Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
17 Ιούν 2021
Κόσμος

Το Βέλγιο απαγορεύει δια νόμου τη σφαγή «χαλάλ» και «κοσέρ»

Άλλοι δεν έχουν να φάνε ούτε ένα κομμάτι ψωμί και  άλλοι  δίνουν μάχες για το χαλάλ και το κοσέρ. Η εβραϊκή και η μουσουλμανική κοινότητα του Βελγίου διαμαρτύρονται για το νέο νόμο, υποστηρίζοντας πως το χαλάλ και το κοσέρ για να γίνουν πρέπει το ζώο να είναι υγιέστατο.

Όμως η διαμάχη ξεκινάει από αλλού. Και το Βέλγιο να μην εμπλακεί σε διαμάχες αποφάσισε ότι όλα πρέπει να γίνονται βάση του νόμου. Έτσι το Βέλγιο απαγορεύει δια νόμου τη σφαγή «χαλάλ» και «κοσέρ», με τους επικριτές να υποστηρίζουν πως με αυτή την απόφαση παραβιάζεται η ελευθερία και η ανεξιθρησκία.

Πρόκειται για το δεύτερο Καντόνι που παίρνει αυτή την απόφαση στην οποία προβλέπεται ότι οι συγκεκριμένοι τρόποι σφαγής των ζώων μπορούν να γίνουν μόνο σε περίπτωση που το ζώο έχει πρώτα αναισθητοποιηθεί.

Ο τρόπος αναισθητοποίησης προβλέπεται πως θα γίνεται με ηλεκτροπληξία. Ο νέος νόμος έχει τύχει ευρείας αποδοχής από τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων που θεωρούν πως με την αναισθητοποίηση τα ζώα υποφέρουν λιγότερο.

Η εβραϊκή και η μουσουλμανική κοινότητα του Βελγίου διαμαρτύρονται για το νέο νόμο, υποστηρίζοντας πως το χαλάλ και το κοσέρ για να γίνουν πρέπει να το ζώο να είναι υγιέστατο. Όπως καταλαβαίνετε αδιαφορούν για τα δικαιώματα των ζώων αφού πρόκειται για τελετές -ιδιαιτέρως στην περίπτωση του χαλάλ- που προσφέρουν μαρτυρικό θάνατο.

Η Περιφέρεια Φλάνδρας που υιοθέτησε το σχετικό νόμο έχει κατηγορηθεί για αντισημιτισμό και ισλαμοφοβία τη στιγμή που το χαλάλ και το κοσέρ είναι τρόποι σφαγής κατά τη διάρκεια των οποίων κόβεται ο λαιμός του ζώου για να στραγγίξει το αίμα από το σώμα του.

Ήδη η Σουηδία, η Δανία, η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία έχουν απαγορεύσει τη σφαγή ζώων που δεν έχουν αναισθητοποιηθεί.

Τι είναι όμως το Κοσέρ και τι το Χαλάλ

Κοσέρ: Η σφαγή πρέπει να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο άτομο (shochet), το οποίο με ένα ειδικό εξαιρετικά κοφτερό μαχαίρι με ίσια κόψη (όχι πριονωτό), κόβει με μία κίνηση το λαιμό του ζώου, την κύρια αρτηρία, την κύρια φλέβα, την τραχεία και τον οισοφάγο. Το ζητούμενο είναι η ακαριαία πτώση της πίεσης του αίματος προς τον εγκέφαλο ώστε ο θάνατος να επέλθει γρήγορα και το ζώο να χάσει τις αισθήσεις του και να μην πονά και βασανίζεται καθώς πεθαίνει. Κατά τη διάρκεια του κοσέρ λέγονται προσευχές για να ευλογηθεί το κρέας.

Χαλάλ: Γίνεται με το ζώο να είναι ξαπλωμένο στην αριστερή του πλευρά ώστε να έχει κατεύθυνση προς τη Μέκκα και τον μουφτή να προφέρει για κάθε ζώο «bismillah» που σημαίνει «στο όνομα του Αλλάχ». Ο σφαγέας χρησιμοποιεί ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι για να κόψει το λαιμό του ζώου (λάρυγγα, φλέβες, καρωτίδα) και από τις δύο μεριές αλλά δεν πρέπει να κόψει το νωτιαίο μυελό. Στη συνέχεια το ζώο αφήνεται να χάσει όλο το αίμα του μέχρι να στραγγιστεί τελείως.

Και στις δύο περιπτώσεις τα ζώα είναι ζωντανά κατά τη διάρκεια της σφαγής. Χαλάλ και κοσέρ έχουν βρεθεί στο στόχαστρο αφού υποστηρίζεται ότι ο θάνατος των ζώων είναι αργός και βασανιστικός. Στην Ελλάδα οι συγκεκριμένοι τρόποι σφαγής υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια με σφαγεία να έχουν στα προϊόντα τους και τις σχετικές πιστοποιήσεις.

 

Πηγή:ELEFTHEROSTYPOS.GR

Related posts