Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Οκτ 2021
Πολιτική

Θετικά μηνύματα από Ντάισελμπλουμ και Ρεν πριν τη σύσκεψη του Eurogroup

Πανηγυρικό χαρακτήρα για την ελληνική προεδρία της ΕΕ έχουν οι άτυπες συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin που διεξάγονται στο Ζάππειο Μέγαρο σήμερα, Τρίτη και την Τετάρτη.

 

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει το Eurogroup, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να δοθεί η πολιτική έγκριση της συμφωνίας με την τρόικα και να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα των δόσεων.

 

Θα συζητήσουμε για το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων και την αξιολόγηση της τρόικας δήλωσε προσερχόμενος ο Γ.Στουρνάρας.

Θετικό το μήνυμα του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προσερχόμενος δήλωσε: «Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ. Η Ελλάδα ανακάμπτει κι επιστρέφει στην ανάπτυξη. Αυτό καταδεικνύεται και από το πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε αισιόδοξοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, ο οποίος επισήμανε: «Έχουμε ευχάριστα νέα από την Ελλάδα· Η χώρα ανακάμπτει».

Ερωτηθείς για την εκταμίευση των δόσεων, ο κ. Ρεν ξεκαθάρισε ότι σημερα θα υπάρξει πολιτική στήριξη για την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την τροικα σε τεχνικό επίπεδο και οι επίσημες αποφάσεις για τις δόσεις θα ληφθούν αργότερα.

Ερωτηθείς για το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η σχετική συζήτηση θα αρχίσει μετά την επιβεβαίωση του πλεονασματος από την Eurostat και θα γίνει στη διάρκεια ή μετα το καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου Μνημονίου η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 6,3 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου από την Ευρωζώνη και 3,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ εντός του Μαΐου και πριν από τις ευρωεκλογές. Θα ακολουθήσουν ακόμη δυο δόσεις του 1 δισ. ευρώ εκάστη από τη ζώνη του ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η εκταμίευση των οποίων θα συνδεθεί με προαπαιτούμενα.

Η ατζέντα του Ecofin

Ο κ. Στουρνάρας θα προεδρεύσει την Τρίτη το απόγευμα και την Τετάρτη το πρωί στην άτυπη συνάντηση του Ecofin (των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) η οποία περιλαμβάνει συζητήσεις για καίρια ζητήματα πανευρωπαϊκής σημασίας, όπως τις εξελίξεις όσον αφορά την Τραπεζική Ένωση, ειδικά μετά την έγκριση από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της συμβιβαστικής συμφωνίας που πέτυχε η Ελληνική Προεδρία, κατά τις διαπραγματεύσεις της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης, τις κοινωνικές πτυχές της ανάπτυξης και της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη, τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και ιδιαίτερα την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την προετοιμασία των εαρινών συνόδων ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας και των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20.

Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, βρίσκεται ψηλά και στην ατζέντα της υπουργικής συνάντησης του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής σχέσης (FEMIP), όπου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) θα παρουσιάσει στους Υπουργούς Οικονομικών τον Οδικό Χάρτη 2020, που περιγράφει τη νέα στρατηγική της για τη Μεσόγειο.

Κατά το γεύμα εργασίας, την Τρίτη 1η Απριλίου, οι Υπουργοί του Ecofin και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης και τις επιπτώσεις τους στην οικονομική ανάπτυξη, με βάση παρουσίαση σχετικού κειμένου από το Bruegel. Αργότερα, κατά την πρώτη συνεδρία του Ecofin, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την οικονομική κατάσταση, τις προβλέψεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές, εστιάζοντας και στην κατάσταση των χρηματαγορών.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ανακοίνωσή της για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου θα παρουσιάσει την Εκθεσή της για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής με τίτλο «Χρηματοδότηση για την Ανάπτυξη». Στο τέλος της πρώτης συνεδρίας, οι Υπουργοί θα συζητήσουν και θα συμφωνήσουν σε προσχέδιο για τους Όρους Αναφοράς και τη Δήλωση της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής, η οποία προετοιμάστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων για τις εαρινές συνόδους ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας και των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20.

Στη συνέχεια, κατά τη 13η κοινή Υπουργική Συνάντηση ECOFIN/FEMIP την ίδια ημέρα, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις προκλήσεις και τη μόχλευση της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και στη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EΤΕπ) για τη Μεσόγειο με ορίζοντα το 2020. Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, θα αποτελέσουν βασική πτυχή αυτών των συζητήσεων. Επιπρόσθετες θεματικές θα αποτελέσουν οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης και διαφοροποίησης των εργαλείων της EΤΕπ για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και την αύξηση της δραστηριότητας για το κλίμα στην περιοχή της Μεσογείου.

Η Τραπεζική Ενωση την Τρίτη

Η δεύτερη συνεδρία του ECOFIN, την Τετάρτη 2 Απριλίου, θα είναι αφιερωμένη στη Μεταρρύθμιση του Κανονιστικού Πλαισίου του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος. Το πρώτο θέμα συζήτησης είναι η Δομική Μεταρρύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος και βασίζεται στην παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής για τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με διαρθρωτικά μέτρα βελτίωσης της αντοχής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιπλέον, οι Υπουργοί θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις για την Τραπεζική Ένωση, ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για την Ελληνική Προεδρία, λόγω της σημασίας της ως προϋπόθεσης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αύξησης της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και της διασφάλισης της οικονομικής σταθερότητας. Οι εξελίξεις γύρω από τον  Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και την εφαρμογή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), με παρουσίαση από την Επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του, περιλαμβάνονται επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων.

 

ΠΗΓΗ: in.gr

Related posts