Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Νοέ 2020
Ελλάδα

Το διπλό στοίχημα με τη μείωση του ΦΠΑ

 

 

 

 

 

 

 

Πρώτη ημέρα εφαρμογής σήμερα του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση και το στοίχημα είναι να δούμε κατά πόσον η μείωση θα “αντανακλάται” στις τελικές τιμές των προϊόντων και κατά δεύτερον αν οι χθεσινές διευκρινίσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη ήταν αρκετές για να λύσουν το πρόβλημα με τη σύγχυση που επικράτησε.
Παράλληλα (αλλά αυτό δεν θα φανεί άμεσα), ένα άλλο στοίχημα είναι αν το μέτρο αποδώσει τα αναμενόμενα αυξημένα έσοδα στα κρατικά ταμεία δηλαδή, δεδομένου ότι δεν είναι μόνιμο, αλλά η επέκταση της ισχύος του και πέραν του 2013 θα κριθεί “εκ του αποτελέσματος” .
Να σημειώσουμε ότι η σύγχυση προκλήθηκε από την εγκύκλιο που υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ, η οποία δημιούργησε την εντύπωση ότι ο ΦΠΑ διαφοροποιείται ανάλογα με το εάν ο καταναλωτής κάθεται να φάει ή παίρνει κάτι στο χέρι και φεύγει. Έτσι ο  γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης διευκρίνισε με μήνυμά του στο Τwitter: «Ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως που καταναλώνεται» διαψεύδοντας έτσι τη φημολογία για περιορισμένη εφαρμογή του μέτρου.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Θεοχάρη «ο συντελεστής διαφέρει μόνο στα αναψυκτικά ανάλογα με το αν η κατανάλωση γίνεται στο εστιατόριο ή όχι».

Διευκρινίσεις

Μάλιστα και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με ανακοίνωσή της έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το ύψος ΦΠΑ στα αναψυκτικά εκτός καταστήματος τονίζοντας ότι «η παράδοση των αναψυκτικών υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) σε όλες τις πράξεις που αφορούν την αλυσίδα διανομής τους (εισαγωγή, παραγωγή, χονδρική πώληση, λιανική πώληση) από οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα, κυλικεία, κλπ.). Ο συντελεστής αυτός ισχύει από 1.9.2011, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 3986/2011.
Η παροχή υπηρεσίας εστίασης, και συνεπώς η κατανάλωση αναψυκτικών εντός του καταστήματος, με την πρόσφατη διάταξη υπάγεται από 1.8.13 έως 31.12.13 στο μειωμένο συντελεστή (13%).
Επίσης στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η «παροχή υπηρεσίας εστίασης θεωρείται η επιτόπια κατανάλωση εντός καταστημάτων με παράλληλη παροχή υπηρεσιών (διάθεση τραπεζοκαθισμάτων, επιτραπέζιων σκευών, σερβίρισμα, καθαρισμός χώρων, κλπ.), ενώ στην περίπτωση που δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες ως ανωτέρω, πρόκειται για παράδοση αγαθών, η οποία υπάγεται στον προβλεπόμενο συντελεστή για κάθε είδους αγαθού». Επισημαίνεται, τέλος, πως δεν είναι ακριβές ότι ο συντελεστής των έτοιμων φαγητών διαφοροποιείται ανάλογα με το αν καταναλώνονται στο κατάστημα ή εκτός (π.χ. με παράδοση κατ’ οίκον) και δηλώνει ότι στην παράδοση των εν λόγω αγαθών εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση ο μειωμένος  συντελεστής  (13%.). Σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου, η μείωση ΦΠΑ δεν προβλεπόταν «οριζόντια», αλλά πολλών ταχυτήτων, με συνέπεια οι καταναλωτές να πρέπει να ελέγχουν διπλά το πού θα πληρώνουν ΦΠΑ 13% και πού 23%.

Με την απόφαση, από σήμερα θα υπάγονται πλέον σε ΦΠΑ 13%, από 23% που ισχύει σήμερα:

– Η παροχή υπηρεσιών εστίασης (σερβιριζόμενο φαγητό) σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις. Εξαιρούνται από τη μείωση ΦΠΑ τα κέντρα διασκέδασης και η διάθεση οινοπνευματωδών ποτών γενικώς.
– Η παράδοση φαγητών για επιτόπια κατανάλωση («στο πόδι») από εστιατόρια, οβελιστήρια, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια, πιτσαρίες, τυροπιτάδικα, μπουγατσάδικα, γαλακτοπωλεία, παγωτατζίδικα κλπ. Περιλαμβάνεται επίσης και η διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, όπως νερό (αεριούχο η μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά γενικά. – Η τροφοδοσία (catering) εφόσον δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού αλλά συνοδεύεται από άλλες υπηρεσίες, έστω και αν παρέχονται στο χώρο του πελάτη και όχι εντός της επιχείρησης.
-Η παραλαβή σε πακέτο (take away) από το κατάστημα ή παράδοσης στο χώρο του πελάτη (delivery), αλλά μόνο για μαγειρεμένα φαγητά,  σάντουιτς, τυρόπιτες, σαλάτες, σκανκς κλπ. Αντιθέτως, στις περιπτώσεις αυτές, χρεώνεται με ΦΠΑ  23% η διανομή και των μη αλκοολούχων ποτών, δηλαδή νερού, ροφημάτων, αναψυκτικών κλπ. – Το φαγητό από τα ξενοδοχεία σε εστιατόρια ή και στο δωμάτιο, είτε σερβίρεται είτε παραλαμβάνεται με self service. Η μείωση αφορά και στα μη αλκοολούχα ποτά, εκτός αν αυτά διατίθενται σε μίνι μπαρ μέσα στο δωμάτιο.

Στα τουριστικά πακέτα των ξενοδοχείων ο μειωμένος ΦΠΑ 13% επιβάλλεται ως εξής:

– Για διαμονή με πρωινό: στο 5% της αξίας του πακέτου διαμονής -Για διαμονή μη ημιδιατροφή: στο 15% της αξίας του πακέτου – Για διαμονή με πλήρη διατροφή: στο 25% της αξίας του πακέτου   Για διαμονή όμως με το σύστημα all inclusive (που περιλαμβάνει πχ και ομπρέλες, αθλητικές δραστηριότητες κλπ) επιβάλλεται ΦΠΑ 6,5% στο 65% της αξίας του πακέτου, ΦΠΑ 13% στο 25% της αξίας του πακέτου και 23% στο υπόλοιπο 10% της αξίας του πακέτου.

Related posts