Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
01 Απρ 2023
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα και τέλος ανοχής στην αφισορύπανση

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την ανεξέλεγκτη αφισορύπανση. Από δω και πέρα δεν θα δείξουμε καμία ανοχή!» δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στη σημερινή συνέντευξη τύπου για την αφισορύπανη.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι έχουν βρεθεί, ύστερα από ένα 4μηνο διαβουλεύσεων, διαφορετικοί τρόποι διαφήμισης των σχετικών εκδηλώσεων  ενώ θα επιβάλλονται από εδώ και στο εξής πρόστιμα ύψους έως και 6000 ευρώ.

 

Συγκεκριμένα, η διοίκηση θεωρεί μείζον το πρόβλημα της αφισορύπανσης και αφορά την προστασία της αισθητικής της πόλης και τη διατήρηση της νομιμότητας. Μεταξύ των προθέσεων της δημοτικής Αρχής είναι και η ενεργοποίηση του Κανονισμού Καθαριότητας, όπου προβλέπονται πρόστιμα ύψους έως και 6.000 ευρώ για περιπτώσεις αφισοκολλήσεων, αναρτήσεων διαφημιστικών πινακίδων (μπάνερς), ρύπανσης από φέιγ βολάν, κ.α.   

 

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάϊ Καπόν, ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς και ο Γιώργος Γεωργιάδης, ιδιοκτήτης του Πολυχώρου Πολιτισμού «Block 33» και εκπρόσωπος της Konnektiva (αποτελεί συσπείρωση των πέντε συναυλιακών χώρων: «Block 33”, «Principal”, “8ball”, “Μύλος» και “Γαια live”).

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο δεν θα υπάρχει πλέον καμία ανοχή για την παράνομη αφισοκόλληση, ύστερα από ένα 4μηνο διαβουλεύσεων και κήρυξης ενός ιδιότυπου moratorium, που εφαρμόστηκε έως ότου δοθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα.

 

Ο κ. Χασδάϊ Καπόν τόνισε ότι πραγματοποιήθηκαν μια σειρά συσκέψεων στο γραφείο του και ύστερα από διεξοδικό διάλογο και με την συναίνεση των φορέων αποφασίστηκαν τα εξής :

 

-Καθορισμός είκοσι δύο θέσεων σε κοινόχρηστους χώρους από το Δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να τοποθετηθούν ειδικά διαμορφωμένα διαφημιστικά πλαίσια. Ήδη έγινε μελέτη από τη Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων για τον καθορισμό των θέσεων αυτών σε διάφορα σημεία της πόλης για την τοποθέτηση αφισών και έχουν ήδη αποσταλεί στην Ε.ΠΑ.Ε. (Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου)προκειμένου να εγκριθούν.

 

-Δημιουργία Μητρώου με τους φορείς που θα χρησιμοποιούν τα διαφημιστικά πλαίσια προκειμένου να γίνεται σωστή διαχείριση.

 

-Δυνατότητα προβολής πολιτικών εκδηλώσεων μέσω TV 100 και του FM100.

 

Ο κ. Παππάς επισήμανε την αναγκαιότητα ενεργοποίησης του Κανονισμού Καθαριότητας, για την επιβολή προστίμων ύψους έως και 6.000 ευρώ για περιπτώσεις αφισοκολλήσεων και γενικότερα ρύπανσης της πόλης με αναρτήσεις διαφημιστικών πινακίδων (μπάνερς), ρύπανσης των κάδων καθαριότητας με αφίσες, τοποθέτηση αεροπανό και διαφημιστικά ταμπλό καθώς και ρύπανση από φέιγ βολάν.    Επισήμανε το κόστος που συνεπάγεται η επιπλέον φροντίδα από πλευράς των υπηρεσιών Καθαριότητας της απομάκρυνσης των παράνομων αφισών από κάδους και λοιπά στοιχεία αστικού εξοπλισμού. Πρόσθεσε ότι στο εξής οι επόπτες Καθαριότητας θα είναι εξοπλισμένοι με τριπλότυπα για να κόβουν κλίσεις για αφισορύπανση .

 

Τέλος ο κ. Γιώργος Γεωργιάδης ανέφερε :

 

«Η προσπάθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Εμείς συμμετέχουμε σ΄ αυτήν δυναμικά, θέλουμε μια πόλη αισθητικά αναβαθμισμένη και είμαστε υποχρεωμένοι να συζητούμε με τη Δημοτική Αρχή για να βρούμε λύσεις σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ασχολούμαστε με την πολιτιστική επιχειρηματικότητα και μέσα από αυτήν στηρίζουμε την αγορά, τονώνουμε την κίνηση, συμβάλουμε στην τουριστική ανάπτυξη και αμβλύνουμε την ανεργία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας».

 

Υπενθυμίζεται, στην ανακοίνωση του δήμου, ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νομοθετικού πλαισίου για την ευταξία της πόλης, η διοίκηση πραγματοποίησε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011, σύσκεψη με τις νεολαίες των πολιτικών κομμάτων, όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ν.Δ., Κ.Κ.Ε. και Οικολόγων-Πρασίνων, για το θέμα τις αφισορύπανσης.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία είχε διερευνητικό χαρακτήρα, οι εκπρόσωποι της διοίκησης τόνισαν με έμφαση ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει τη διάθεση να βοηθήσει τη διακίνηση των ιδεών, αλλά και την απαίτηση από όλους και ιδίως από τις νεολαίες των πολιτικών κομμάτων και των φοιτητικών παρατάξεων να προστατεύσουν την αισθητική της πόλης και την ευταξία των κοινόχρηστων χώρων.  

Related posts