Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
30 Νοέ 2021
SLIDER

Θοδωρής Σκαφιδάς:«Ο αρχιτέκτονας της μοίρας σου είσαι εσύ.»

 Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

-Πείτε μας για την οικογένειά σας.

Γεννήθηκα στην Αθήνα και έμαθα να περπατάω στη Φωκίωνος Νέγρη. Ο πατέρας μου -σαν μηχανικός, κατασκευαστής κτιρίων- με τη βοήθεια της μητέρας μου, μου έδωσαν τα απαραίτητα εργαλεία ψυχολογικά και οικονομικά να έρθω στην Αμερική και να σπουδάσω πολιτικός μηχανικός. Από πολύ μικρός μου άρεσε και πήγαινα σε όλες τις κατασκευές του πατέρα μου.Καθώς μεγάλωνα τον επισκεπτόμουν στο γραφείο του όπου μου δινόταν η ευκαιρία να βλέπω σχέδια του από τα διάφορα κτίρια που είχε κτίσει και να ακούω τις συζητήσεις που είχε με τους συνεργάτες του για τα παρόντα και μελλοντικά κτίρια που θα έχτιζαν. Με το να είμαι παρών στο γραφείο του μου κίνησε την επιθυμία να σπουδάσω πολιτικός μηχανικός και παράλληλα επίσης να εκπληρώσω το όνειρό του αναλαμβάνοντας το γραφείο του και συνεχίζοντας τις δραστηριότητες της επιχείρησής του.

-Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει μηχανικός και ποιος σας ώθησε;

Δεν είμαι σίγουρος για το χαρακτήρα που χρειάζεται για να επιλέξεις να γίνεις πολιτικός μηχανικός αλλά ξέρω ότι από μικρός σχεδίαζα κτίρια σε στυλ μακέτας και τα έδειχνα ενθουσιωδώς στους γονείς μου. Σίγουρα ο σεβασμός και το δέος που είχα προς τον πατέρα μου και τη δουλειά του με ώθησε σε αυτό το επάγγελμα, και παράλληλα με ενθάρρυνε και η μητέρα μου.

Στο Roche Bobois στο Χιούστον

-Είστε πρακτικός στη σκέψη σας;

Σαν πολιτικός μηχανικός και με την πανεπιστημιακή μου εκπαίδευση, έχω ακόμη την πρακτική και την επιστημονική λογική και εκπαίδευση ώστε να παίρνω γρήγορα σοβαρές και αρκετά δύσκολες αποφάσεις που σχετίζονται με πολύπλοκα θέματα της επαγγελματικής μου καριέρας. Μπορώ να πω ότι αντίστοιχα κάνω και στην προσωπική μου ζωή.

-Τι σας έφερε στην Αμερική;

Στην Αμερική ήρθα 19 χρονών και ένας λόγος που διάλεξα να πάω στο Χιούστον, Τέξας ήταν το ότι ο μεγαλύτερος αδερφός μου σπούδαζε στο Χιούστον πολιτικός μηχανικός. Φυσικά θα μπορούσα να πάω στο πολυτεχνείο στην Ελλάδα, ή σε οποιοδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, αλλά η Αμερική για μένα είχε πάντα μία άλλη μαγεία και αίγλη και ήθελα να αποφοιτήσω με την ειδικότητα υδραυλικών έργων. Έτσι κι έκανα και εργάστηκα σαν πολιτικός μηχανικός για την πολεοδομία της πόλης του Χιούστον και μετά για ιδιωτικά γραφεία μελετών.

Ο Θοδωρής Σκαφιδάς κατά την επίσκεψή του στην ελληνική Βουλή

-Ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίσατε ως σήμερα;

Μετά την αποφοίτησή μου και λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας (λόγω τιμής πετρελαίου), η δυσκολία του να εργαστώ σαν μηχανικός βγήκε πολύ έντονα μπροστά μου. Ήμουν όμως πάρα πολύ τυχερός γιατί γνώρισα στην ελληνική εκκλησία ένα πολύ αξιότιμο ελληνοαμερικανό που μου έδωσε την πρώτη ευκαιρία να εργαστώ σαν πολιτικός μηχανικός στο Χιούστον στην πολεοδομία. Δούλεψα για έξι χρόνια σε ιδιωτικές εταιρείες και μετά αποφάσισα να κάνω την πρώτη δική μου κατασκευή. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχω σταματήσει.

-Πείτε μας για την εταιρεία σας, τι ακριβώς κάνετε;

Έχω τη δικιά μου κατασκευαστική εταιρία και κάνω διαφόρων ειδών έργα. Νοσοκομεία, ψυχιατρεία, δρόμους, γραφεία, σπίτια, εστιατόρια, εμπορικά μαγαζιά όπως το Sephora, Kiton, Roche Bobois και πολλά άλλα.Ένα έργο που μου έδωσε την ευκαιρία να εργαστώ σαν μηχανικός στην Ελλάδα, ήταν μια συνεργασία με γνωστή ελληνική κατασκευαστική εταιρία στην Κρήτη με το φράγμα της Φανερωμένης και ύδρευσης του κάμπου. Το έργο ήταν κάτω από την επίβλεψη του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης.

-Ποια είναι η χρησιμότητα της δουλειάς σας;

Το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού μοιάζει εν μέρει με του γιατρού γιατί προσφέρει στους πολίτες λειτουργικές πράξεις και έργα που βοηθούν στο να καλυτερεύσουν τον τρόπο ζωής τους.


Ο Θοδωρής Σκαφιδάς με την κόρη του Σοφία Σκαφιδά στο Χιούστον

-Ποιο είναι το μυστικό και ποιο το κέρδος της επιτυχίας;

Για να επιτύχεις σε αυτό που κάνεις πρώτα απ’ όλα πρέπει να το αγαπάς πολύ ώστε να μη σε κουράζει. Να βλέπεις τη δουλειά σαν ξεκούραση και αυτό ακριβώς κάνω. Ένας άλλος παράγοντας επιτυχίας είναι η προσωπικότητα του καθενός και ο τρόπος που συσχετίζεται με τους άλλους. Και φυσικά πάνω απ’ όλα η τιμιότητα. Έχοντας αυτά θα έρθει και η επιτυχία. Το κέρδος της επιτυχίας είναι να αισθάνεσαι ασφαλής και να μπορείς να προσφέρεις την ίδια ασφάλεια και στην οικογένειά σου.

-Σας γεμίζει η δουλειά σας;

Απόλυτα, δε θα μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. Τόσα χρόνια και όμως ακόμα και τώρα σηκώνομαι με ενθουσιασμό και όρεξη το πρωί για να συνεχίσω τα έργα μου και όταν ολοκληρώνεται το κτίριο μπορώ να πω ότι μου δίνει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση. Παράλληλα με τη δουλειά μου με γεμίζουν τα δυο παιδιά μου, η Σοφία και ο Θανάσης.

-Πώς επηρέασε τη δουλειά σας ο κορονοϊός; Πώς είναι η αγορά σήμερα στο Χιούστον, Τέξας;

Αυτή τη στιγμή λόγω της πανδημίας η αγορά στο Χιούστον είναι αρκετά πεσμένη. Οι καινούριες κατασκευές έχουν αρκετά μεγάλη πτώση και το κόστος έχει ανέβει σημαντικά. Είναι αυστηρά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του εργατικού προσωπικού με το παρόν εξειδικευμένο καταστατικό. Παράλληλα φυσικά εξετάζεται η θερμοκρασία του καθενός και ο αριθμός των εργατών σε κάθε έργο δεν πρέπει να ξεπερνάει τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πόλη του Χιούστον.

Με τον γιο του Θανάση Σκαφιδά

Το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων είναι να καθυστερεί σημαντικά το χρονοδιάγραμμα του έργου, να ανεβαίνει φυσικά το κόστος και υπάρχει και το επιπλέον κόστος της γραφειοκρατίας επί του έργου. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, το βασικότερο απ’ όλα είναι η επαγγελματική σχέση μεταξύ του κατασκευαστή και του αναδόχου έργου να παραμένει σε σωστό επαγγελματικό επίπεδο ώστε να υπάρχει η κατανόηση στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζονται.

-Τι θεωρείται δικαίωση;

Πρώτα απ’ όλα τώρα πρέπει να κοιτάμε την υγεία μας και μετά όλα θα πάρουν την πορεία τους. Η επιτυχία είναι μια σύνθετη λέξη, επί της τύχης, την τύχη τη δημιουργούμε, κυνηγάμε αυτό που θέλουμε, τίποτα δεν έρχεται από μόνο του. Στο τέλος η δικαίωσή μας είναι η χαρά του να γευόμαστε τους καρπούς των μόχθων μας. Πολλές φορές είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις μια εξωτερική πρόκληση, μια κρίση ή μια τραγωδία, παρά να απαντήσεις σε μια πρόκληση που έρχεται από μέσα σου, την ώθηση να διακινδυνεύσεις να μεγαλώσεις. Η δουλειά, κυρίως με την έννοια της επιδίωξης μιας προσωπικής ωρίμανσης και όχι με την έννοια «να πληρωθούν οι λογαριασμοί», είναι πραγματικά ένας τρόπος ατομικής ολοκλήρωσης. Η πρόοδος και η ανάπτυξη δεν είναι δυνατές αν κάνεις πάντα κάτι με τον ίδιο τρόπο. Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας είναι βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας. Δε χρειάζεται να καταπολεμήσουμε τις σκέψεις μας. Αρκεί να τις αποδεχτούμε, να τις επεξεργαστούμε και να τις προσπεράσουμε. Γι’ αυτό και μια τραγωδία μπορεί να αποδειχτεί σαν μεγάλο καλό, αν την αντιμετωπίσουμε με τρόπους οι οποίοι θα μας επιτρέψουν να αναπτυχθούμε.

Ο Θοδωρής Σκαφιδάς μπροστά από το Kiton μαγαζί στο Χιούστον

-Τι λείπει από την κοινωνία μας;

Πρέπει να ξαναγίνουμε άνθρωποι. Έχουμε παραγίνει αδίστακτοι και σκληροί. Το πώς συμπεριφέρονται οι άλλοι σε μας είναι το κάρμα τους. Το πώς εμείς όμως αντιδρούμε είναι το δικό μας.

-Η ζωή είναι ένα ανελέητο κυνήγι της ευτυχίας;

Ο μόνος τρόπος για να βρούμε την ευτυχία είναι να μην περιμένουμε ευγνωμοσύνη, αλλά να προσφέρουμε μόνο για τη χαρά της προσφοράς. Ευγνωμοσύνη είναι ο τρόπος με τον οποίο φτάνουμε στον εαυτό μας και η ευγνωμοσύνη έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ποιότητα της ζωής του καθενός μας.Η ζωή δε μας δόθηκε, αλλά μας παραδόθηκε. Ζωή δεν είναι ο στόχος, αλλά το ταξίδι, δεν είναι ο αντικειμενικός σκοπός, είναι η διαδικασία. Η ζωή αρχίζει από εκεί που τελειώνει ο φόβος. Μόνο αν καταλάβουμε ότι δεν είναι απαραίτητο η ζωή να έχει νόημα, θα καταλάβουμε το νόημα της.

*** Στη βασική φωτογραφία:Ο Θοδωρής Σκαφιδάς μπροστά από το Sephora στο Χιούστον

*** Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στον Εθνικό Κήρυκα της Αμερικής

Related posts