Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Οκτ 2020
Πολιτική

Τετ-α-τετ Σαμαρά-Βενιζέλου με όλα τα ανοικτά θέματα στην ατζέντα

 

 

 

 

 

 

 

Εφ όλης της ύλης πολιτική συζήτηση θα έχει σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.
Η συνάντηση γίνεται στον απόηχο της επίσκεψης στην χώρα μας του στελέχους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας κ. Άσμουσεν και ενώ είναι ακόμη ανοικτό το θέμα των πλειστηριασμών και επίκειται η έλευση της Τρόικας για τον νέο εξαντλητικό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί στις 10.30 το πρωί με τον κ. Άσμουσεν και μία ώρα αργότερα θα πάει στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από την συζήτηση που άνοιξε με τις δηλώσεις των κ.κ. Σόιμπλε και Ρεν για την ανάγκη νέου δανεισμού που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό 2014-16 και θα συνοδευτεί βέβαια από νέα μέτρα και νέο μνημόνιο. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα μέχρι στιγμής εφαρμόζεται και ότι είναι εντός στόχων. Στον δικό της σχεδιασμό είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013 που σε συνδυασμό με την θετική αξιολόγηση του 2013 θα επιτρέψει την έξοδο στις αγορές. Ενώ το δάνειο που συζητούν οι Ευρωπαίοι “χαρακτηρίζεται” προληπτικό και θα υποβοηθήσει την έξοδο στις αγορές η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει την συζήτηση για νέο μνημόνιο που θα διαιωνίσει την ασφυκτική επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα θέλει να μπορεί να επικαλεστεί ότι με τις προσπάθειές της και με τις θυσίες του ελληνικού λαού πέτυχε την έξοδο από το μνημόνιο και την απαλλαγή από την Τρόικα. Παρόλο που η σκληρή οικονομική πολιτική θα συνεχιστεί. Η κυβέρνηση επικαλείται ότι για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού υπάρχει το μαξιλάρι περίπου 10 δις από τα αδιάθετα κονδύλια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ορισμένοι συνδέουν το στοιχείο αυτό με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που θα εξασφαλίσει κεφάλαια στις τράπεζες χωρίς να αγγίξουν το ποσό αυτό.
Στην συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο θα συζητηθεί το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών μετά το προσωρινό πάγωμα από τον πρωθυπουργό με την προχθεσινή του δήλωση στην σύσκεψη με τους υπουργούς του. Ο κ. Βενιζέλος κινείται σε παρόμοια τροχιά με τον πρωθυπουργό αφού είχε δηλώσει ότι “θα πρέπει να προστατευθεί το σπίτι του φτωχού και του μεσαίου πολίτη”. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν τα ελάχιστα μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδα αλλά και η περαιτέρω πολιτική και επικοινωνιακή μεθόδευση προκειμένου να ξεπεραστούν οι ενστάσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης που μπορεί να οδηγήσουν σε “κοινοβουλευτικό ατύχημα”. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το καθεστώς που ισχύει για την απαγόρευση των πλειστηριασμών θα αλλάξει αφού άλλωστε ο νόμος λήγει στο τέλος του χρόνου, αλλά δεν είναι ανάγκη να γίνει τώρα. Αντίθετα μπορεί να έλθει η νέα ρύθμιση τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Βεβαίως η ρύθμιση που συζητά η κυβέρνηση απέχει από την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για έναν ακόμη χρόνο που ζητούν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης. Μένει να φανεί αν οι εγγυήσεις προστασίας των πλέον ευάλωτων θα ικανοποιήσουν τους βουλευτές της συγκυβέρνησης.
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα συζητήσουν και την πορεία της κάλυψης των δεσμεύσεων ενόψει της έλευσης της Τρόικας. Οι δύο συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν κενά για να μην τρέχει την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση.
Ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό και για το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα της Αιγύπτου στο οποίο συμμετείχε.

Related posts