Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Απρ 2024
Πολιτισμός

Θωμάς Τουρναβίτης: « Συνθέτω πορτρέτα που αρνούνται τη στατική»

Η Estudio Gallery, παρουσιάζει επιλεγμένα έργα από το atelier του ζωγράφου Θωμά Τουρναβίτη, με τίτλο ‘TOPOILS’. Τα εγκαίνια  της έκθεσης θα τελεστούν την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018, στις 19.30.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018.

Στο έργο του Θωμά Τουρναβίτη, πορτρέτα ανθρώπων λουσμένα στο φώς του ηλίου και με την αίσθηση της κίνησης αέναα παρούσα, συγκεντρωμένες στιγμές και τόποι, έθιμα και ηθικοί κώδικες, δημιουργούν συνθέσεις οικείες και συγχρόνως   Λαογραφικές.

Η ιστορικός τέχνης Αννίτα Πατσουράκη αναφέρει «Η ζωγραφική τέχνη του Θωμά Τουρναβίτη κατευθύνεται από διδαχές θεωρητικής και τεχνικής παιδείας, εμπνευσμένες από ιδανικά και διαχρονικές ηθικές αξίες. Ακολουθώντας βήματα και χνάρια πίστης, σε όσα διδάχθηκε, καταγράφει  με συνοπτικό περιεχόμενο τις συνθέσεις του τιμώντας γεγονότα και πρόσωπα. Κοινωνικά επεισόδια, συμβάντα σε εξέλιξη και χαρακτήρες της πόλης συνυπάρχουν με νοσταλγία, σε μία ατμόσφαιρα οικία και συγχρόνως οικουμενική. Η περιγραφική λιτότητα του έργου του, αναβιώνει εικόνες της παράδοσης-ιστορίας και με τόλμη αποτυπώνει μία νέα  ελληνιστική γραφή. Με στοχασμό, αυτογνωσία και έντονη εσωτερική αναζήτηση, ο ζωγράφος καθοδηγεί την παιδική του μνήμη-βιώματα για την ανάπλαση  και δημιουργία μιας νέας σχολής»

Ο Θωμάς Τουρναβίτης γράφει. Συνθέτω πορτρέτα που αρνούνται τη στατική. Η ζωγραφική μου προσεγγίζει τον άνθρωπο σε ένα κόσμο κίνησης. Επιλεγμένες τροχιές και σημεία σχηματίζουν πρόσωπα μέσα στο πρόσωπο, τόπους μέσα στο τόπο, στιγμές μέσα στη στιγμή. Απεικονίζω τη τραγικότητα των εσωτερικών συγκρούσεων του ατόμου και αποδίδω την  ποικιλία  των διακυμάνσεων της συνείδησης του. Η ιδέα της συνεχούς αλλαγής, που πηγάζει από το νόμο του σύμπαντος, μαζί με την ενιαία φορά των αντιθέσεων στο χώρο, συντάσσονται με τη χρωματική παλέτα που είναι εκτεθειμένη στο Ελληνικό φώς, για να γεννήσουν αρμονία.

Ο Θωμάς Τουρναβίτης  γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Φοίτησε στο εργαστήρι του γλύπτη Νίκου Στέφου (1997-1999). Αποφοίτησε το 2005 από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Ντέρμπι (Ηνωμένων Βασίλειο) με BA in

FINE ARTS (DP). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη σχολή Philharmonie στο Βερολίνο (Γερμανία 2006).  Εργάστηκε ως καθηγητής σημειολογίας στο τμήμα Φωτογραφίας  του Δ.ΙΕΚ Βόλου και ως δάσκαλος  Καλλιτεχνικών σε ιδιωτικά και δημόσια δημοτικά της πόλης του Βόλου (2008-2010). Στο ιστορικό του έχει πλέον  περί των 15 ατομικών εκθέσεων και έχει συμμετάσχει  σε περισσότερες από 30 ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργα του ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές  σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Μόναχο, Μονπελιέ, Αθήνα, Ζάγκρεμπ,  Μπρατισλάβα,  Λευκωσία, Σαράγεβο και αλλού. Ζει  και εργάζεται στο ατελιέ του στο Πειραιά. www.thonastournavitis.org .

Ωρες λειτουργίας έκθεσης Δευτ-Παρ 10.00-20.00,  Σαβ/Κυρ 12.00-19.00

Estudio Gallery. Κυριαζή 22Α, 14562. Κηφισιά.

22Α, Kyriazi, 14562.  Kifissia, Attica, Greece.

(+30) 2108086611.  machi@estudio.gr.

www.estudio.gr

 

 

 

 

Related posts