Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Μαΐ 2023
SLIDER

Το Eurogroup συμφώνησε για φθηνά δάνεια χωρίς μνημόνιο στις χώρες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό

Ο «λευκός καπνός» από το οικονομικό κονγκλάβιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαίνει για τις χώρες που επλήγησαν ότι θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε φθηνά δάνεια. Και το σημαντικότερο χωρίς μνημόνια. Ήταν μια  σημαντική συμφωνία του Eurogroup  για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να παρασχεθούν φτηνές πιστοληπτικές γραμμές που θα μπορούν να αντληθούν μέχρι τα τέλη του 2022 από τις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία του νέου κορωναϊού.

Τα δάνεια, που θα παρασχεθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), θα έχουν 10ετή περίοδο ωρίμανσης, με επιτόκιο της τάξης του 0,1% το χρόνο. Το ύψος του δανείου για κάθε χώρα μπορεί να φθάσει το 2% του ΑΕΠ της. Το πρόγραμμα (MES) θα ξεκινήσει στα μέσα Μαΐου.

«Συμφωνήθηκε. Το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2022» είπε η μία από τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, χωρίς να τις κατονομάζει.

Τα 10 σημεία της Συμφωνίας

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ η ενεργοποίηση της γραμμής θα γίνει αφότου ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στις χώρες που είναι απαραίτητο.

  1. Στις 23 Απριλίου 2020, οι ηγέτες ενέκριναν τη συμφωνία του Eurogroup της 9ης Απριλίου 2020 σχετικά με τα τρία σημαντικά δίχτυα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις ύψους 540 δισ.ευρώ, και ζήτησαν την ενεργοποίησή τους από την 1η Ιουνίου 2020. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εργαστούν για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης και ανέθεσαν στην Επιτροπή να αναλύσει τις ακριβείς ανάγκες και να υποβάλει επειγόντως μια πρόταση που να είναι ανάλογη με την πρόκληση. Το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση και να προετοιμάζει το έδαφος για μια ισχυρή ανάκαμψη.
  2. Το Eurogroup χαιρετίζει τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο σχετικά με την πρόταση SURE, και στα διοικητικά όργανα της ΕΤΕπ για τη δημιουργία του πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων, για τη στήριξη των ευρωπαίων εργαζομένων και επιχειρήσεων, και επιβεβαιώνει τη συμφωνία για τη σύσταση του προγράμματος ESM Pandemic Crisis Suppor για την υποστήριξη των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
  3. Συμφωνήσαμε σήμερα σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις τυποποιημένες προϋποθέσεις του προγράμματος Στήριξης για την Πανδημική Κρίση, που διατίθενται σε όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ για ποσά ύψους 2% του ΑΕΠ των αντίστοιχων μελών από τα τέλη του 2019, ως σημείο αναφοράς, για την υποστήριξη της εγχώριας χρηματοδότησης του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω της κρίσης COVID-19. Χαιρετίσαμε επίσης τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των θεσμικών οργάνων σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τους κινδύνους χρηματοοικονομικής σταθερότητας, καθώς και τα κριτήρια επιλεξιμότητας για πρόσβαση σε αυτό το μέσο. Συμφωνούμε με την άποψη των ιδρυμάτων ότι όλα τα μέλη του ESM πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για να λάβουν υποστήριξη στο πλαίσιο της Στήριξης για την Πανδημική Κρίση. Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, αναμένουμε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να εγκρίνει ψήφισμα που θα επιβεβαιώνει τα παραπάνω πολύ πριν από την 1η Ιουνίου 2020. Θα τηρηθούν οι διατάξεις της Συνθήκης του ESM.
  4. Η Ευρωομάδα υπενθυμίζει ότι η μόνη απαίτηση πρόσβασης στην πιστωτική γραμμή θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη να δεσμευτούν στη χρήση αυτής για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω της κρίσης του COVID 19. Αυτή η δέσμευση θα αναλυθεί σε ένα μεμονωμένο σχέδιο αντιμετώπισης πανδημίας που θα εκπονηθεί βάσει ενός προτύπου, για κάθε διευκόλυνση που παρέχεται στο πλαίσιο της υποστήριξης για την πανδημική κρίση.
  5. Συμφωνούμε ότι η παρακολούθηση και η επιτήρηση πρέπει να είναι ανάλογα με τη φύση του συμμετρικού σοκ που προκαλείται από τον COVID-19 αλλά και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη χρήση της Στήριξης για την Πανδημική Κρίση, σύμφωνα με το πλαίσιο της ΕΕ και τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές του ESM. Χαιρετίζουμε την πρόθεση της Επιτροπής να εφαρμόσει ένα απλοποιημένο πλαίσιο αναφοράς και παρακολούθησης, που θα περιορίζεται στις δεσμεύσεις που περιγράφονται στο σχέδιο αντιμετώπισης πανδημίας, όπως περιγράφεται στην επιστολή της 7ης Μαΐου του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπρόβσκις και του Επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι προς τον Πρόεδρο του Eurogroup. Ο ESM θα εφαρμόσει επίσης το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που διαθέτει για να διασφαλίσει την έγκαιρη αποπληρωμή της Στήριξης για την Πανδημική Κρίση.
  6. Συμφωνούμε με την πρόταση του ESM σχετικά με τους κοινούς οικονομικούς όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για κάθε διευκόλυνση που παρέχεται στο πλαίσιο της Στήριξης για την Πανδημική Κρίση. Αυτό περιλαμβάνει μια μέγιστη μέση διάρκεια 10 ετών για τα δάνεια και τα ευνοϊκά μέτρα, προσαρμοσμένα στον εξαιρετικό χαρακτήρα αυτής της κρίσης.
  7. Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει ότι η υποστήριξη για την πανδημική κρίση είναι μοναδική, δεδομένου του εκτεταμένου αντίκτυπου της κρίσης COVID-19 σε όλα τα μέλη του ESM. Τα αιτήματα για την υποστήριξη αντιμετώπισης της πανδημίας μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Κατόπιν πρότασης του Διευθύνοντος Συμβούλου του ESM, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM μπορεί να αποφασίσει με αμοιβαία συμφωνία να προσαρμόσει αυτήν την προθεσμία. Η πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου θα βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία σχετικά με την πορεία της κρίσης. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα παραμείνουν δεσμευμένα στην ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών αρχών, σύμφωνα με τα οικονομικά και δημοσιονομικά πλαίσια συντονισμού και εποπτείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης τυχόν ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.
  8. Η αρχική περίοδος διαθεσιμότητας για κάθε χορηγηθείσα διευκόλυνση που παρέχεται στο πλαίσιο της Στήριξης για την Πανδημική Κρίση θα είναι 12 μήνες, η οποία θα μπορούσε να παραταθεί δύο φορές για 6 μήνες, σε αντιστοιχία με το τυπικό πλαίσιο του ESM για προληπτικά μέσα.
  9. Κατόπιν του αιτήματος στο πλαίσιο της Στήριξης για την Πανδημική Κρίση, οι θεσμοί αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις το συντομότερο δυνατόν και να προετοιμάσουν, μαζί με τις εθνικές αρχές, το μεμονωμένο Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας, βάσει του συμφωνηθέντος προτύπου.
  10. Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών για κάθε αίτημα, τα διοικητικά όργανα του ESΜ θα εγκρίνουν τα μεμονωμένα σχέδια αντιμετώπισης πανδημίας, τις μεμονωμένες αποφάσεις για τη χορήγηση χρηματοδοτικής βοήθειας και τις συμφωνίες χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, σύμφωνα με το άρθρο 13 της συνθήκης ESM.

Πηγή:thepressroom

Related posts