Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
15 Ιούν 2021
SLIDER

Τίτλοι τέλους από την Ε.Ε για τα εμβόλια της AstraZeneca

Φαίνεται ότι κάτι ανησύχησε  τους επιστήμονες  στην Ευρώπη. Η κάτι δεν άλλαξε η παρασκευάστρια εταιρία για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η  Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν δεν ανανεώνει την παραγγελία των εμβολίων μετά τον Ιούνιο.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ήταν ξεκάθαρος για το «τέλος εποχής», καθώς δήλωσε χθες ότι η ΕΕ δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της πανδημίας του κορωνοϊού για μετά τον Ιούνιο.

Τα ερωτήματα είναι αρκετά αλλά κανένας ακόμη δεν έχει απαντήσει.

Το εμβόλιο της AstraZeneca προκαλεί παρενέργειες;

Και αν ναι σε ποιες ομάδες.

Αν προκαλεί παρενέργειες και για το λόγο αυτό η ΕΕ δεν θα ανανεώσει τις παραγγελίες της γιατί θα συνεχίσουν να κάνουν εμβόλια μέχρι και τον Ιούνιο.

Ο κόσμος ακούγοντας τα προβλήματα –έστω και ελάχιστα- με τις θρομβώσεις η ακόμη ότι κανένας δεν παίρνει την ευθύνη να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο οι γυναίκες που προτίθενται να κάνουν παιδί η ακόμη και αυτές που είναι έγκυες ανησυχεί.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Ε.Μακρόν όταν ρωτήθηκε για την απόφαση της ΕΕ.

«Αυτή τη στιγμή, εμβολιάζουμε με αυτό το εμβόλιο (σ.σ.: AstraZeneca) στη Γαλλία και στην Ευρώπη. Πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, γιατί θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση. Αλλά για μελλοντικές παραγγελίες, προκειμένου να ανταποκριθούμε συγκεκριμένα σε παραλλαγές του ιού, βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι πλέον πιο αποτελεσματικά, οπότε αυτό σηματοδοτεί έναν ευρωπαϊκό ρεαλισμό τον οποίο καλωσορίζω».

Επίσημα η ΕΕ ανέφερε ότι είχε θέματα με την παρασκευάστρια  εταιρεία  η οποία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και και καθυστερούσε στις παραδόσεις. Τον προηγούμενο μήνα ενεργοποίησε νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την παράδοση των εμβολίων της κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και για την απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρία, για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

Σίγουρα όμως για να μην είμαστε αφελείς άλλοι είναι οι λόγοι της διακοπής. Τουλάχιστον κατά της δικής μας εκτίμησης. Η  Νότια Αφρική σταμάτησε  τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca, αφού τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι μπορεί να είναι ελάχιστα αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής που κυριαρχεί στη χώρα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ποια εμβόλια κάνει στους Άγγλους; Γιατί κάνει εισαγωγή αφού εκεί υπάρχει πλεόνασμα εμβολίων της AstraZeneca.

Σίγουρα κανένας ηγέτης δεν βγήκε να προκαλέσει πανικό. Ωστόσο αν ρωτήσει  έναν πολιτικό η ακόμη και έναν λοιμωμοξιολόγο ,μια γυναίκα που θέλει να κάνει παιδί αν μπορεί να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca η απάντηση που παίρνει είναι:

Να συμβουλευτείς το γυναικολόγο σου. Κανένας δεν της λέει «Ναι μπορείς ».Γιατί απλά κανένας δεν μπορεί να πάρει τη ευθύνη για τα επακόλουθα.

Η ΕΕ το ξεκαθάρισε ότι τέλος τα συγκεκριμένα εμβόλια. Και τώρα τίθεται ένα ακόμη ερώτημα.

Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, τι θα κάνουν με τη 2η δόση; Ο Υπουργός Επικράτειας, Γιώργος Γραπετρίτης, είχε ξεκαθαρίσει την περασμένη Πέμπτη μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας και διαβεβαίωσε ότι είναι εξασφαλισμένες και οι δεύτερες δόσεις για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τι έδειξαν οι μελέτες

Σύμφωνα με δεδομένα από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε πραγματικές συνθήκες και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Νότια Κορέα, οι πρώτες δόσεις των εμβολίων της AstraZeneca, αλλά και της Pfizer έχουν 86,6% αποτελεσματικότητα κατά του τον κορωνοϊού σε ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω,

Τα δεδομένα από την Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών έδειξαν ότι το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού με την BioNTech, έχει 89,7% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της μόλυνσης τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, ενώ εκείνο της AstraZeneca 86%.

Related posts