Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Ιούν 2024
Auto-Moto

Το αμιγώς ηλεκτρικό ΜΙΝΙ συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία σε αγώνα ταχύτητας.

Το πρόγραμμα ‘Vitesco Technologies MINI Electric Racing’ σηματοδότησε την απόλυτη παγκόσμια πρεμιέρα – τον πρώτο αγώνα ταχύτητας ενός ηλεκτρικού MINI στην ιστορία που συμμετείχε στην τελευταία ειδική διαδρομή του Ρουμανικού Πρωταθλήματος Αναβάσεων (Romanian National Hill Climb ​​Championship), το Opel Brașov Trophy.

Στόχος του προγράμματος ήταν η προετοιμασία ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου βασισμένου στο νέο MINI Cooper SE, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη στις δυναμικές επιδόσεις ενός MINI, αλλά και τις δυνατότητες της τεχνολογίας εξηλεκτρισμού του BMW Group. Η εμπλοκή της Vitesco Technologies – μιας εταιρείας τεχνολογίας που περιλαμβάνει λύσεις εξηλεκτρισμού 48-volt, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές μονάδες ισχύος για υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα – στοχεύει στη βελτιστοποίηση του συστήματος κίνησης του MINI Cooper SE για αγωνιστικές συνθήκες. Η Automobile Bavaria παρείχε τεχνική υποστήριξη και αγωνιστική προετοιμασία, ενώ η Michelin προσέφερε τα ελαστικά για συμμετοχή σε διάφορους αγώνες.

Το αυτοκίνητο ήταν σύννομο με τους κανόνες με ελάχιστες αλλαγές στον τομέα της ασφάλειας, απαραίτητες για συμμετοχή σε έναν αγώνα ταχύτητας, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ρουμανίας. Δεν έγινε οποιαδήποτε αλλαγή δυναμικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων των ελαστικών τα οποία ήταν περισσότερο street, αλλά πολύ καλής ποιότητας – Michelin Pilot Sport 4. Επιπλέον, αλλαγές σχετικές με την ασφάλεια, όπως αφαίρεση των καθισμάτων και της επένδυσης, τοποθέτηση ειδικών αγωνιστικών καθισμάτων και συστημάτων, και εγκατάσταση ενός ανθεκτικού roll-cage, πέτυχαν μείωση βάρους περίπου 150 kg. «Σε πρώτη φάση, στην πρώτη μας συμμετοχή, θέλαμε να έχουμε ένα σημείο αναφοράς για τη δυναμική του στάνταρ μοντέλου και να καταλάβουμε ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις σε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα. Πιστεύουμε ότι μπορούμε κερδίσουμε 3-4 δευτ. ανά χιλιόμετρο με αλλαγές στην ανάρτηση, αγωνιστικά ελαστικά και θερμική διαχείριση. Το MINI είναι ένα ευέλικτο μοντέλο, πολύ καλύτερα προετοιμασμένο για τεχνικά σιρκουί και διαδρομές, όχι για ταχύτητα, κυρίως επειδή η ηλεκτροκίνηση περιορίζει – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – τη μέγιστη ταχύτητα στα 150 km/h.

Το καλό είναι ότι το ΜΙΝΙ καταφέρνει να μεταφέρει αυτή την αίσθηση ‘go-kart’ ακόμα και στην ηλεκτρική έκδοση.

Το MINI Electric Racing, χωρίς δυναμικές βελτιστοποιήσεις, βρέθηκε κάτω από τη μέση της κατάταξης στο τέλος του Opel Trophy. Ο καλύτερος χρόνος για την ανάβαση των 5 km στο Poiana road ήταν 3:07,478, που αντιστοιχεί με ταχύτητα 96 km/h, άριστο αποτέλεσμα για συμβατικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Σε αγωνιστικές συνθήκες, η μέση κατανάλωση έφτασε τα 50 kWh/100 km στην ανάβαση και περίπου στα 25-30 kWh/100 km επωφελούμενο από την ανάκτηση ενέργειας στην κατηφόρα, που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο, με στάνταρ μπαταρίες, είχε αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις απαιτήσεις της αγωνιστικής ημέρας. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων που δύο ηλεκτρικά πληρώματα τερμάτισαν στον αγώνα, ενώ το MINI Electric Racing προσπέρασε η Kaufland e-Rally Team.

Βασικό μοντέλο: MINI Cooper SE

Σύγχρονος ηλεκτροκινητήρας-Μέγιστη ισχύς: 135 kW- 184 hp-Μέγιστη ροπή: 270 Nm from 0 rpm-Μέγιστη ισχύς ανάκτησης ενέργειας: 50 kW

Μπαταρία: Καθαρή χωρητικότητα 32.6 kWh, 12 T-modules ενσωματωμένες στο δάπεδο, κατασκευαστής CATL

Related posts