Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Σεπ 2023
Πολιτισμός

«Το ελεύθερο ζευγάρι» μια κωμωδία με άφθονο γέλιο που αξίζει να δείτε 

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη

«Το ελεύθερο ζευγάρι» των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε σε ελεύθερη διασκευή του Γιώργη Κοντοπόδη παρουσιάζεται στο θέατρο Μπέλλος.

Ο Γιώργης Κοντοπόδης προσάρμοσε το έργο στην ελληνική πραγματικότητα χρίζοντας κρητικό τον άνδρα και ιταλίδα τη σύζυγό του. Μια πολύ έξυπνη διασκευή γιατί το έργο έρχεται πιο κοντά στον έλληνα θεατή. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που το έργο παίζεται για έκτη χρονιά.

Ανασφαλής ο σύζυγος που επιβεβαιώνεται μέσω της απιστίας, δίχως αυτοπεποίθηση η απατημένη σύζυγος που βρίσκεται σε κρίση λόγω των εξωσυζυγικών σχέσεων του άντρα της κι επιχειρεί μονίμως να αυτοκτονήσει με διάφορους τρόπους. Βέβαια, πίσω από αυτές τις ενέργειές της δεν βρίσκεται αληθινή επιθυμία να φύγει από τη ζωή αλλά να συμμαζέψει τον άπιστο σύζυγο. Έτσι, μέσα από ατάκες που προκαλούν άφθονο γέλιο στους θεατές αποφασίζουν να έχουν μια ελεύθερη σχέση. Ότι μπορεί να κάνει εκείνος, αντίστοιχα μπορεί να κάνει κι εκείνη. Όμως, πόσοι άντρες σύζυγοι μπορούν ν΄ αποδεχτούν την απιστία της συζύγου;

Μπορεί να εφαρμοστεί ελεύθερη σχέση στα ζευγάρια είτε είναι παντρεμένα είτε όχι; Η απάντηση είναι όχι! Ίσως να υπάρχουν ζευγάρια που το αποδέχονται, αλλά σίγουρα αποτελούν τις ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ο Αλέξαδρος Λιακόπουλος σκηνοθετεί με έξυπνο τρόπο τους δυο πρωταγωνιστές Γιώργη Κοντοπόδη και Μαρσώ Φίλη εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες που του προσφέρει η σκηνή του θεάτρου, αλλά, η έμπνευσή του για το διαδραστικό μέρος του έργου, την επικοινωνία των ηθοποιών με τους θεατές, είναι η πραγματική απόλαυση. Οι δυο ηθοποιοί, πότε ο ένας και πότε ο άλλος,  απευθύνονται σε τυχαία πρόσωπα και τους ρωτάνε για την έγγαμη ζωή τους. Στο κομμάτι αυτό δεν υπάρχουν έτοιμες ατάκες και οι ηθοποιοί είναι αναγκασμένοι να προσαρμοσθούν και να έχουν την απαραίτητη ευστροφία ν΄ απαντήσουν και να κατευθύνουν τη συζήτηση ανάλογα με τις απαντήσεις που παίρνουν.

Φυσικά, το γέλιο πηγάζει αβίαστα μέσα από τις χιουμοριστικές συνομιλίες με τους ανθρώπους που για λίγο γίνονται μέρος του έργου. Στην παράσταση που παρακολούθησα, κανείς από τους θεατές δεν ομολόγησε μια απιστία του/της συντρόφου αλλά ισχύει το «τα εν οίκω μη εν δήμω».

Όταν ο απατηθείς σύζυγος βρίσκεται εγκλωβισμένος στην ελεύθερη σχέση που ο ίδιος συμφώνησε, ελπίζοντας εγωιστικά ότι αυτό αφορά μόνο τη δική του πλευρά, αισθάνεται ότι χάνεται η ασφάλεια της έγγαμης ζωής και καταφεύγει στις μεθόδους που εφάρμοζε η σύζυγός του, απειλεί με αυτοκτονίες.

Οι ρόλοι έχουν αλλάξει, μπορούν όμως να αλλάξουν κι οι σχέσεις; Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα του έργου, γιατί κάθε κωμωδία έχει τις σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις της. Με πηγαίο χιούμορ οι ηθοποιοί μας οδηγούν στις συνέπειες της επιλογής μιας ελεύθερης σχέσης.

Οι εμβόλιμες ατάκες που αφορούσαν τη σχέση των ηθοποιών μεταξύ τους κι όχι ως ρόλους, δεν ξενίζουν τον θεατή, αντίθετα τον κάνουν μέρος της παράστασης. Κι εδώ το χιούμορ περισσεύει με την αίσθηση της απόλυτης εμπιστοσύνης ηθοποιού-θεατή ν΄ απογειώνεται.

Είναι δύσκολο το έργο; Δύσκολες είναι οι σχέσεις ανάμεσα στα ζευγάρια, κι ακόμη δυσκολότερο είναι να υποκριθεί κάποιος στη σκηνή ότι οι καταστάσεις συμβαίνουν στον ίδιο. Ο Γιώργος Κοντοπόδης και η Μαρσώ Φίλη αντιμετωπίζουν τους ρόλους τους με άνεση, με σκέρτσο, με ζωντάνια και χιούμορ αντλώντας από τους θεατές αβίαστο γέλιο. Πολλές από τις ατάκες ακολουθούνται από μουσικές παρεμβάσεις απόλυτα ταιριαστές στο κλίμα των σχέσεων του έργου.

Το δίδυμο Γιώργος Κοντοπόδης-Μαρσώ Φίλη απέδειξε ότι η υποκριτική χημεία ανάμεσά τους πρέπει να συνεχίσει σ΄ αυτό ή σε κάποιο άλλο θεατρικό έργο.

Κορυφαία στιγμή άπειρου γέλιου είναι η εμφάνιση του νεαρού εραστή της συζύγου στη σκηνή ντυμένος με καπαρτίνα κι ένα… μποξεράκι. Ο νεαρός ηθοποιός Γιώργος Ντάβος ξεπερνάει τον εαυτό του σε μια εμφάνιση «9,5 βδομάδες». Είναι η δεύτερη φορά που τον βλέπω σε παράσταση και πιστεύω ότι το «υποκριτικό» μέλλον τού ανήκει.

Οι δυο νέες κοπέλες Τζωρτζίνα Δάρλα και Δανάη Τούρλα εμφανίζονται για να συνδράμουν στην παράσταση με μικρούς ρόλους.

Το έργο είναι μια κωμωδία που πέρα από το γέλιο που προκαλεί, προβληματίζει για τις σχέσεις και το πόσο εξελιγμένες μπορούν να γίνουν. Τι είναι η απιστία; Κι ως που βολεύει η ελευθερία στη σχέση; Γιατί όλοι, αυτό που θέλουν να κάνουν οι ίδιοι απεύχονται να το κάνει το ταίρι τους.

Πως, πότε και γιατί ξεκινούν όλα, πού βασίζονται και από πού πηγάζουν;

Ο τρόπος διαπαιδαγώγησης των παιδιών, απαντά με έμμεσο τρόπο ο πρωταγωνιστής, εκεί βρίσκεται το μυστικό για τη διαμόρφωση των σχέσεων των ενηλίκων.

Είναι σίγουρο πως η απιστία συμβαίνει και θα εξακολουθεί να συμβαίνει ως ελευθερία ή ως αμαρτία.

Συνιστώ να παρακολουθήσετε την παράσταση και φροντίστε να αντλήσετε τα σοβαρά στοιχεία του έργου που σας προσφέρονται με απολαυστικές ατάκες χιούμορ.

Η ταυτότητα της παράστασης

Θέατρο ΜΠΕΛΛΟΣ

Κέκροπος 1, Πλάκα, Τηλέφωνο 2103229889

Το ελεύθερο ζευγάρι σε διασκευή του Γιώργη Κοντοπόδη

Σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Λιακόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Γιώργης Κοντοπόδης, Μαρσώ Φίλη

Συμμετέχουν: Γιώργος Ντάβος, Δανάη Τούρλα, Τζωρτζίνα Δάρλα.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων : Σάββατο και Κυριακή στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων : 12 ευρώ, 10 ευρώ

 

Related posts