Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Απρ 2024
Οικονομία

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα συμπεριληφθεί το κείμενο της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.
Ηδη η τρόικα έλαβε από το οικονομικό επιτελείο μεταφρασμένο το σχέδιο της ρύθμισης και όπως όλα δείχνουν, το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.
Ακόμα και στην περίπτωση που η τρόικα δεν συναινέσει ως προς το εύρος των δόσεων και τη μείωση των προσαυξήσεων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς, δεδομένου ότι τα χρέη τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία διογκώνονται, εξέλιξη που δημιουργεί προβλήματα στον τρέχοντα προϋπολογισμό.
Μάλιστα, γενικότερα οι προβλέψεις για τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη που θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού δεν έχουν προκύψει από συμφωνία με την τρόικα, η οποία αμφισβητεί τις ελληνικές εκτιμήσεις.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση, το κείμενο που έλαβαν οι επικεφαλής της τρόικας προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών σε 100 δόσεις για όσους έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ και 72 δόσεις για οφειλές άνω των 15.000 ευρώ.
Επίσης, στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής του χρέους μηδενίζονται οι προσαυξήσεις. Ειδικότερα, η ρύθμιση προβλέπει: α) Αποπληρωμή των οφειλών έως και 100 δόσεις για όσους έχουν οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ. β) Αποπληρωμή των χρεών έως και 72 δόσεις για οφειλές άνω των 15.000 ευρώ. γ) Μείωση επιτοκίου από 8,76% σε 4,5% ετησίως. δ) Μείωση των προσαυξήσεων ως εξής: • 100% στην εφάπαξ καταβολή του κεφαλαίου που έχει προσδιορισθεί, 90% εφόσον καταβληθούν σε 12 δόσεις, 80% σε 24 δόσεις, 70% σε 36 δόσεις, 60% σε 48 δόσεις, 50% σε 60 δόσεις, 40% σε 72 δόσεις, 30% σε 100 δόσεις. ε) Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής έως τις 30.09.2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν επιθυμεί μία τόσο χαριστική ρύθμιση για τους οφειλέτες. Και αυτό γιατί μεγάλο μέρος των οφειλών έχει δημιουργηθεί προ κρίσης, ενώ παράλληλα προτείνει να υπάρχουν κατά περίπτωση (ad hoc) ρυθμίσεις γιατί υπάρχουν υπόχρεοι με περιουσίες.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ξεχωρίσουν και να ευνοηθούν εκείνοι που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους από εκείνους που μπορούν και απλώς εκμεταλλεύονται το ισχύον καθεστώς.
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι μόνο με αυτές τις διευκολύνσεις θα μπορέσουν να αποπληρώσουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα τις οφειλές, με προφανή στόχο να ξεμπλοκάρουν Δημόσιο και Ταμεία τις ενημερότητες (ασφαλιστικές και φορολογικές) και ως εκ τούτου να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα. Διαφορετικά θεωρούν από το υπουργείο Οικονομικών ότι μπαίνει «ταφόπλακα» σε ασφαλιστικά ταμεία και επιχειρήσεις.
Σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση προβλέπει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,86% του ΑΕΠ το 2015 χωρίς νέα μέτρα, ενώ θα δεσμεύεται στην επίτευξη πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ.
Πάντως, η τρόικα αμφισβητεί τις ελληνικές εκτιμήσεις τόσο για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος όσο και για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2015 και στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση. Μάλιστα, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι υπάρχει το περιθώριο το προσχέδιο του προϋπολογισμού να κατατεθεί με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.
Επίσης, στο προσχέδιο θα γίνεται αναφορά για τις φοροελαφρύνσεις που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ, οι οποίες προβλέπουν μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, καθώς και των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 20%.
ΠΗΓΗ:Καθημερινή

Related posts