Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Φεβ 2023
Ελλάδα

Θέσεις μάχης παίρνουν οι εμποροϋπάλληλοι την Κυριακή 13 Ιουλίου – «Μην Ανοίξετε» συστήνει ο ΕΣΑ

Θέσεις μάχης παίρνουν εργαζόμενοι και καταστηματάρχες εν όψει της λειτουργίας των καταστημάτων την προσεχή Κυριακή 13 Ιουλίου, που αναμένεται να είναι αν μη τι άλλο επεισοδιακή.

Η Ομοσπονδία των εμποροϋπαλλήλων έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την ημέρα αυτή και προγραμματίζει συγκέντρωση στην Ερμού, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συστήνει στους εμπόρους της Αθήνας να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους, εμμένοντας στη λειτουργία των καταστημάτων «μόνο 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου».

 

 

Σε 24ωρη απεργία οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

 

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία εξήγγειλε, για την Κυρικακή 13 Ιουλίου, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γ. Γιακουμάτου, σύμφωνα με την οποία απελευθερώνεται η λειτουργία των καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας.

 

 

Η Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στον πεζόδρομο της Ερμού στο Σύνταγμα

 

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ήδη, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες (ΟΙΥΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κοινή προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης. Με την προσφυγή ζητούνται ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή αναστολή της απόφασης.

Όπως επισημαίνουν η ΟΙΥΕ, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, η υπουργική απόφαση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων, που με όχημα τις «ελεύθερες Κυριακές» θα σβήσουν από τον χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου, οι οποίες αποτελούν το 95% και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζομένων.

Επίσης, τονίζουν ότι πρόκειται για μία απόφαση που επιβλήθηκε από την τρόικα, μέσω της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, και είναι πράξη απόλυτα εχθρική ενάντια στους εργαζόμενους.

Η ΟΙΥΕ θεωρεί ότι είναι μία απόφαση «προάγγελος» και από την επόμενη χρονιά θα υπάρξει η πλήρης, παντελώς «ελεύθερη» και χωρίς όρια λειτουργία όλων των καταστημάτων, όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα αποσυνθέσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες και ακραίες καταστάσεις ευελιξίας με φθηνή κακοπληρωμένη εργασία ή και αδήλωτη απασχόληση.

Ακόμη, κάνει λόγο για εντελώς αντιδημοκρατική απόφαση, που παρακάμπτει τις οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων ιδιαίτερα, αφού και οι εργαζόμενοι εξαιρούνται και καταργούνται από συνομιλητές.

Όπως αναφέρει, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δημιουργεί τεράστια προβλήματα παραβιάζοντας το δικαίωμα στην οικογενειακή, προσωπική ζωή και στον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων και παράλληλα διαλύει τον οικογενειακό ιστό, αφού η πλειοψηφία του κλάδου του εμπορίου είναι γυναίκες και μάλιστα μητέρες.

«Εξάλλου είναι αποδεδειγμένο, ότι οι καταναλωτές δεν έχουν πρόβλημα έλλειψης αγοραστικού χρόνου, αλλά αγοραστικής δύναμης, μιας και έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις τα εισοδήματά τους. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο δηλώνουν ότι αντιστέκονται στην καθολική διάλυση των εργασιακών σχέσεων και γι’ αυτό απεργούν» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

ΕΣΑ: Μην ανοίξετε τα καταστήματα

 

Την αντίδραση του εμπορικού κόσμου προκαλεί η έκδοση της υπ’ αριθ. Κ1-1119/08.07.2014 υπουργικής απόφασης που επιτρέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε 3 τουριστικές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ότι παραμένει σταθερός και αμετακίνητος στη θέση του για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας μόνο τις 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου, όπως αυτές περιγράφονται στην παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.4177/2013.

Συστήνει στους εμπόρους της Αθήνας να συνεχίζουν να εφαρμόζουν τον νόμο και να μη λειτουργήσουν τα καταστήματά τους την προσεχή Κυριακή 13 Ιουλίου 2014.

«Προς αποφυγή σύγχυσης ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι η Αγορά της Αθήνας θα παραμείνει ανοικτή την Κυριακή 20 Ιουλίου 2014, ενώ η επόμενη εργάσιμη Κυριακή θα είναι η 2α Νοεμβρίου 2014», σημειώνεται στη σχετική ενημέρωση του συλλόγου.

 

 

ΣΕΛΠΕ: Που θα ανοίξουν τα καταστήματα

 

Τα εμπορικά καταστήματα που γεωγραφικά εντάσσονται στον ορισμό των τριών περιοχών που χαρακτηρίζονται ως τουριστικές, θα είναι ανοικτά την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014, εφόσον το επιθυμούν, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

 

Πηγή: in.gr

Related posts