Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
09 Δεκ 2019
SLIDER

Τι έγινε την 25η Μαρτίου το 1821-Ανιστόρητοι οι μαθητές-Τι πρέπει να ξέρουν τα παιδιά

Στη χθεσινή μαθητική παρέλαση κάποιοι δημοσιογράφοι ρωτούσαν τους μαθητές που μόλις είχαν τελειώσει την  παρέλαση και ετοιμάζονταν για ένα καφεδάκι «Τι έγινε την 25η Μαρτίου» και τι είναι αυτό που γιορτάζουμε στην Ελλάδα.

Το τι ακούσαμε δεν λέγεται. Πάρτε μια γεύση από τις απαντήσεις.

  • Γιορτάζουμε το ΟΧΙ
  • Γιορτάζουμε κάποια σημαντική ημέρα
  • Δεν ξέρω αλλά θα είναι κάτι σημαντικό
  • Γιορτάζει και η μητέρα μου αύριο
  • Και γιατί ρωτάτε εμένα και δεν ρωτάτε τους καθηγητές μου. Θα ξέρουν καλύτερα.

Ήταν φοβερές οι απαντήσεις τους και να φαντασθείτε ότι ήταν μαθητές Λυκείου και συμμετείχαν στην παρέλαση.

Είναι τραγικό όμως νεαρά παιδιά, μαθητές να μην γνωρίζουν ποιες είναι οι εθνικές μας εορτές και να απαντούν ότι γιορτάζουμε το ΟΧΙ.

Είναι ντροπή και για τους δασκάλους και καθηγητές να μην έχουν μάθει σ αυτά τα παιδιά τι έγινε σαν σήμερα. Γιατί έκαναν παρέλαση και γιατί σήμερα θα γίνει η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Καλό θα είναι να διαβάσουν έστω αυτές τις λίγες γραμμές για να καταλάβουν τι έγινε την 25η Μαρτίου το 1821.

Στις 25 Μαρτίου 1838 με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα, γιορτάζεται επισήμως για πρώτη φορά η 25η Μαρτίου1821. Σαν σήμερα, 25 Μαρτίου το  1838, ορίσθηκε  επίσημα η παραδεγμένη ημέρα έναρξης του Αγώνα Απελευθέρωσης της Ελλάδος από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Έπρεπε να περάσουν 17 χρόνια για να αρχίσει να εορτάζεται ως η επίσημη Εθνική Επέτειος.

Το 1807 , ο Γεώργιος Κάνινγκ, από τους ένθερμους υποστηρικτές της ελληνικής ανεξαρτησίας, γίνεται υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας. Προς τιμήν του ονομάστηκε η πλατεία Κάνιγγος.

Το 1821 ξεκινά η εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση στην Ελλάδα. Ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα και ορκίζει τους οπλαρχηγούς Ανδρέα Ζαΐμη, Ανδρέα Λόντο και Μπενιζέλο Ρούφο . Στη συνέχεια συστήνεται «Επαναστατικό ή Αχαϊκό Διευθυντήριο», το οποίο τίθεται τιμητικά υπό την ηγεσία του Γερμανού.

Το 1837 ιδρύεται το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στην Πλάκα. Εκεί φοιτητές και όχι μόνο γιορτάζουν ανεπίσημα αλλά  για 1η φορά την  επανάσταση του 1821

Το 1838 (25 Μαρτίου) με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα, γιορτάζεται επισήμως για πρώτη φορά η 25η Μαρτίου1821

Για την ιστορία

Το 1842 ο βασιλιάς Όθων απολύει δημοσίους υπαλλήλους, μειώνει τους μισθούς και τη δική του χορηγία, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για την εκπλήρωση των δανείων του ελληνικού κράτους και έως ότου υπάρξει ισορροπία των εσόδων-εξόδων.

Το 1881  ο Βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος Α΄ θέτει το θεμέλιο λίθο του Θεραπευτηρίου «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» στο παραχωρηθέν από τη Μονή Ασωμάτων (σημ. Μονή Πετράκη) δωρεάν ιδιόκτητο κτήμα.

Το 1884  τελούνται στην Αθήνα τα εγκαίνια του μεγαλύτερου νοσοκομείου των Βαλκανίων, του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» (γνωστού σήμερα ως «Ευαγγελισμός»), παρουσία του βασιλιά Γεωργίου Α’, της βασίλισσας Όλγας, σύσσωμης της Βουλής, των Αρχών των Αθηνών και πλήθους κόσμου. Ο πρώτος ασθενής εισήχθη στις 13 Απριλίου.

Το 1896 αρχίζουν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο (6η Απριλίου σύμφωνα με το Γρηγοριανό). Την ιδέα αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων είχε πρώτος ο γάλλος βαρώνος, Πιέρ ντε Κουμπερτέν.

Το 1914 ιδρύεται ο αθλητικός σύλλογος Αρης Θεσσαλονίκης, από διαφωνούντα μέλη του Ηρακλή.

Το 1924 η  Ελλάδα ανακηρύσσει την Α’ Ελληνική Αβασίλευτη Δημοκρατία.

Το 1932 γίνονται από την κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία μπροστά στα παλιά Ανάκτορα της σημερινής Βουλής.

Το 1938 εγκαινιάζεται στην Αθήνα από το βασιλιά Γεώργιο Β΄ το Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας.

Το 1955 ο  Γερμανός αρχαιολόγος ανακαλύπτει στην Ολυμπία το καλούπι, που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του τεράστιου αγάλματος του Ολυμπίου Διός.

Το 1957 ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα – ΕΟΚ, η σημερινή ΕΕ. Η Συνθήκη για την ίδρυσή της υπογράφεται στη Ρώμη από τη Δυτική Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Το 2004 : «Η Φλόγα μας ενώνει τον κόσμο». Με το σύνθημα αυτό πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η πρωθιέρεια, Θάλεια Προκοπίου, ανάβει την Φλόγα στο Ναό της Ήρας, σε μία άκρως μυσταγωγική τελετή. Παραδίδει τη Φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδοδρόμο, τον πρωταθλητή του ακοντισμού, Κώστα Γκατσιούδη, η οποία ξεκινά έτσι το μεγάλο της ταξίδι στα πέρατα της γης για να επιστρέψει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας στις 13 Αυγούστου.

Related posts