Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Μαΐ 2024
Auto-Moto

Τις ακτές της Ιθάκης καθαρίζουν η Hyundai και η Healthy

Στις 8 Ιουνίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών και η Hyundai Motor γιόρτασε την πρώτη της μεγάλη δραστηριότητα καθαρισμού του 2022 στην Ιθάκη σε συνεργασία με την Healthy Seas. Οι τοπικοί φορείς του νησιού συνεργάστηκαν με την Hyundai και την Healthy Seas για ένα μεγάλο έργο καθαρισμού ενώ παράλληλα ξεκίνησαν και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Οι δύο εταιρίες επανέλαβαν αυτό που είχαν κάνει και πέρσι στην ίδια περιοχή.

Το 2021, η Healthy Seas με την οικονομική υποστήριξη της Hyundai, διοργάνωσε και πραγματοποίησε τον μεγαλύτερο καθαρισμό που έγινε ποτέ στη θαλάσσια και παράκτια περιοχή γύρω από την Ιθάκη. Ωστόσο, μια εγκαταλελειμμένη ιχθυοκαλλιέργεια εξακολουθεί να προκαλεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή, καθώς απορρίμματα όπως σπασμένοι σωλήνες, σχοινιά και άλλα υλικά συνεχίζουν να επιπλέουν στη θάλασσα.

Ένα χρόνο αργότερα, η Healthy Seas και η Hyundai επέστρεψαν στην Ιθάκη με στόχο να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν το 2021. Στην εναρκτήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2022, εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων συνεργατών μαζί με τοπικούς φορείς, ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και ένωσαν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Ο κ. Pascal van Erp, Ιδρυτής του Ghost Diving, ενός από τους βασικούς συνεργάτες της Healthy Seas είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα δίχτυα φαντάσματα είναι η εμπλοκή των ζώων, η οποία ξεκινά έναν φαύλο κύκλο ή έναν κύκλο θανάτου.

Αυτό χρησίμευσε ως κίνητρο που οδήγησε την Healthy Seas να οργανώσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για 180 παιδιά, πολλά από τα οποία παρακολούθησαν τον καθαρισμό του λιμανιού Βαθύ, μιας από τις στοχευμένες περιοχές της Ιθάκης.

Η κα Veronika Mikos, Director της Healthy Seas αναφέρθηκε στο μεγάλο εγχείρημα. Είπε ότι μέσα σε οκτώ ημέρες κατάφεραν να καθαρίσουν όλες τις παράκτιες περιοχές και να συγκεντρώσουν τόνους υλικών .

Η διοργάνωση του δεύτερου καθαρισμού στην Ιθάκη είχε ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στο νησί και την τοπική κοινωνία του. Υποστηρίζοντας τις προσπάθειες για την απομάκρυνση των υπολειπόμενων απορριμμάτων από τον βυθό της θάλασσας και την οικοδόμηση ακόμη ισχυρότερων σχέσεων με τους ντόπιους ψαράδες, η Hyundai και η Healthy Seas όχι μόνο ενισχύουν τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος αλλά και διασφαλίζουν ότι οι τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές θα έχουν τα απαραίτητα εργαλεία για την προστασία και τη διατήρηση των υδάτων τους καθαρών, διασφαλίζοντας ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Στα πλαίσια της φετινής ενέργειας από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο καθαρίστηκαν 14 τοποθεσίες σε όλο το νησί. Η ομάδα αποτελούνταν από 45 συμμετέχοντες, 15 δύτες και 10 οργανισμούς, οι οποίοι ανέσυραν 18,5 τόνους δίχτυα φαντάσματα και 5 τόνους θαλάσσια απορρίμματα.

Με αυτές τις ενέργειες που στόχο έχουν τον καθαρισμό των θαλασσών και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που διοργανώνει η Healthy Seas, η Hyundai αναδεικνύει περαιτέρω τη δέσμευσή της στο όραμά της «Progress for Humanity».

Η Hyundai Ελλάς στηρίζοντας την ενέργεια καθαρισμού στην Ιθάκη παρείχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οχήματα Kona Electric και Tucson 48V Hybrid για τις μετακινήσεις των στελεχών της Healthy Seas και των συνεργατών της.

Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση η τοπική κοινωνία της Ιθάκης είχε άμεση εμπλοκή στις δραστηριότητες που διοργανώθηκαν. Μέσω της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας, οι ντόπιοι μπόρεσαν να γίνουν δύτες ώστε για μια στιγμή και γιόρτασαν την επιτυχία της περασμένης χρονιάς παρακολουθώντας σχετικό ντοκιμαντέρ της Healthy Seas. Παράλληλα, εκπρόσωποι της ομάδας απάντησαν σε ερωτήσεις και συζήτησαν μαζί τους πώς μπορούν να υποστηρίξουν τη διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος και την προώθηση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Τις επόμενες 15 ημέρες, με την υποστήριξη της Hyundai, ομάδα εθελοντών συγκέντρωσε τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της θαλάσσιας ζωής γύρω από την Ιθάκη.

Οι προσπάθειες που κάνουν για να υποστηριχθεί η κυκλική οικονομία έχει θετικά αποτελέσματα. Τα  απορρίμματα που ανασύρονται από τις θάλασσες και τα ανακτημένα δίχτυα ψαρέματος θα αναγεννηθούν, μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα από τη συνεργαζόμενη με την Healthy Seas, Aquafil, σε νήμα ECONYL.

Ο κ. Michael Cole, President & CEO της Hyundai Motor Europe δήλωσε ότι οι πελάτες του IONIQ 5 έχουν τη δυνατότητα να εξοπλίσουν τα αυτοκίνητά τους με βιώσιμα πατάκια κατασκευασμένα με νήμα ECONYL.

Από την αρχή της κυκλοφορίας του IONIQ 5, η Hyundai δίνει στους Ευρωπαίους πελάτες τη δυνατότητα να εξοπλίσουν το αμιγώς ηλεκτρικό μεσαίο CUV τους με βιώσιμα πατάκια από νήμα ECONYL®. Κατά τη διάρκεια του 2022, η χρήση αυτού του αναγεννημένου υλικού θα επεκταθεί και σε άλλα μελλοντικά οχήματα Hyundai καθώς και σε επώνυμα προϊόντα και δώρα.

Με την εκστρατεία «Mediterranean Clean Up», η Enaleia ενθαρρύνει τους ψαράδες να στραφούν σε βιώσιμες εποχιακές πρακτικές αλιείας, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις.

Η Enaleia το πετυχαίνει αυτό αποζημιώνοντας τους ψαράδες για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο συμφωνούν να περιορίσουν την αλιεία και να βοηθήσουν την οργάνωση σε απομακρυσμένες παράκτιες περιοχές καθαρισμού. Με αυτόν τον τρόπο, η Enaleia αντιμετωπίζει δύο από τις κύριες προκλήσεις του θαλάσσιου οικοσυστήματος : τη διδασκαλία πρακτικών αλιείας που διατηρούν τους τοπικούς πληθυσμούς ψαριών και την αφαίρεση των σωρών από πλαστικό που μολύνουν τις θάλασσες του κόσμου.

Η Ιθάκη ήταν ο πρώτος σταθμός για τις δραστηριότητες της Hyundai και της Healthy Seas φέτος. Η επόμενη τοποθεσία θα είναι η ακτή της Κροατίας και θα ακολουθήσει μια σειρά από άλλες τοποθεσίες εντός του 2022.

 

 

Related posts