Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
30 Μαΐ 2020
Υγεία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την νόσο Πάρκινσον


*** Του Γιάννη Προυντζόπουλου
Τι είναι η νόσος;
1. Η νόσος του Ρ . είναι μια νευρολογική πάθηση, η οποία προκαλείται από τη μειωμένη παραγωγή (σε κύτταρα του εγκεφάλου) μιας ουσίας που ονομάζεται ντοπαμίνη.
2. Η ντοπαμίνη έχει την ευθύνη για το φυσιολογικό έλεγχο της κίνησης και η μείωση της απώλειάς της καθιστά δυσκολότερο αυτό τον έλεγχο.
Τα κύρια συμπτώματα είναι:
Δυσκαμψία
Βραδύτητα στην κίνηση
Τρόμος
Δυσκολία στην έναρξη κινήσεων
ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
. Ο νευρολόγος είναι ο υπεύθυνος ιατρός για τη νόσο.
. Η επαφή του ασθενούς με τον γιατρό του πρέπει να είναι συχνή και περιεκτική.
. Ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει με απόλυτη συνέπεια τα φάρμακά του.
. Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν περίοδοι που το ίδιο φάρμακο στη γνωστή γι’ αυτόν δοσολογία δεν φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα . Η περίοδος αυτή είναι αναμενόμενη ανά διαστήματα.
. Η νόσος εμφανίζεται συνήθως στα 55-60 χρόνια κατά μέσο όρο και εξελίσσεται αργά Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί και στην ηλικία των 35-40 χρόνων.
. Σήμερα, υπάρχουν πολλά και πολλαπλών δράσεων φάρμακα που βοηθούν για πολλά χρόνια στην όσο το δυνατόν φυσιολογικότερη ζωή του παρκινσονικού ασθενούς.
. Ο ασθενής πρέπει να συνεργάζεται με τον ιατρό του και μάλιστα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο παρατηρητικός για το πότε διαπιστώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την αγωγή, την συχνότητα λήψης του φαρμάκου, την λήψη μετά από τροφές και ποιες τροφές και μια σειρά από παράγοντες που νομίζει ή πραγματικά δεν τον ικανοποιούν..
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Από τη στιγμή που έγινε κατανοητός ο μηχανισμός και η αίτια που προκαλεί τη νόσο, οι ερευνητές έστρεψαν την προσοχή τους πάνω στην παραγωγή ειδικών φαρμάκων που αναπληρώνουν τη μειωμένη ντοπαμίνη, καθώς επίσης και βοηθητικών που την προστατεύουν και παρατείνουν τη δράση της από τη στιγμή που θα ληφθεί με τη μορφή φαρμάκου.
Η φαρμακευτική ουσία που πριν από 40 χρόνια έφερε στην ενεργό ζωή ξανά εκατομμύρια ανθρώπους είναι η λεβοντόπα και είναι μια σύνθετη ουσία η οποία σε αυτή τη μορφή μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο, να μετατραπεί σε ντοπαμίνη και να αναπληρώσει τη μειωμένη παραγωγή που παρατηρείται στους παρκινσονικους ασθενείς.
Σήμερα, στις θεραπευτικές επιλογές έχουν ενταχθεί εκτός από τα παραπάνω και επεμβατικές χειρουργικές μέθοδοι ενισχύοντας και αυτές με τη σειρά τους το οπλοστάσιο της ιατρικής στη βοήθεια αυτών των ασθενών.ι
Μέχρι και αυτή τη στιγμή το μεγάλο βάρος της θεραπείας της νόσου για σχεδόν 40 χρόνια έχει αναλάβει η λεβοντοπα μαζί με ορισμένες ακόμη ουσίες ( φάρμακα ) οι οποίες την προφυλάσσουν από τον μεταβολισμό και την καταστροφή της όταν εισέρχεται στον οργανισμό
Στο φαρμακευτικό , ιατρικό οπλοστάσιο υπάρχουν και άλλα φάρμακα πλην την λεβοντοπα ,πιο σύγχρονα η παλαιότερα που ανάλογα με την κρίση του νευρολόγου ιατρού μπορούν να χρησιμοποιηθούν
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΕΡΓΑΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Μια παραδοχή απαραίτητη άλλα και πάρα πολύ επωφελής είναι το ότι η νόσος Πάρκινσον είναι μια χρόνια νόσος που η έγκαιρη και διαρκής παρέμβαση των ειδικών βοηθά στην επιβράδυνση αλλά και στη φυσιολογικότερη αντιμετώπιση της.
Εκτός λοιπόν του νευρολόγου ιατρού που δίνει τη φαρμακευτική αγωγή και πάντοτε κάτω από την καθοδήγησή του. ο φυσικοθεραπευτής, ο κινησιοθεραπευτής και ο εργοθεραπευτής έχουν να παίξουν το δικό τους ρόλο στην ανακούφιση και μείωση των συνεπειών της εξέλιξης της νόσου.
ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ
.Ο σύγχρονος παρκινσονικός ασθενής ζει και λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα της ζωής με όλες σχεδόν τις δραστηριότητες ενός υγιούς ατόμου για παρά πολλά χρόνια
*** Ο Γιαννης Προυντζοπουλος είναι Φαρμακοποιός ( Β. Παύλου 6 ΒΟΥΛΑ , ΕΝΑΝΤΙ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ- 210 9657979 , 210 8951776)

 
 

Related posts