Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
14 Ιούλ 2024
Πολιτισμός

Θεοδότα Αϊβαζή: Ξεκίνησα τη συγγραφή του βιβλίου για να μην τρελαθώ κλεισμένη σ’ ένα κελί

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Θεοδότα Αϊβαζή γεννήθηκε στη Γερμανία από Έλληνες μετανάστες όπου και διέμεινε μέχρι τα τριάντα τρία της χρόνια.

Το 2006 επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με τη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων.

Από νεαρή ηλικία αφοσιώθηκε στην προστασία αδέσποτων ζώων.

Το “Βούλευμα” είναι το πρώτο της πόνημα και βασίζεται σε γεγονότα που έζησε η ίδια. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κυρία Αϊβάζη, πρόσφατα κυκλοφόρησε σε βιβλίο η ιστορία που βιώσατε με τίτλο «Το Βούλευμα». Τι συναντάει ο αναγνώστης στις σελίδες του;

ΘΕΟΔΟΤΑ ΑΪΒΑΖΗ: Μέσα στις σελίδες του βιβλίου συναντάει την αλήθεια δηλαδή πόσο εύκολο είναι εδώ στην Ελλάδα να μπει ένας αθώος άνθρωπος στη φυλακή καθώς επίσης και πώς είναι η σκληρή πραγματικότητα της φυλακής. 

Μ.Γ.: Ποια ανάγκη σάς έκανε να μεταφέρετε την προσωπική σας περιπέτεια στις σελίδες ενός βιβλίου;

Θ.Α.: Αρχικά ξεκίνησα τη συγγραφή αυτού του βιβλίου μόνο και μόνο για να μην τρελαθώ κλεισμένη σ’ ένα κελί κι ενώ δεν είχα προβεί σε κάποια εγκληματική ενέργεια. Ένιωσα την ανάγκη να καταφέρω μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου να πείσω τους ανθρώπους να μην κρίνουν τόσο εύκολα. 

Μ.Γ.: Αισθανθήκατε κάποιου είδους λύτρωση με τη συγγραφή του;

Θ.Α.: Λυτρώθηκα θα έλεγα λέγοντας τον πόνο μου έστω και στα χαρτιά που έγραφα. 

Μ.Γ.: Πώς αντιμετωπίσατε αρχικά την άδικη κατηγορία σε βάρος σας καθώς και του συντρόφου σας Δημήτρη για μια δολοφονία που ποτέ δεν διαπράξατε, σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστηρίου;

Θ.Α.: Ένιωσα απόγνωση, απελπισία και αδύναμη να αποδείξω το αυτονόητο. Δεν είχα διαπράξει φόνο και όμως είχα κριθεί ένοχη δίχως να υπάρχουν απτές αποδείξεις όχι μόνο εγώ  αλλά και ο σύντροφός μου. 

Μ.Γ.: Βιώσατε ένα μεγάλο διάστημα στη φυλακή. Ποια ήταν τα συναισθήματά σας και από που αντλούσατε δύναμη δεδομένου ότι, όπως αποδείχτηκε, είσαστε αθώα;

Θ.Α.: Ευτυχώς η αγάπη και η αφοσίωση του συντρόφου μου ο οποίος μολονότι ήταν συγκατηγορούμενός μου με στήριζε από κάθε άποψη. Αν και αγανακτισμένος για όσα μας είχαν βρει μου διαμήνυσε μέσω των δικηγόρων μας « Ό, τι έγινε, έγινε! Η ζωή μου είναι στα χέρια της Θεοδότας και πιστεύω ότι θα αγωνιστεί όπως άλλωστε κάνει πάντα κι έτσι θα καταφέρει να κάνει να κάνει την αλήθεια να λάμψει». Αυτό με έκανε να ανακτήσω τις χαμένες δυνάμεις μου και να στυλωθώ ψυχολογικά προκειμένου να βγούμε από το αδιέξοδο που βρισκόμασταν.  

Μ.Γ.: Και με ποια συναισθήματα υποδεχτήκατε την ελευθερία σας μαζί με τον Δημήτρη;

Θ.Α.: Την ημέρα της αθωωτικής απόφασης ήμουν τόσο πολύ πιεσμένη που όταν την άκουσα δεν κατάλαβα αν τελικά είχαμε βγει νικητές αυτού του άδικου στημένου αγώνα. Ήμουν τόσο τρομοκρατημένη που οι δικηγόροι μου, μου είπαν «Θεοδότα σύνελθε αμέσως. Αθωωθήκατε. Η αλήθεια νίκησε και είστε ελεύθεροι. 

Μ.Γ.: Σήμερα, έχετε αφήσει πίσω σας όλη αυτήν την κακή εμπειρία ή συνεχίζετε να την κουβαλάτε μέσα σας;

Θ.Α.: Δεν είναι εύκολο να ξεφύγουμε απ’ όσα άδικα περάσαμε κλεισμένοι πίσω από τα κάγκελα. Μα  πιο δύσκολη βρίσκουμε την αντιμετώπιση του κόσμου μετά την αποφυλάκισή μου και μολονότι αποδείχτηκε περίτρανα ότι δεν είχαμε καμία εμπλοκή σ’ αυτήν τη δολοφονία. Το επταμελές Μεικτό Ορκωτό  Δικαστήριο Λειβαδιάς μάς έκρινε ομόφωνα αθώους και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που έψαχναν όλο αυτόν τον καιρό να βρουν την αλήθεια και να μας δώσουν πίσω την ελευθερία μας.  Όμως οι άνθρωποι αν σου κολλήσουν μία ταμπέλα δύσκολα στη βγάζουν. Αυτό για εμάς είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα στην προσπάθειά μας να τα ξεχάσουμε όλα και να συνεχίσουμε τις ζωές μας. 

Μ.Γ.: «Αυτήν τη στάμπα θα την έχουμε μια ζωή» γράφετε. Γιατί το πιστεύετε; Έχετε κάποια σχετικά δείγματα από ανθρώπους;

Θ.Α.: Ο σύντροφός μου που σε λίγες εβδομάδες θα ενώσουμε τις ζωές μας ενώπιον Θεού και ανθρώπων δεν βρίσκει δουλειά. Είναι πλέον «δηλωμένος!» ως πρώην κατάδικος. Η αθωωτική απόφαση σαφώς και ΔΕΝ τον ακολουθεί. 

Μ.Γ.: Υπάρχει κάτι που δεν αντέχατε μέσα στη φυλακή κι εξακολουθείτε να μην το αντέχετε κι εκτός φυλακής;

Θ.Α.: Δεν μου αρέσει να μου επιβάλλουν τη γνώμη τους και να με αναγκάζουν να κάνω πράγματα που δεν θέλω, όπως για παράδειγμα την παρακράτηση των προσωπικών μου ειδών.  Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι παρά την αθωωτική απόφαση το σπίτι που έμενα τότε -από τις 10 Ιανουαρίου του 2018 μέχρι και σήμερα- είναι ακόμα σφραγισμένο και υπάρχουν μέσα πολλά προσωπικά μου αντικείμενα. 

Μ.Γ.: «Καμιά φορά σκέφτομαι ότι εδώ έξω είναι η πραγματική φυλακή» αναφέρετε σε άλλο σημείο. Αυτή τη «φυλακή» τη δημιουργούμε οι ίδιοι στους εαυτούς μας ή μας την επιβάλλουν οι άλλοι;

Θ.Α.: Τα περισσότερα θέματα που μας απασχολούν βρίσκονται μέσα στο μυαλό μας. Στο χέρι μας είναι να βρούμε τον δρόμο που οδηγεί στην ελευθερία. 

Μ.Γ.: Τι θέλετε να επιδιώξετε για το μέλλον σας; 

Θ.Α.: Την απόλυτη ψυχική ηρεμία, την ελευθερία της βούλησης και φυσικά την ευτυχία στο πλευρό του Δημήτρη. 

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που θα θέλατε να εισπράξει ο αναγνώστης από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Θ.Α.: Πολλά πράγματα στη ζωή μας δεν είναι όπως φαίνονται. Ο δρόμος της αγάπης οδηγεί πάντα στη λύτρωση. 

Μ.Γ.: Με ποια συναισθήματα βιώσατε τη συγγραφική πορεία και ποια καταστάλαξαν μέσα σας γράφοντας τη λέξη τέλος;

Θ.Α.: Τα συναισθήματα με τα οποία βίωνα τη συγγραφική πορεία αυτού του βιβλίου ήταν πολύ δυνατά και ανάμεικτα. Κάθε σκηνή που περιέγραφα τη ζούσα για άλλη μία φορά. Όταν έγραψα τη λέξη τέλος άφθονα δάκρυα μούσκεψαν τα μάγουλά μου! 

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας και μια υπέροχη ζωή δίπλα στον αγαπημένο σας Δημήτρη, συνοδοιπόρο στις μεγάλες δυσκολίες. Στο εξής, να είστε συνοδοιπόροι στις χαρές!

Θ.Α.: Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε κι εύχομαι πάντα επιτυχίες στη συγγραφική σας πορεία! 

* Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε από τον Peter Tamas στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου 

** Το βιβλίο ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ της Θεοδότας Αϊβαζή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζενίθ 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός. Τον Ιούνιο 2021 κυκλοφόρησε  το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ από τις εκδόσεις Ωκεανός.