Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
23 Ιαν 2022
SLIDER

Το Brexit έδωσε βαρύ χτύπημα στους ξένους φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου

Αν ρωτήσεις ένα Βέλγο πολίτη τι άλλαξε στη ζωή του από της 1η Ιανουαρίου σε σχέση με το πολυσυζητημένο Brexit θα σου απαντήσει ΤΙΠΟΤΑ.

Ότι ισχύει για τον Ευρωπαίο Βέλγο, Γάλλο, Γερμανό η Έλληνα η για τον Άγγλο πολίτη οι αλλαγές είναι από ασήμαντες μέχρι μηδαμινές.

Όμως με το Brexit οι αλλαγές είναι τεράστιες που επηρεάζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Τα δίδακτρα των ξένων φοιτητών που έχουν αποφασίσει να κάνουν τις σπουδές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν από 50-75% .

Οι εμπορικές συμφωνίες είναι ίδιες πριν και μετά Brexit εποχή. Χωρίς τελωνειακούς δασμούς, χωρίς ποσοστώσεις. Οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου διατηρούν  την πρόσβασή τους σε μια τεράστια ενιαία αγορά 450 εκατομμυρίων καταναλωτών και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές σε μια αγορά 66 εκατομμυρίων Βρετανών καταναλωτών.

Με τη διευθέτηση αυτή αποφεύγεται η διάσπαση στις αλυσίδες παραγωγής, που θα προκαλούσε πολλά προβλήματα σε ορισμένους τομείς, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Βρετανία και η ΕΕ δεσμεύονται να τηρήσουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού «διατηρώντας τα υψηλά επίπεδα προστασίας σε τομείς όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και η τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, η φορολογική διαφάνεια και οι κρατικές επιδοτήσεις».

Ο τουρισμός ελάχιστα μπορεί να επηρεαστεί και μόνο τους πρώτους μήνες. Μετά θα ισορροπήσει. Αν μη ξεχνάμε ότι δεν χρειάζεται  ούτε βίζα για τους Βρετανούς πολίτες που θα έρθουν στην Ελλάδα.

Η μόνη αλλαγή που προβληματίζει όμως και τους οικονομικούς συμβούλους στα Βρετανικά πανεπιστήμια είναι η αλλαγή στο ύψος των διδάκτρων.

Αν τα δίδακτρα σε ενα καλό πανεπιστήμιο ήταν περίπου 12.000 το δρόμο, τώρα αυτά ξεπέρασαν τις  19.000 αγγλικές λίγες

Οι φοιτητές που θα εγγραφούν στα πανεπιστήμια της χώρας στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα χρειαστεί να πληρώσουν μια σημαντική αύξηση στα δίδακτρα τους καθώς θα λογίζονται πλέον ως διεθνείς φοιτητές. Κατά μέσο όρο (εξαρτάται από σπουδές και πανεπιστήμιο) η αύξηση των διδάκτρων μπορεί να ξεπερνά τα 16.000 λίρες τον χρόνο. Όσοι φοιτητές είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα Βρετανικά Πανεπιστήμια έχουν εξασφαλίσει ότι θα πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς συμφοιτητές τους.

Όσοι όμως θελήσουν στο εξής να πάνε εκεί θα το σκεφθούν πολύ σοβαρά. Τα έσοδα των βρετανικών πανεπιστημίων θα μειωθούν σημαντικά. Το 10% του προϋπολογισμού πολλών βρετανικών πανεπιστημίων προέρχεται από τους ξένους φοιτητές.

Όμως είναι και ένα άλλο σημαντικό θέμα που ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί. Μέχρι σήμερα αν κάποιος τελείωνε τις σπουδές του σε βρετανικό πανεπιστήμιο έβρισκε αρκετά εύκολα δουλειά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα δεν υπάρχει η εγγύηση ότι θα μπορεί κάποιος να μείνει και να εργαστεί εκεί μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του.

Αυτό αν δεν διευκρινισθεί η Αγγλία θα ξεμείνει από ξένους φοιτητές. Όσον αφορά την πιστότητα των αγγλικών πανεπιστημίων ίσως βρεθεί κάποια άλλη λύση που έπεσε σαν ιδέα αλλά δεν υπάρχει απόφαση. Κάποιοι πρότειναν να μεταφέρουν τους τίτλους των πανεπιστημίων αλλά και τους καθηγητές τους στο Βέλγιο έτσι ώστε τα δίδακτρα να κρατηθούν στα ίδια επίπεδα που ήταν και για τους περσινούς φοιτητές.

Τι θα γίνει κανένας δεν ξέρει. Γιατί και σήμερα τα μαθήματα λόγω Covid 19 γίνονται διαδικτυακά αφού οι περισσότεροι ξένοι φοιτητές μετακόμισαν στις πατρίδες τους.

 

 

Related posts