Επιστροφή στην κορυφή
Παρασκεύη, 24 Νοε 2017
 
 

Θάσος… το σμαραγδένιο νησί!

Παρασκευή, 27 Μάρτιος 2015 - 21:39

-a Μέγεθος κειμένου +A

Γράφει η Δήμητρα Τράκα

Δεν έχουν άδικο, αυτοί που την χαρακτηρίζουν «σμαραγδένιο νησί». Άλλοι λένε πως εκεί βρίσκεται η χαμένη Ατλαντίδα. Μύθοι κι αλήθειες, καλά κρυμμένα κάτω από τα καταγάλανα νερά και από τον παχύ ίσκιο των δέντρων. Αυτό που απολαμβάνει σίγουρα ο επισκέπτης, είναι η γαλήνη που προσφέρει το σμαραγδί που την χαρακτηρίζει…

Μικρά και μεγάλα χωριά όπως ο Λιμένας, ο Θεολόγος, το Κάστρο, το Καζαβήτι, το Ραχώνι, η Ποταμιά, ο Πρίνος, τα Κύνηρα, η Παναγιά, η Καλλιράχι, οι Μαριές και πολλά ακόμα,  έτοιμα να δεχτούν τον επισκέπτη και να τον φιλοξενήσουν, παρέχοντας υπηρεσίες ικανές μιας αντάξιας ευχάριστης διαμονής, προσμένουν διάσπαρτα στο νησί όποιον θέλει να το εξερευνήσει.

Θες να κολυμπήσεις; Καθ’ ότι βρίσκεσαι σε νησί; Αμέτρητες παραλίες!

Μια κεντρική οδική αρτηρία καλύπτει το γύρο του νησιού, ακολουθώντας παράλληλη πορεία με τις υπέροχες ακτές, ενώ μικρότεροι δρόμοι οδηγούν στους ορεινούς οικισμούς. Οι παραλίες της Θάσου είναι συνήθως αμμώδεις με κρυστάλλινα και καθαρά νερά. Ένα από τα χαρακτηριστικά των παραλιών της Θάσου είναι ότι περιβάλλονται από πανέμορφα τοπία. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι οι εξής: Χρυσή αμμουδιά, Αλυκές, Παράδεισος, Σκάλα Ποταμιάς και Τρυπητή. Τις υπόλοιπες, σ’ αφήνω να τις ανακαλύψεις και να τις απολαύσεις μόνος σου φίλε επισκέπτη και πίστεψέ με θα αποζημιωθείς με το παραπάνω.

Θες ν’ απολαύσεις τη φύση και τα καθαρά νερά της;

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει το παλιό μονοπάτι του Θεολόγου. Κρυστάλλινα και παγωμένα νερά, θα σε δροσίσουν αν φτάσεις στις πηγές της Αγάπης στο χωριό Παναγιά, κάτω από τα γέρικα πλατάνια. Ο μύθος λέει ότι παλιά ερχόντουσαν οι άντρες από όλα τα χωριά τις Θάσου για να κάνουνε μια ευχή στις πηγές για να κάνουν αγόρια η οικογένεια τους. Δεν θες καμία ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση; Εμπρός, γραμμή για το χωριό Κάστρο. Ο μόλις 2 μέτρων καταρράκτης με τα κρυστάλλινα νερά του καταλήγει σε μια μικρή λίμνη. Τα δέντρα, η μελωδία του νερού που τρέχει και η ηρεμία της φύσης δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο. Κι άλλα, πολλά μέρη στο νησί, σου προσφέρουν την ηρεμία που λαχταρά η ψυχή σου, αρκεί να έχεις τη διάθεση να τ’ ανακαλύψεις…

Τι λες και για μια βόλτα στα γραφικά χωριά;

Ποταμιά, Καζαβήτι, Κάστρο, Θεολόγος και Ραχώνι. Στις άκρες των λόφων, δίπλα στις πηγές και αόρατα από την θάλασσα, τα παραδοσιακά χωριά της Θάσου κρατάνε την πρόσφατη ιστορία του νησιού. Γεύσεις τοπικές, εικόνες μοναδικές κι άνθρωποι πάντα χαμογελαστοί.

Ακόμα κι αν αισθανθείς την ανάγκη της προσευχής, μην ξεχνάς ότι ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός στην Ελλάδα, έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία μοναχισμού.

Φύλακας άγγελος του νησιού, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Η μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ βρίσκεται πάνω στο δρόμο του νησιού, λίγο πριν την Αλυκή με κατεύθυνση προς Λιμένα. Η Μόνη του Αρχάγγελου Μιχαήλ που κτίστηκε το 1080, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Θάσου και ξεχωρίζει για το κομμάτι του Τίμιου Ήλου (ένα μέρος από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη σταύρωση του Χριστού) που φυλάσσεται στο εσωτερικό της.

Ιστορικά μνημεία υπάρχουν;

Και βέβαια υπάρχουν! Η Ελλάδα είναι τόπος πλούσιας ιστορίας. Εξερευνήστε τα ιστορικά μνημεία της Θάσου. Ξεκινώντας από τις Αλυκές, το Αρχαίο Θέατρο, την Ακρόπολη και καταλήγοντας στην Αρχαία Πόλη, θα μένει κανείς άναυδος από εκείνα που απέμειναν τρανταχτές αποδείξεις τις αρχαιότητας. Και φυσικά δεν θα μπορούσα να παραλείψω τα μουσεία της Θάσου, που φιλοξενούν σημαντικά εκθέματα ιστορίας και τέχνης. Το μουσείο του Βαγή, το Καλογερικό, το Αρχαιολογικό μουσείο, το λαογραφικό μουσείο του Θεολόγου και το λαογραφικό μουσείο Λιμεναρίων, περιμένουν με τις πόρτες ανοιχτές για να γνωρίσει ο κόσμος το νησί και κάθε τι που το χαρακτηρίζει από «παλιά» μέχρι και σήμερα.

Η Θάσος, σαν κόρη παιχνιδιάρα, τσαλαβουτά στα καθάρια νερά και παίζει μαζί τους, βρέχοντας το καταπράσινο φόρεμά της κάτω από τις λαμπερές ακτίνες του ήλιου και σε καλεί στο δικό της παιχνίδι…

 

 

 Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: