Επιστροφή στην κορυφή
Κυριακή, 17 Δεκ 2017
 
 

Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση του με τον Καγκελάριο της Αυστρίας

Πέμπτη, 18 Ιούνιος 2015 - 09:35

-a Μέγεθος κειμένου +A

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Καγκελάριο της Αυστρίας δήλωσε :

Είχα την ευκαιρία σήμερα να υποδεχθώ έναν ειλικρινή φίλο της Ελλάδας, τον κύριο Φάιμαν, αλλά, ταυτόχρονα, έναν πολιτικό με συγκροτημένη άποψη για το πώς μπορεί η Ευρώπη να προχωρήσει και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της συγκυρίας, πώς μπορεί η Ευρώπη να προχωρήσει διεκδικώντας ένα μέλλον με προοπτική για τους λαούς της.

Ο Καγκελάριος Βέρνερ Φάϊμαν πιστεύει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά, ταυτόχρονα, κατανοεί ότι χωρίς κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, παρά μόνο με σκληρή λιτότητα, η Ευρώπη δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.

Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για τη διαρκή υποστήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έναν έντιμο συμβιβασμό και για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, που θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στην Ελλάδα να βγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας όσο, όμως, και στην υπόλοιπη Ευρώπη να σταματήσει να συζητά διαρκώς για το ελληνικό πρόβλημα. Και είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Να τον ενημερώσω και να του καταστήσω σαφές ότι η ανταπόκριση της Ελλάδας στις απαιτήσεις των θεσμών για την κάλυψη του εκτιμώμενου από την πλευρά τους δημοσιονομικού κενού είναι πλήρης.

Οι προτάσεις μας διασφαλίζουν πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους που οι θεσμοί έθεσαν για το 2015 και το 2016. Ειδικότερα, τον ενημέρωσα ότι έχουμε καταθέσει πλήρη πρόταση, με την οποία καλύπτονται οι απαιτήσεις των θεσμών ως προς τους συνολικούς στόχους, τις επιμέρους κατηγορίες δημοσιονομικών μέτρων και τις μεταρρυθμίσεις. Στον ΦΠΑ οι προτάσεις μας, χωρίς τις ακρότητες των υπερβολικών αυξήσεων στον ηλεκτρισμό και τα φάρμακα, δίνουν σημαντική αύξηση των εσόδων και αν ληφθούν υπόψη και οι ελαστικότητες οδηγούν σε απόδοση κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Επίσης, η  σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016 θα αποφέρει την περίοδο 2016-2022 συνολικά εξοικονόμηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με προοδευτική αύξηση για το 2016. Προφανώς, όμως, το 2016 η εξοικονόμηση δεν μπορεί να είναι 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, θα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή δεν είναι μια εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι  κατά την περίοδο 2010-2014, κατά την περίοδο των μνημονίων στην Ελλάδα, με σειρά σκληρών μέτρων λιτότητας, υφεσιακών μέτρων, αφαιρέθηκαν από το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας 13 δισεκατομμύρια ευρώ, με αντίστοιχη μείωση των παροχών σε ποσοστό περίπου 50%. Κι αν κανείς συνυπολογίσει ότι και από το PSI, το κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων, τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν 25 δισεκατομμύρια ευρώ, συνειδητοποιεί κάποιος ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια περαιτέρω μειώσεων, χωρίς να θιγεί ο πυρήνας της λειτουργίας του συστήματος.

Με δυο λόγια, εξήγησα στον Καγκελάριο ότι οι προτάσεις μας καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις ως προς το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που μας ζητείται, αλλά η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος και έχει μια κυβέρνηση που έχει πρόσφατη εντολή λαϊκή και η κυβέρνηση αυτή είναι υπεύθυνη για το πώς θα κατανείμει τους φόρους, από πού θα βρει αυτά τα χρήματα. Η επιμονή γι’ αυτά τα χρήματα να προέλθουν, σώνει και καλά, από νέες περικοπές στις συντάξεις, αποτελεί για εμάς μια ακατανόητη επιμονή και οφείλουμε πια όχι σε συνεννόηση με τους τεχνοκράτες που επιμένουν, αλλά με τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις.

Εάν η Ευρώπη επιμένει σ’ αυτήν την ακατανόητη επιμονή, η πολιτική ηγεσία επιμένει, πρέπει να αναλάβει και το κόστος μιας εξέλιξης που δεν θα είναι επωφελής για κανέναν στην Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση δεν το επιθυμεί. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί έναν έντιμο συμβιβασμό και μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Αυτό εξήγησα στον Καγκελάριο και είμαι βέβαιος ότι, όπως μέχρι σήμερα, έχει κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να καταστεί δυνατή αυτή η συμφωνία, έτσι και τις ημέρες και τις ώρες που απομένουν θα είναι εξίσου δημιουργικός ώστε να έχουμε μπροστά μας ευχάριστες εξελίξεις και όχι δύσκολες εξελίξεις για την Ευρώπη. Η Ελλάδα και η Αυστρία είναι δύο χώρες που παραδοσιακά έχουν στενές σχέσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτήν την παράδοση και να ενισχύσουμε αυτές τις στενές σχέσεις συνεργασίας και φιλίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια αυστριακούς τουρίστες, που αγαπάνε τη χώρα μας και που συνηθίζουν να έρχονται κάθε χρόνο, ακριβώς διότι αγαπάνε όχι μόνον το περιβάλλον, αλλά και τον πολιτισμό μας, την κουλτούρα μας, αλλά και εμείς σεβόμαστε τον πολιτισμό και την κουλτούρα που έχει γεννηθεί στην Αυστρία, τους μεγάλους συνθέτες, τους μεγάλους διανοούμενους.

Είμαστε δύο λαοί που βρισκόμαστε μακριά, έχουμε διαφορετικό, αν θέλετε, mentalite, αλλά είμαστε κοντά. Και θα συνεχίσουμε, τόσο εγώ όσο και ο Καγκελάριος Φάιμαν, να δουλεύουμε για την ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας, τη φιλία μεταξύ των λαών μας, αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και για μια πορεία της Ευρώπης προς την ευημερία των λαών της, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις  του Ομοσπονδιακού Καγκελάριου της Δημοκρατίας της Αυστρίας, κ. Werner Faymann,:

WERNER FAYMANN: Κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι, η φιλία μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας έχει πολύ μακρά παράδοση. Είναι μια φιλία που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι εμείς, πρώτον, σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, αλλά ταυτόχρονα έχουμε και απόλυτη κατανόηση ο ένας για τον άλλον. Μια φιλία, χωρίς αμφιβολία, σημαίνει ότι κανείς δεν κοιτάει τον άλλο αφ’ υψηλού, κανένας πραγματικά δεν επιχαίρει όταν βρίσκεται ο άλλος σε δύσκολη κατάσταση. Φιλία σημαίνει υποστήριξη και σημαίνει επίσης ότι εκεί που τα πράγματα είναι δύσκολα, να υπάρχει μια προσπάθεια να βρούμε μια λύση. Το κάνουμε ως ισότιμοι, ως αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και τη δυσκολία του άλλου. Ευχαριστώ για αυτή την τόσο θερμή υποδοχή. Μπόρεσα να επισκεφθώ μία σειρά από χώρους στην Αθήνα και το γεγονός ότι βρήκα ανθρώπους που με υποδέχθηκαν θερμά, ζεστά και γνώρισα τους Έλληνες, όπως τους γνωρίζουν οι Αυστριακοί που έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές.

Για όλους αυτούς τους λόγους, όλοι εμείς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μέσα στην Ευρωζώνη είναι να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε αυτό το μέλλον, κάτι που οδηγεί τη σημερινή γενιά στο να έχει προβλήματα. Η οικονομική κρίση δεν είναι κάτι που δημιουργήσαμε εμείς οι δύο. Δεν τη δημιούργησαν και οι άνθρωποι τους οποίους μπόρεσα να γνωρίσω σήμερα, στο πλαίσιο των κοινωνικών πρωτοβουλιών μέσα στα νοσοκομεία της χώρας. Δεν προκλήθηκε από όλους τους εργαζόμενους, από όλα τα παιδιά, από όλους τους συνταξιούχους. Αλλά όλοι αυτοί περιμένουν και απαιτούν από εμάς να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες πολιτικής μέσα στην Ευρώπη. Ζητούν από εμάς να μην υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που οδηγούν στο να απαιτούνται δισεκατομμύρια από την Ευρώπη, για να μπορέσουν οι οικονομικοί κύκλοι έως ένα βαθμό να εξισορροπηθούν. Δισεκατομμύρια τα οποία θα ήταν πολύ καλύτερο να τα είχαμε επενδύσει πάνω απ’ όλα στην εκπαίδευση και την υγεία και ασφαλώς στην πραγματική οικονομία, προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις υγιούς ανταγωνισμού και περαιτέρω βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

Ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας μετά το 2008 όταν προσπαθήσαμε να αντιταχθούμε στο ρεύμα. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε, να προσαρμόσουμε και να τροποποιήσουμε τα πράγματα και ωστόσο δεν μπορέσαμε να βγούμε από την κρίση. Και δεν θα βγούμε από την κρίση όσο η ανεργία είναι τόσο υψηλή, όσο οι νέοι άνθρωποι δεν βρίσκουν απασχόληση και όσο τα κοινωνικά συστήματα επαπειλούνται να καταστραφούν.

Μόνο οι κυνικοί, οι οποίοι σκέφτονται αποκλειστικά προς ίδιον όφελος, λένε ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση. Όποιος αγαπά τους ανθρώπους, γνωρίζει ότι είμαστε ακόμη μέσα στην κρίση, σε όλη την Ευρώπη.

Και τώρα, τίθεται το ερώτημα: Θα μπορέσουμε σεβόμενοι ο ένας τον άλλον, τις επόμενες ημέρες, μέχρι το τέλος Ιουνίου, να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα την επιμήκυνση του προγράμματος, ώστε να μπορέσουν να γίνουν τα επόμενα βήματα; Και τα επόμενα βήματα να συγκροτούν ένα πρόγραμμα, που θα δώσει μια ανάσα και μια δυνατότητα για δυο, τρία ή πέντε χρόνια και να μην έχουμε αυτή την αέναη συζήτηση κάθε μήνα και κάθε μέρα, τι θα γίνει με την Ελλάδα την επόμενη ημέρα.

Όποιος ενδιαφέρεται για επενδύσεις, που συνεπάγονται δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οφείλει να γνωρίζει επίσης ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να ζουν από τη δουλειά τους και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συμβεί. Και για λόγους ανθρωπιστικούς, για λόγους κοινωνικής ειρήνης δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε τη δυνατότητα εξεύρεσης μιας τέτοιας λύσης. Μια λύση που δεν την έχουμε ακόμα.

Χρειαζόμαστε τις διαπραγματεύσεις των επομένων ημερών. Πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση, μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, για να μπορέσουμε να βρούμε μια κοινή λύση, ένα κοινό δρόμο. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε δημοσίως για το ένα ή το άλλο σημείο. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν. Πρέπει να γίνουν από τους θεσμούς, πρέπει να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση.

Όμως, οι διαπραγματεύσεις είναι κάτι το οποίο πρέπει πολιτικώς να το θέλει κανείς. Πρέπει να θέλει ένα αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Και ξέρω ότι ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, είναι ένας Ευρωπαίος που θέλει ένα αποτέλεσμα.

Μπορώ μόνο να υποσχεθώ σε σένα Αλέξη και σε εκείνον ότι τις επόμενες ημέρες, όπου απαιτείται να βρεθεί ένας συμβιβασμός, θα σας υποστηρίξω και τους δυο πλήρως. Διότι είμαι απόλυτα πεπεισμένος, είμαι πεπεισμένος ότι όποιος έχει βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από καταστάσεις πολέμου, μίσους, δικτατοριών μέσα στην Ευρώπη, θα βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από την Ιστορία. Είναι εκείνος που θα ζητήσει σεβασμό, αλληλεγγύη, υποστήριξη.

Και όντως, τις επόμενες μέρες, πρέπει σε ένα πολύ ρεαλιστικό επίπεδο, λειτουργικό επίπεδο να κάνουμε πάρα- πάρα πολλά.

Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος ως Αυστριακός Καγκελάριος ότι έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Και είμαι πεπεισμένος ότι έτσι θα συνεχίσουμε και στις δύσκολες μέρες που θα ακολουθήσουν και τις επόμενες ημέρες θα το διευρύνουμε.

Κύριε Πρωθυπουργέ, όλα τα καλά.

 Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: