Επιστροφή στην κορυφή
Δευτέρα, 18 Ιουν 2018
 
 

Θραύσμα αγωγού της Αρχαίας Ολυμπίας επέστρεψε από τη Γερμανία

Τετάρτη, 23 Αύγουστος 2017 - 17:23

-a Μέγεθος κειμένου +A

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα θραύσμα από μαρμάρινο αγωγό βρήκε τον δρόμο της «επιστροφής» στα πάτρια εδάφη μετά από περισσότερα από 80 χρόνια!

Το κομμάτι είχε αποσπαστεί από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και είχε εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα, με προορισμό τη Γερμανία. Όμως αυτό άλλαξε χάριν σε Γερμανό πολίτη, ο οποίος και προσήλθε στα γραφεία της ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο και το παρέδωσε, ισχυριζόμενος ότι το θραύσμα προερχόταν από την Αρχαία Ολυμπία, πιθανόν από το Στάδιο, και βρισκόταν παρανόμως στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1930.

Το αρχαίο αντικείμενο υπεβλήθη σε μια πρώτη εξέταση από την οποία προέκυψε ότι πρόκειται πιθανόν για θραύσμα μαρμάρινου αγωγού νερού, διαστάσεων 0,32Χ0,18Χ0,075 μ. Η άνω επιφάνειά του είναι επεξεργασμένη και στο μέσον της σχηματίζεται αβαθής αύλακα, πλάτους 0,057 μ., για τη ροή του νερού. Η διαμόρφωση κυκλοτερών βαθύνσεων στα δύο του άκρα, πιθανόν για την τοποθέτηση συνδέσμων, ίσως αποτελεί ένδειξη ότι το θραύσμα αυτό είχε επαναχρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν.

Εν τέλει έπειτα από συνεννόηση με το αρμόδιο Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το θραύσμα μεταφέρθηκε αεροπορικώς από το Βερολίνο στην Αθήνα, στις 10 Αυγούστου 2017, συνοδεία υπαλλήλου της Πρεσβείας, και από εκεί, αυθημερόν, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, όπου φυλάσσεται.

Να σημειωθεί ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας σώζεται τμηματικά ακόμη και σήμερα ένα εξελιγμένο δίκτυο αγωγών, συνήθως από κογχυλιάτη πωρόλιθο, για την ύδρευση και την απορροή των ομβρίων υδάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: