Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
14 Ιούλ 2024
Οικονομία

Το κρίσιμο EUROGROUP και τι γράφουν οι εφημερίδες για τη διαπραγμάτευση

 

ΤΑ ΝΕΑ, με κεντρικό τίτλο «Διχασμένη Ευρώπη» και υπότιτλο «Ψυχρό-θερμό στη διαπραγμάτευση –  Μικρές πιθανότητες για λύση απόψε» γράφουν ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εμφανίζεται με δυο γραμμές σχετικά με την Ελλάδα, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, για την οποία η κυβέρνηση δεν τρέφει μεγάλες προσδοκίες μετά τις διαπραγματεύσεις τριών ημερών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την εφ. το Βερολίνο εμφανίζεται αταλάντευτο στη σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας, αλλά μια σειρά χωρών κλείνει, πλέον, υπέρ ενός συμβιβασμού. Επίσης η εφ. με τίτλο στις εσωτερικές σελίδες της «Η πρώτη μάχη όχι ο πόλεμος» επικαλείται κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες είναι απίθανο να υπάρξει απόφαση στο αποψινό Eurogroup. Όπως γράφει η εφ. το Μαξίμου τοποθετεί χαμηλά τον πήχη ως προς τη κατάληξη του Eurogroup, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που παραμένουν στις διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. Το πιθανότερο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι να οδηγηθούμε σε μια νέα έκτακτη σύνοδο του Eurogroup. Ακόμη, σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Μαξίμου καλεί Γιούνκερ» η εφ. γράφει ότι χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε μακράς διαρκείας τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζει απόδειξη των δυσκολιών στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχει χαώδεις απόσταση ανάμεσα στους 15 Έλληνες εμπειρογνώμονες και τους εκπροσώπους των δανειστών. ΟΙ εταίροι θέλουν να γνωρίζουν ποια από τα μέτρα του υφιστάμενου μνημονίου δέχεται η ελληνική πλευρά, ποια επιθυμεί να ακυρώσει και με ποια ισοδύναμα μέτρα προτίθεται να τα αντικαταστήσει.
 
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, με κεντρικό  τίτλο «Δεν κάνει πίσω κανένας» και υπότιτλο «Eurogroup: Ξεκινούν με διαφορές» γράφει ότι Ελλάδα και εταίροι προσέρχονται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup με δυο εκ διαμέτρου αντίθετα κείμενα. Ακόμη η εφ. με τίτλο «Δύο κόσμοι… χωριστά» γράφει ότι οι γνωματεύσεις που θα καταθέσουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και της Ελλάδας θα είναι διαφορετικές, αφού συμφωνούν στους στόχους, αλλά διαφωνούν στα μέσα επίτευξής τους. Ακόμη η εφ. σε άλλο ρεπορτάζ με τίτλο «Δυο ‘’ξένα’’ κείμενα στο ίδιο συμβούλιο» γράφει ότι ο συγκερασμός των θέσεων των δυο πλευρών στο  Eurogroup είναι δύσκολος έως ανέφικτος. Η εφ. σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές και μέτρα που απορρίπτει εκ προοιμίου και είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα, ακόμη και σε νέα προσφυγή στις κάλπες. Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την Τετάρτη η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τη συνέχιση της στήριξης των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας, ELA.

Το ΕΘΝΟΣ, με τίτλο «Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα στο Eurogroup» κάνει λόγο για σκληρές διαπραγματεύσεις και προσθέτει ότι Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ είναι ανήσυχοι και προβληματισμένοι. Η εφ. προβάλλει και εκτίμηση κορυφαίου αξιωματούχου ότι είναι περιορισμένες οι ελπίδες για οριστική συμφωνία στο αποψινό  Eurogroup, ενώ η Ευρωζώνη φέρεται διατιθεμένη να συζητήσει για ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς παράταση του μνημονίου, αλλά υπό όρους. Η εφ. προβάλλει επίσης την συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο STERN στην οποία δήλωσε: «Είμαι υπέρ μιας λύσης που κερδίζουν οι πάντες». Σε άλλο ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Κρίσιμα τηλεφωνήματα από Τσίπρα λίγο πριν το Eurogroup» η εφ. γράφει ότι ο πρωθυπουργός είχε χθες μπαράζ επικοινωνιών με κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες, ενώ χαρακτηρίζει εξαιρετικά σημαντική τη συνομιλία του με τον κ. Γιούνκερ. Η εφ. σημειώνει ακόμη ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τακ Λιού καθώς και του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζ. Κέρι. Όπως γράφει η εφ. οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ευόδωση των προσπαθειών για κοινά αποδεκτό πρόγραμμα ενώ προβάλλει και εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών ότι δύσκολα θα κλείσει συμφωνία στο αποψινό Eurogroup. Τέλος η εφ. με τίτλο στην πρώτη σελίδα «Στο φως τα τρία ντοκουμέντα του Eurogroup» αναφέρεται στο παρασκήνιο της 11ης Φεβρουαρίου και το ελληνικό μπλόκο στο ανακοινωθέν. Συγκεκριμένα η εφ. αποκαλύπτει τα τρία προσχέδια κειμένων που ουδέποτε βγήκαν στη δημοσιότητα και άλλαζαν ώρα με την ώρα στην δραματική συνεδρίαση καθώς είχαν κοινό παρανομαστή τη φράση «παράταση του τρέχοντος προγράμματος».
 
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, με τίτλο στην πρώτη σελίδα «Οι… κόκκινες γραμμές στο σημερινό Eurogroup» αναφέρεται στις θέσεις του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών ενόψει της σημερινής κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Μικρές προσδοκίες για συμφωνία στο σημερινό Eurogroup» η εφ. κάνει λόγο για νέο μπρα ντε φερ με ανοικτά όλα τα αποτελέσματα. ¨Όπως σημειώνει θα πρέπει να θωρείται «γεφυρωμένο» το χάσμα για μνημόνιο και τρόικα, αφού η κυβέρνηση τα δέχεται με άλλες ονομασίες. Επίσης, σημειώνει ότι η Ευρώπη θα πει «ναι» για αλλαγές σε ορισμένα μέτρα αν υπάρξει αντικατάστασή τους με άλλα ισοδύναμα. Τέλος η εφ. με τίτλο «Πως θα καλυφθούν οι ανάγκες του διμήνου» γράφει ότι ανενεργοί λογαριασμοί και μεταχρονολόγηση πληρωμών θα είναι οι δυο βασικές δεξαμενές του Γενικού Λογιστηρίου τους Κράτους στην κάλυψη των υποχρεώσεων του χρέους που φθάνουν τα 4,1 δις ευρώ για το δίμηνο Φεβρουαρίου –  Μαρτίου και την «αγορά» χρόνου για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
 
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, με κεντρικό τίτλο «Αγωνία με λαχτάρα» και υπέρτιτλο «Δεν θα υπάρξει (το πιθανότερο) συμφωνία ούτε σήμερα στις Βρυξέλλες! Προς έκτακτο Eurogroup (!) την Παρασκευή» αναφέρεται στις ελπίδες του Αλ. Τσίπρα για κούρεμα των ακραίων στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς και στα εύκολα «ναι» και τα δύσκολα «όχι» της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με την εφ. στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup περιμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκληρό μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχει σύγκλιση απόψεων στη μείωση των δυσθεώρητων στόχων, στο περιουσιολόγιο, στην πάταξη της διαφθοράς και στους μισθούς του Δημοσίου.  Οι δυο πλευρές διαφωνούν για το πρόγραμμα- γέφυρα, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις, το χρηματοδοτικό κενό, τις απολύσεις και την άντληση των 11 δις ευρώ του ΤΧΣ. Τέλος η εφ. προβάλλει τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο περιοδικό STERN ότι «Δεν θέλουμε άλλα δάνεια» καθώς και δήλωση του Π. Λαφαζάνη στο ΑΠΕ ο οποίος σημειώνει «Οι Γερμανοί δύσκολα θα πάνε κυνικά σε ρήξη».