Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Ιούλ 2020
Media

Τι γράφουν οι εφημερίδες για την Προεδρική εκλογή

 

Η ΑΓΟΡΑ με τίτλο «Κάλπη για Πρόεδρο στα μέσα Ιανουαρίου» γράφει ότι αποκαλύπτει το κυβερνητικό σχέδιο για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής που έχουν στα χέρια τους ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η εφημερίδα επικαλείται ακόμη χαρακτηριστική αναφορά κυβερνητικού παράγοντα σε συνεργάτες του ότι: «Θα έχουμε τελειώσεις πριν από τις 6 Φεβρουαρίου». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μαξίμου, στα μέσα Ιανουαρίου και λίγες ημέρες μετρά τις εορτές των Χριστουγέννων και το άνοιγμα της Βουλής θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής για τον διάδοχο του Κ. Παπούλια, προκειμένου να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του πρώτου μήνα της νέας χρονιάς ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου. Η εφημερίδα σημειώνει ότι μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί για το αξίωμα του Προέδρου είναι του Δ. Αβραμόπουλου, του Στ. Δήμα και του Π. Μολυβιάτη.

 

Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, με τίτλο «Εκπλήξεις πρώτου μεγέθους» γράφουν ότι στη λίστα Σαμαρά για τη διαδοχή του Κ. Παπούλια στην Προεδρία βρίσκονται ονόματα ευρείας αποδοχής, μεταξύ των οποίων είναι ο Δ. Αβραμόπουλος και η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Το ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη στις διαβουλεύσεις για τη συγκέντρωση του «μαγικού αριθμού των 180» και στην αναζήτηση της κατάλληλης ημερομηνίας για την έναρξη της διαδικασίας.

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ασχολείται με το θέμα της προεδρικής εκλογής προτάσσοντας την επιστολή που με την οποία οκτώ βουλευτές τάσσονται υπέρ της εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Διευκρινίζει πάντως ότι το συνυπέγραψαν πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές και τρεις από τη ΔΗΜΑΡ. Επίσης προβάλλει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το «κίνημα» των βουλευτών βρίσκεται σε «συνεννόηση με τη ΝΔ» και κάνει λόγο για «σχέδιο πολιτικής αποστασίας» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Η ΑΥΓΗ με τίτλο «Κινήσεις για Πρόεδρο με πολλαπλές… στοχεύσεις» γράφει ότι το πολιτικό αδιέξοδο της κυβέρνησης, η δυστοκία συμφωνία με την τρόικα και ο ορίζοντας των πρόωρων εκλογών αναγκάζει πολλά κέντρα να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Επίσης η εφημερίδα με τίτλο «Μόνο οκτώ βουλευτές στην πρόβα ¨συναίνεσης¨ από πρόθυμους του Μνημονίου» αναφέρεται στο κείμενο των οκτώ βουλευτών  για εκλογή Προέδρου από την παρούσα βουλή καθώς σε στο γεγονός ότι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναζητούν συναίνεση χωρίς περιεχόμενο. Επίσης προβάλει και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για «σχέδια αποστασίας που εκπορεύονται από το Μαξίμου».

 

Το ΕΘΝΟΣ με τίτλο «Ξεκίνησε το ντέρμπι για την προεδρική κάλπη» γράφει ότι άρχισαν οι ζυμώσεις και οι διεργασίες και από τις δύο πλευρές. Οι μεν για να συγκεντρώσουν «180» οι δε για να μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή. Η εφημερίδα σημειώνει ότι  οι διαδικασίες επισπεύδονται για τον Ιανουάριο και αναφέρεται στην κίνηση από τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και πέντε ανεξάρτητους για εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Επίσης προβάλλει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι διαμορφώνεται «περιβάλλον για… συμπεριφορές αποστασίας» καθώς και την προειδοποίηση της ΔΗΜΑΡ προς τους τρεις βουλευτές της που υπέγραψαν το κείμενο για την προεδρική εκλογή από την παρούσα Βουλή, να σεβαστούν τη συμφωνία του Συνεδρίου του κόμματος.

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ με κεντρικό τίτλο «Ζητείται υπάλληλος», κάνει λόγο για «μάχη ζωής ή θανάτου για την κυβέρνηση», σχετικά με την προεδρική εκλογή. Επίσης γράφει για παζάρια, απειλές και υποσχέσεις στο όνομα της σταθερότητας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η επιχείρηση συγκέντρωσης των 180 βουλευτών, την οποία έχουν ξεκινήσει οι Σαμαράς – Βενιζέλος, παίρνει χαρακτηριστικά άγριας αναμέτρησης στο παρασκήνιο. Στο τραπέζι πέφτουν ονόματα προθύμων υποψηφίων που θα δώσουν το «φιλί της ζωής» στη μνημονιακή πολιτική. Επίσης, με τίτλο «Κομφούζιο…» η εφημερίδα σημειώνει ότι «σαν να μην έφταναν η ακύρωση των σχεδιασμών της και ο εγκλωβισμός της μεταξύ τρόικας και προεδρικής εκλογής, έρχονται τώρα για την κυβέρνηση, και οι δηλώσεις στελεχών της να επιτείνουν τη σύγχυση. Τέλος η εφημερίδα προβάλλει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι πίσω από το κείμενο των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για την προεδρική εκλογή βρίσκεται το Μαξίμου και ισχυρά κέντρα.

 

ΤΑ ΝΕΑ, με τίτλο «¨Έρωτες¨ στο περιστύλιο», αναφέρονται στις πολιτικές διεργασίες σχετικά με την αναζήτηση των 180 για την προεδρική εκλογή μέσα από τη δεξαμενή στην οποία κολυμπούν ανεξάρτητοι, δημαρίτες και βουλευτές των ΑΝΕΛ. Προβάλει επίσης το γεγονός ότι στελέχη της συμπολίτευσης διοχετεύουν το μήνυμα πως η επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας είναι «κοντά». Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, οι βουλευτές του «ναι σε Πρόεδρο» έχουν ξεπεράσει τους 175.

 

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ασχολείται με την προεδρική εκλογή, με τίτλο «Οι οκτώ βουλευτές που ψηφίζουν για Πρόεδρο» ενώ προβάλλει και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει στις καταγγελίες του περί «αποστασίας».

 

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο «Συν 8 στη μάχη για τους 180» και αναφέρεται στο κείμενο που υπέγραψαν 5 ανεξάρτητοι και τρεις βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ.

Related posts