Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Ιαν 2021
Ελλάδα

Τι είπαν Μητσοτάκης – Τσιόδρας για την «επιλογή» εισαγωγών στις ΜΕΘ

Απαντήσεις στις σοβαρές καταγγελίες ότι «αφήνουν εκτός ΜΕΘ ηλικιωμένους με covid και υποκείμενα νοσήματα και πεθαίνουν» έδωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου για το lockdown και την πορεία της πανδημίας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει επάρκεια ΜΕΘ, προκειμένου να μην χρειαστεί να γίνει επιλογή ασθενών, ο πρωθυπουργός είπε: «Παίρνουμε τα μέτρα για να είμαστε σίγουροι ότι δεν χρειαστεί ποτέ να παρθεί αυτή η πάρα πολύ δύσκολη απόφαση, την οποία δυστυχώς σε άλλες χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν. Εάν δεν παίρναμε τα μέτρα σήμερα, αν περιμέναμε 1-2 εβδομάδες, θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Θα είχαμε τέτοιες πιέσεις στο σύστημα Υγείας, που δεν θα μπορούσε να τις διαχειριστεί. Ξέρουμε ότι έχουμε 10 δύσκολες μέρες μπροστά μας, είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, έχουμε ακόμα σημαντικές δυαντότητες στο ΕΣΥ, δεν έχουμε φτάσει στα όριά μας, αλλά αν είχαμε φτάσει στα όριά μας και παίρναμε τα μέτρα, τότε θα ήταν αργά».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι «κάθε χρόνο με την εποχική γρίπη, αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα στις ΜΕΘ της χώρας μας, και φυσικά και στην καθημερινή ιατρική πρακτική το ότι ο γιατρός συνεννοείται με το συγγενικό περιβάλλον σε έναν άνθρωπο που είναι υπερήλικας, έχει πολλαπλά προβλήματα υγείας, σε έναν άνθρωπο που θα ταλαιπωρηθεί ενδεχομένως και θα παραταθεί η διαδικασία του θανάτου παρά η ίδια η ζωή, γίνεται η επιλογή αυτή. Αυτό το κάνουν οι γιατροί με βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος».

Παίρνοντας ξανά τον λόγο  ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως: «όποιος έχει περάσει από τέτοια διαδικασία, κι έχω προσωπική εμπειρία, ξέρει ότι μερικές φορές οι ίδιες οι οικογένειες επιλέγουν συνειδητά σε συνεννόηση με τους γιατρούς να μην διασωληνώσουν αγαπημένους τους για τους οποίους η διασωλήνωση θα ήταν μια επώδυνη παράταση ενός προδιαγεγραμμένου τέλους. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που συνέβη σε περιπτώσεις όπως στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες, όπου έφταναν περισσότεροι στα νοσοκομεία εκείνη τη στιγμή από όσους μπορούσαν τα νοσοκομεία να διαχειριστούν. Αυτό δεν θα γίνει στην Ελλάδα, γιατί είμαστε σίγουροι ότι τα μέτρα που θα πάρουμε τώρα θα αποδώσουν».

Νωρίτερα, ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στους διασωληνωμένους είχε πει ότι είναι 191 άτομα τις τελευταίες ημέρες στην επικράτεια, υπάρχει δηλαδή «μια σημαντική αύξηση στους νοσηλευόμενους που είναι πιο βαριά, από τους βαριά».

«Αυτή τη στιγμή στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουμε σημαντική κατάληψη ποσοστού των κλινών ΜΕΘ που είναι ειδικά σχεδιασμένες για νοσηλεία ασθενών covid. Βλέπετε στη Θεσσαλονίκη τη δραματική αύξηση των τελευταίων 10 ημερών, πλέον 78% των κλινών ΜΕΘ-covid είναι κατειλημμένες» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας. «Όταν έχεις μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ και νεότεροι άνθρωποι» επισήμανε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι 27 άτομα ηλικίας 55-64 και 18 άτομα ηλικίας 45-54 τις επτά τελευταίες ημέρες νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Επίσης, ενημέρωσε ότι για λόγους που η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν κατανοεί ακόμα «οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο σοβαρά», ενώ ζήτησε την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Related posts