Επιστροφή στην κορυφή
Σαββάτο, 16 Δεκ 2017
 
 

Τι προτείνει η ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 - 20:09

-a Μέγεθος κειμένου +A

Σειρά θεσμικών αλλαγών προτείνει η Νέα Δημοκρατία για την συνταγματική αναθεώρηση, με βασικούς στόχους: την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την αποκατάσταση του ρυθμιστικού ρόλου του προέδρου της Δημοκρατίας και τη διασφάλιση εξάντλησης της κυβερνητικής τετραετίας. Το κόμμα θα επιδιώξει να καταθέσει την πρόταση έως τις 3 Δεκεμβρίου.
Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί η πρόταση.

 

 

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 

Με την πρόταση, θα επιδιωχθεί αποκατάσταση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, διαφοροποίηση του τρόπου εκλογής του. Δεν αποκλείεται να αποσυνδεθεί η προεδρική εκλογή από τη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές.

 

 

Κυβέρνηση, Βουλή και κόμματα

 

Η ΝΔ αναμένεται να προτείνει ένα λιγότερο πρωθυπουργο-κεντρικό κυβερνητικό σύστημα, με ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του υπουργού και του βουλευτή. Στόχος είναι, τελικά, η σταθερότητα του εκλογικού συστήματος και η εξάντληση της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.

Προτείνεται μικρότερος αριθμός βουλευτών και περιορισμός του προστατευτικού καθεστώτος που τους διέπει.

Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητη η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

Η ΝΔ προτείνει ακόμη αναθεώρηση του άρθρου 29, με στόχο να ενισχυθεί η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.

Παράλληλα, ανοίγει τη συζήτηση για το αν μπορούν να γίνονται δημοψηφίσματα μετά από λαϊκή πρωτοβουλία.

 

 

Δικαιοσύνη

 

Βασικός άξονας στην προτεινόμενη αναθεώρηση είναι η αλλαγή διάταξης για την ευθύνη υπουργών, κυρίως στα σημεία που αφορούν την παραγραφή αδικημάτων.

 

 

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα

 

Σύμφωνα με τον κ.Παυλόπουλο, στην πρόταση θα τονίζεται η «ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η αρχή του κοινωνικού κράτους και η προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Ανάμεσα στα συνταγματικά άρθρα που μελετώνται προς αναθεώρηση είναι τα 14, 16, 17 και 24.

 

 

Πηγή: in.grΜοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: