Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
17 Ιούν 2021
SLIDER

Τι συμβαίνει με το ιρανικό τάνκερ–Ποιο είναι το μήνυμα της Αθήνας προς την  Ουάσινγκτον

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 όπως όλα δείχνουν χάραξε πορεία για Καλαμάτα ανεβάζοντας στο «κόκκινο» το θερμόμετρο ανάμεσα σε Αθήνα, Ουάσινγκτον και Λονδίνο.

Οι αρχές του Γιβραλτάρ τον είχαν μπλοκάρει για έξι εβδομάδες. Όμως όταν το Grace 1 μετονομάστηκε σε Adrian Darya και τότε το Γριβραλτάρ έδωσε  άδεια απόπλου.

ΟΙ αμερικανικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία υπηρεσίας που παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα, μερικές ώρες αφότου το Γιβραλτάρ απέρριψε αμερικανικό αίτημα να κρατηθεί περαιτέρω το σκάφος. Την περασμένη Πέμπτη το Γιβραλτάρ έδωσε την άδεια απόπλου αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία. Τότε το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, που εμπλέκεται στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση, έβαλε πλώρη για την Ελλάδα χωρίς όμως να ζητήσει και άδεια για να προσεγγίσει σε ελληνικό λιμάνι.

Το Grace 1 είχε ακινητοποιηθεί γιατί μετέφερε πετρέλαιο που σύμφωνα με τους αμερικάνους σχετίζεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης και πως κατευθύνεται στις ακτές της Συρίας, προκειμένου να προμηθεύσει με τα απαραίτητα τον ιρανικό στρατό που έχει στρατοπεδεύσει σε συριακό έδαφος. Έτσι θα συνέβαλλε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες –κατά τον Μάικ Πομπέο- «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».

Σίγουρα κάτι περίεργο συμβαίνει. Γιατί να γίνει αυτή η αλλαγή στην ονομασία. Το πιθανότερο είναι για να μην δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο. Επίσημα το Grace 1 που μετονομάστηκε σε Adrian Darya αναμένεται σε τέσσερις ημέρες να πλεύσει ανοικτά της Καλαμάτας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ρωσικό Sputnik, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ Grace 1, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Συρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Στην Αθήνα υπάρχει προβληματισμός. Οι ισορροπίες μπορεί να διαταραχθούν. Τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι το δεξαμενόπλοιο που συνεχίζει την «εκστρατεία του τρόμου» θα πρέπει να ακινητοποιηθεί.

Το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφερε ότι το πλοίο με τη νέα ονομασία πλέει με ταχύτητα 9-10 ναυτικά μίλια. Οι  ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αμερικανικές, ενώ επισημαίνουν ότι το να καταπλεύσει το πλοίο στη Μεσσηνία δεν είναι πρόβλημα γιατί τα μέτρα κατά του Ιράν τα έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποιεί τις ΗΠΑ με αντίμετρα σε περίπτωση που οι αμερικανικές δυνάμεις θελήσουν να ανακόψουν την πορεία του πλοίου.

Το πιθανότερο είναι το τάνκερ να βγει έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα που είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά ύδατα και να κατευθυνθεί προς την Τουρκία.

 

 

 

Related posts