 29η έπεφτε Δευτέρα, τα λεφτά πιστώνονταν από την Παρασκευή. Με το νέο σύστημα, οι συντάξεις δεν θα πιστώνονται από την Παρασκευή, αν η δεύτερη εργάσιμη μέρα κάθε μήνα πέφτει τη Δευτέρα.

Η απόφαση να πάνε πίσω οι πληρωμές των επικουρικών και να καταβάλλονται όλες την ίδια ημέρα (ενώ τώρα η πληρωμή γινόταν σε 3 διαφορετικές ημερομηνίες, αλλά πάντα προκαταβολικά) έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ΕΤΕΑ αναγκαζόταν να ρευστοποιεί ομόλογα με ζημιά εις βάρος του Ταμείου και των ασφαλισμένων, γιατί δεν έβγαιναν τα λεφτά για να πληρωθούν οι συντάξεις.

Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ακόμη πως είναι 4 οι κλίμακες για το ΕΚΑΣ, το κριτήριο είναι το εισόδημα. Συγκεκριμένα:

Ποσό εισοδήματος Ποσό ΕΚΑΣ

Έως 7.216 ευρώ 230 ευρώ

Από 7.216,01 – 7.518 ευρώ 172,5 ευρώ

Από 7.518,01 – 7.720 ευρώ 115 ευρώ

Από 7.720,01 – 7.972 ευρώ 57,5 ευρώ

Ο Τ. Πετρόπουλος είπε ακόμη πως με με τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αυξάνονται οι μικρές συντάξεις. Το ποσοστό αναπλήρωσης φτάνει και το 110%, »είπαμε πως θα συμπληρωθεί το 2019», τόνισε.

Επανέλαβε τέλος, πως την Δευτέρα θα καταβληθούν οι επικουρικές, στις οποίες υπάρχει μία μείωση, αλλά προστατεύονται οι κάτω από 1300 ευρώ, ενώ διατηρείται το μειωμένο ποσοστό συμμετοχής 10% στους συνταξιούχους που έπαψαν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Διευκρίνισε πως αυτό το μήνα το ΕΚΑΣ καταβλήθηκε με την κύρια σύνταξη, κι υπάρχει ένα σφάλμα 17.500 περιπτώσεων με παραπάνω μείωση, αλλά θα διορθωθεί σύντομα.

Related posts