Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Ιαν 2022
Πολιτισμός

Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος:Γράφοντας κανείς οφείλει να φτάνει στα άκρα… να ρισκάρει

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Ευρυτανία και είναι απόφοιτος της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μαθητεύσει σε προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με περιεχόμενο τη Δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ, την Πολιτισμική Διπλωματία και τον Πολιτισμό και Ιστορική μνήμη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Φιλοσοφικού, Παιδαγωγικού και Πολιτιστικού χαρακτήρα.

Απέκτησε πτυχίο αγιογραφίας. Ακόμη, συμμετείχε σε σεμινάρια εκμάθησης Νοηματικής γλώσσας. Παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου και σκηνοθεσίας. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Θεοφάνη γεννήθηκες και μεγάλωσες στην περιοχή της Ευρυτανίας. Τι συμβολίζει για σένα ο τόπο σου;

ΘΕΟΦΑΝΗΣ Λ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια πρώτη σκέψη είναι η αγνότητα του φυσικού περιβάλλοντος, η ηρεμία, η άγρια φύση που δεν υποτάσσεται και δεν τιθασεύεται. Στην Ευρυτανία βρίσκεται το σπίτι της Βροχής και η  «αυλή» του Θεού.

Μ.Γ.: Έχεις σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν επιλογή ή σύμπτωση;

Θ.Λ.Π.: Ήταν από τις πρώτες μου επιλογές. Πάντα με ενδιέφερε η επαφή με το αόρατο και το μεταφυσικό. Η Θρησκευτική Λογοτεχνία, η Βυζαντινή Ιστορία, η Αρχαιολογία, η Φιλοσοφία και η Ιστορία Θρησκευμάτων μου κέντρισαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια από τις πιο σπουδαίες σχολές κι αυτό γιατί σπουδάζοντας κανείς Θεολογία έρχεται σε επαφή με πολλές επιστήμες ακόμη. 

Μ.Γ.: Είσαι ένας πολυπράγμων άνθρωπος και προφανώς δεν εφησυχάζεις. Έχεις παρακολουθήσει προγράμματα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Πολιτιστικής Διπλωματίας, απέκτησες πτυχίο αγιογραφίας, παρακολούθησες μαθήματα θεάτρου και σκηνοθεσίας κλπ. Τι σε ωθεί στη συνεχή διεύρυνση γνώσεων;

Θ.Λ.Π.: Πιστεύοντας στην φράση του Ζήνων ότι: η Παιδεία προς ευδαιμονίαν αυτάρκη. Μην ξεχνώντας όμως και τη φράση του Μοντεσκιέ πως: Πρέπει να μελετήσει κανείς πολλά για να ξέρει λίγα. 

Μ.Γ.: Επίσης, συμμετείχες σε σεμινάρια εκμάθησης της νοηματικής γλώσσας. Πως προέκυψε αυτή η ανάγκη σου;

Θ.Λ.Π.: Η εκμάθηση της νοηματικής προέκυψε σχεδόν τυχαία. Σε ένα μικρό διδασκαλείο στην Ομόνοια έγινα κοινωνός αυτής της γλώσσας και ομολογώ πως ήταν κάτι απρόσμενο και πολύ ενδιαφέρον.

Μ.Γ.: Επιπλέον, αρθρογραφείς, έχεις δική σου ραδιοφωνική εκπομπή και είσαι συγγραφέας. Πως συνδέονται όλες οι παραπάνω ιδιότητες στο ίδιο πρόσωπο;

Θ.Λ.Π.: Όλα τα παραπάνω έχουν έναν κοινό άξονα, την αγάπη για την Λογοτεχνία και το βιβλίο. Κάθε Κυριακή πρωί βρίσκομαι στο ράδιο Καρπενήσι 97,5 fm με την  εκπομπή «Book Traveler» και μία φορά την εβδομάδα αρθρογραφώ στην εφημερίδα «Ευρυτανικός Παλμός» στην στήλη «Χειρόγραφα». 

Μ.Γ.: Ποιο ήταν το έναυσμα ώστε ν΄ ασχοληθείς με τη συγγραφή;

Θ.Λ.Π.: Είναι ο δικός μου τρόπος επικοινωνίας και έκφρασης. Συνήθως γράφω παρά μιλάω. Είναι ένας μαγικός κόσμος παρά τις όποιες δυσκολίες. 

Μ.Γ.: Γράφεις ποιήματα και πεζογραφήματα. Τι αποτελεί έμπνευση για σένα;

Θ.Λ.Π.: Έμπνευση μπορούν να αποτελέσουν τα πάντα! Μια λέξη στο λεωφορείο, μια χειρονομία στον δρόμο, μια φράση στο τηλέφωνο κάποιου περαστικού με οδηγούν πολλές φορές σε ιστορίες και στίχους.

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σου «μπλακ νόμπελ». Πώς προέκυψε ο ιδιαίτερος αυτός τίτλος;

Θ.Λ.Π.: Ο τίτλος προέκυψε από το ομώνυμο ποίημα της ποιητικής συλλογής. Όμως εμπεριέχει και όλο το νόημα του βιβλίου. Είναι ένα βραβείο για τους αφανείς ήρωες. Για τους περιθωριοποιημένους, τους ξεχασμένους και τους κυνηγημένους της ζωής…

Μ.Γ.: Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου υπάρχει το ποίημα του Κ. Καβάφη «Όσο μπορείς». Έχεις επιρροές από τον μέγιστο Αλεξανδρινό ποιητή;

Θ.Λ.Π.: Πρόκειται για έναν από τους αγαπημένους μου οπότε σαφώς και έχω πολλές επιρροές. 

Μ.Γ.: Από τι είδους συναισθήματα χαρακτηρίζονται τα ποιήματα και τα πεζογραφήματά σου;

Θ.Λ.Π.: Συναισθήματα όπως αγάπη, πόθο,  λατρεία, τρυφερότητα, λύπη, μελαγχολία και μοναξιά. 

Μ.Γ.: Τι συμβολίζει το πλήθος που υπάρχει στο εξώφυλλο του βιβλίου;

Θ.Λ.Π.: Το εξώφυλλο είναι κολάζ του κ. Γιώργου Μεταξά το οποίο εμπνεύστηκε διαβάζοντας την ποιητική συλλογή. Ένα από τα πρόσωπα στο εξώφυλλο είναι του Παναγιώτη Φαρμάκη του «τρελού της Ελευσίνας» όπου αγωνίστηκε για την διάσωση των αρχαίων ευρημάτων στην Ελευσίνα δίχως να ζητήσει αμοιβή. Ένας τύπος περιθωριακός που  ενδιαφέρεται για την ιστορία του τόπου κι ας μην έχει γεννηθεί εκεί. Διέσωσε σημαντικά ευρήματα όπου κατέληξαν στις προθήκες των μουσείων την στιγμή που οι «πολιτισμένοι» τα πετούσαν στην θάλασσα…

Μ.Γ.: «Είμαι υαλικό κι αυτό σημαίνει πως κόβω και κόβομαι» γράφεις. Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη φράση;

Θ.Λ.Π.: Πιστεύω στην πολυεπίπεδη ποίηση, ο κάθε  αναγνώστης εκλαμβάνει διαφορετικά έναν στίχο από τον ίδιο τον δημιουργό αλλά και από κάποιον άλλο αναγνώστη. Ωστόσο… ο στίχος: «Είμαι υαλικό κι αυτό σημαίνει πως κόβω και κόβομαι» δείχνει πως… «το υαλικό τραυματίζει και τραυματίζεται. Καταστρέφει και καταστρέφεται. Το γυαλί προκαλεί τραύμα στα χέρια που το αγγίζουν… όμως τα ίδια εκείνα χέρια μπορούν και να το θρυμματίσουν». 

Μ.Γ.: «σ΄ ένα έμεινα πιστός, στον έρωτα» γράφεις σε άλλο σημείο. Τι σημαίνει για σένα έρωτας;

Θ.Λ.Π.: Είναι η κινητήριος δύναμη. Έρωτας όχι μόνο προς πρόσωπα αλλά και προς την ίδια την Δημιουργία. 

fbt

Μ.Γ.: Αν «η μνήμη είναι γυναίκα» όπως αναφέρεις, ποιο είναι το ζητούμενο που έχει;

Θ.Λ.Π.: Να την θυμούνται μέσα στην δίνη του χρόνου. 

Μ.Γ.: «πάει καιρός που περπατώ μονάχος». Σύμφωνα μ΄ αυτόν τον στίχο επιλέγεις τη μοναξιά ή σε επιλέγει εκείνη;

Θ.Λ.Π.: Ίσως, τούτος ο στίχος να εμπεριέχει κάποια ψήγματα  απελπισίας  οπότε  σε αυτή την  περίπτωση η μοναξιά έχει κάνει την επιλογή της… 

Μ.Γ. Τι μπορεί να περιλαμβάνει  μια «παρένθεση» ζωής;

Θ.Λ.Π.: Χρονολογίες, γεγονότα, άνισες μάχες, καμένες ελπίδες και ευσεβείς πόθους… 

Μ.Γ.: «η γραφή είναι μια μορφή αυτοκτονίας» είναι ένας στίχος σου. Τι σε κάνει να το πιστεύεις; 

Θ.Λ.Π.: Γράφοντας κανείς οφείλει να φτάνει στα άκρα… να ρισκάρει. 

Μ.Γ.: Γράφεις πιο εύκολα στη χαρά ή στη λύπη;

Θ.Λ.Π.: Στη λύπη τις περισσότερες φορές και ιδίως ποίηση. 

Μ.Γ.: Τι ρόλο παίζει η Νοσταλγία στη ζωή σου;

Θ.Λ.Π.: Τον πλέον αμφιλεγόμενο. 

Μ.Γ.: Πως ορίζεις την ποίηση;

Θ.Λ.Π.: «Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει,

Γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει,

δε θα τραγούδαγε».

Πωλ Βαλερύ

Μ.Γ.: Θεωρείς ότι η ποίηση έχει πέραση στον κόσμο ή την αποφεύγει και που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

Θ.Λ.Π.: Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που διαβάζουν ποίηση και την αγαπούν. Όπως κι εγώ. Αυτό που μπορεί να σπείρει μέσα σου ένας στίχος δεν μπορεί να το κάνει τίποτε άλλο. Το λυπηρό είναι ότι πολλοί που γράφουνε δεν διαβάζουνε κι αυτό είναι ένα μέγα μειονέκτημα για τους ίδιους…

Η ποίηση δεν λύνει γρίφους τους δημιουργεί… και αυτό ίσως την κάνει να μένει απρόσιτη σε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου. Πρέπει κανείς να έχει τόλμη, δύναμη και αυτογνωσία για να αναμετρηθεί μ’ έναν στίχο. 

Μ.Γ.: Με ποια συναισθήματα βίωσες τη συγγραφική πορεία του μπλακ νόμπελ;

Με μεγάλη χαρά!

Θ.Λ.Π.: Κι αυτό γιατί βρίσκομαι στις εκδόσεις Οδός Πανός με τον αγαπημένο ποιητή και εκδότη κ. Γιώργο Χρονά, έναν μέγα δάσκαλο.

Τα μηνύματα που διαβάζω από ομότεχνους, αναγνώστες και φίλους.

Την Δεύτερη έκδοση του βιβλίου.

Την τιμή της φιλολόγου και συγγραφέως κας Σμαραγδής Μητροπούλου να παρουσιάσει  σε εκπαιδευτικό συνέδριο του Υπουργείου Παιδείας στο Κολλέγιο Αθηνών την ποιητική ως διδακτική πρόταση στα σχολεία στο μάθημα της Λογοτεχνίας.

Και το βραβείο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων ως βιβλίο χρονιάς 2019.

*Το βιβλίο «μπλακ νόμπελ» με ποιήματα και πεζογραφήματα του Θεοφάνη Λ. Παναγιωτόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδός Πανός. 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.

 

 

Related posts