Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Οκτ 2021
SLIDER

Τεράστιο σκάνδαλο με “χρυσα διαβατήρια”- Εμπλέκεται και ο Πρόεδρος της Βουλής στην Κύπρο

Υψηλόβαθμοι Κύπριοι αξιωματούχοι εμπλέκονται σε ένα σύστημα πώλησης χρυσών διαβατηρίων. Τη  αποκάλυψη αυτή έκανε με βίντεο η Al Jazeera και πάγωσε το πολιτικό κόσμο στην Κύπρο αφού πρωταγωνιστές της υπόθεσης εκτός των αξιωματούχων  στους εμπλεκόμενους είναι ο Πρόεδρος Βουλής, ένας βουλευτής και  ένας δικηγόρος.

Σύμφωνα με το άρθρο του Ξένιου Μεσαρίτη που δημοσιεύει η Economy today:

Τo καινούριο δημοσίευμα του Al Jazeera αναφέρει ότι υψηλόβαθμοι Κύπριοι αξιωματούχοι – συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, δικηγόρων και ντιβέλοπερ – εμπλέκονται σε ένα σύστημα που επιτρέπει στους εγκληματίες να αγοράσουν ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο χρησιμοποιώντας την κυπριακή ιθαγένεια μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Στο νέο δημοσίευμα επονομαζόμενο  The Cyprus Papers Undercover, δημοσιογράφοι του Al Jazeera υποδύονται δυνητικούς επενδυτές στην προσπάθεια να «αποκαλύψουν» πώς οι υψηλότερες πολιτικές τάξεις της χώρας είναι πρόθυμες να βοηθήσουν και να υπονομεύσουν τους καταδικασμένους εγκληματίες να αποκτήσουν κυπριακή ιθαγένεια, παρέχοντας στον εγκληματία πρόσβαση στις εσωτερικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταξίδια χωρίς βίζα.

Μεταξύ αυτών στο μίας ώρας βίντεο φαίνονται από τις κρυφές κάμερες ο Πρόεδρος της  Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Χριστάκης Τζιοβάνης, βουλευτής του ΑΚΕΛ και ντιβέλοπερ και ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα έρχεται δύο μήνες μετά τη δημοσίευση της Ερευνητικής Μονάδας του Al Jazeera, The Cyprus Papers,  που αφορούσε διαρροή 1.400 εγγράφων «που δείχνουν ότι η Κύπρος δεν κατάφερε να συμμορφωθεί με τους δικούς της νόμους και επέτρεψε στους καταδικασθέντες εγκληματίες και φυγάδες να αποκτήσουν την ιθαγένεια της».

Επισημαίνεται ότι μετά την έρευνα, η Κύπρος υπερασπίστηκε το πρόγραμμα, λέγοντας ότι υπήρξαν πολλά λάθη τα τελευταία χρόνια, αλλά η αυστηρότερη νομοθεσία και οι έλεγχοι ιστορικού των αιτούντων ήταν αρκετοί για να εμποδίσουν τους εγκληματίες να αποκτήσουν διαβατήριο.

Καταδικασμένος Κινέζος επιχειρηματίας

Το δημοσίευμα επαναλαμβάνει ότι η κυπριακή υπηκοότητα μπορεί να αποκτηθεί σε όποιον επενδύει τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια δολάρια στη χώρα, συχνά μέσω επενδύσεων σε ακίνητα.

Σημειώνει ότι από το 2013, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα διαβατηρίων, η χώρα έχει κερδίσει περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια ευρώ (8 δισεκατομμύρια δολάρια). Το ποσό χρησιμοποιείται για να διατηρηθεί, όπως αποκαλεί το Πρακτορείο του Κατάρ, «η αποτυχημένη οικονομία του έθνους».

Αν και νόμιμο, το πρόγραμμα επικρίνεται τακτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΜΚΟ κατά της διαφθοράς, λέγοντας ότι διευκόλυνε τη νομιμοποίηση εσόδων από κλοπές από τη Ρωσία και όχι μόνο.

Χρησιμοποιώντας έναν μυστικό πράκτορα που ονομάζεται Μπίλι, ο οποίος ισχυρίζεται στο βίντεο ότι εκπροσωπεί Κινέζους επενδυτές που καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια φυλάκισης για ξέπλυμα χρήματος, η Ερευνητική Μονάδα του Al Jazeera απέκτησε πρόσβαση σε μερικούς από τους υψηλότερους πολιτικούς της χώρας που συμμετείχαν στο σχέδιο.

Από την αρχή, ο Μπίλι ήταν αποκαλυπτικός σχετικά με την ποινή φυλάκισης, η οποία πιθανότατα μπορούσε να αποκλείσει επίσημα τον «υποψήφιο» αιτούντα για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (CIP).

Το δημοσίευμα λέει ότι ο Μπίλι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από όλους τους ομιλητές, από τον Πρόεδρο της Βουλής, δικηγόρους και ντιβέλοπερς ότι η ποινή φυλάκισης δεν θα αποτελούσε ζήτημα αρκεί να επενδυθούν αρκετά χρήματα.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζεται αυτό το ζήτημα στην Κύπρο», είπε ο Ανδρέας Πιττάτζης, εγγεγραμμένος πάροχος υπηρεσιών για το ΚΕΠ. «Είχα έναν άντρα που ήταν υπό κράτηση για δύο χρόνια. Ήταν στη φυλακή για δύο χρόνια για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Είχαμε τρόπους να δικαιολογήσουμε τα πάντα και πέρασε με την έγκριση της αίτησης διαβατηρίου του. Τώρα περιμένει τη βίζα του. Κανένα πρόβλημα. ”

“Φυσικά μπορούμε να αλλάξουμε το όνομά του. Εδώ είναι Κύπρος.”

Ο Πιττάτζης πρότεινε ακόμη και να αλλάξει το όνομα στο διαβατήριο, το οποίο, σε συνδυασμό με το νέο διαβατήριο, θα επέτρεπε σε έναν καταδικασμένο εγκληματία να αποκτήσει μια εντελώς νέα ταυτότητα.

«Φυσικά μπορούμε να αλλάξουμε το όνομά του. Αυτή είναι η Κύπρος », είπε.

Τα σχόλια του δικηγόρου επαναλήφθηκαν από υψηλόβαθμους πολιτικούς.

Ο Δημήτρης Συλλούρης και ο Χριστάκης Τζιοβάνη δήλωσαν ότι θα κάνουν ό, τι μπορούσαν για να αποκτήσουν διαβατήριο στον «μη υπάρχοντα εγκληματία» εργοδότη του Billy.

 

“Δεν είναι εύκολο. Αλλά μπορώ να υποσχεθώ, θα κάνουμε το καλύτερο. Και πιστεύω ότι έχουμε την εμπειρία », είπε ο Χριστάκης Τζιοβάνης.

Ο Συλλούρης προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας: «Μπορείτε να του πείτε ότι θα έχει, χωρίς να αναφέρει το όνομά μου ή οποιονδήποτε άλλο, την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου. Σε οποιοδήποτε επίπεδο – πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, όλα – εντάξει. ”

Οικογενειακές αιτήσεις

Η ιθαγένεια μέσω του επενδυτικού προγράμματος είναι δημοφιλής σε άτομα από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ουκρανία, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε ευρωπαϊκές αγορές, ενώ προσφέρει επίσης την επιλογή αποθήκευσης των χρημάτων τους σε υπεράκτιες περιοχές.

Ως αποτέλεσμα, πολλές επιχειρήσεις, όπως ο Όμιλος Giovani, εταιρεία ντιβέλοπερ που ιδρύθηκε από τον Βουλευτή Χριστάκη Τζιοβανή, εξυπηρετούν τους πλούσιους επενδυτές.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Αντώνης Αντωνίου, δήλωσε ότι ο εργοδότης του Μπίλι πρέπει να έχει υπόψη ότι πρέπει να επενδύσει περισσότερα στην Κύπρο – έως και 20 εκατομμύρια ευρώ – παρά το ότι γνωρίζει ότι ήταν καταδικασμένος εγκληματίας.

Όσο περισσότερο επενδύετε, τόσο το πιθανότερο να έχετε πιο ευνοϊκούς όρους. Μπορείτε να παραλείψετε τη λίστα αναμονής, είπε.

Ο Πιττάτζης εξήγησε ότι για την επίλυση τυχόν ζητημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν, οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω μελών της οικογένειας εκείνων που δεν επιτρέπεται να κάνουν αίτηση. Ο εγκληματίας, τότε, μπορεί να υποβάλει αίτηση αργότερα ως μέλος της οικογένειας.

«Είχα έναν πελάτη που ήθελε να κάνει μια επένδυση και δεν μπορούσε. Αλλά η γυναίκα του μπορούσε. Είχα έναν άλλο που δεν μπορούσε, αλλά ο γιος του μπορούσε », είπε ο δικηγόρος. «Δεν μπορείς να εξαφανίσεις τα προβλήματα. Μπορείτε να τα λύσετε. ”

Το σύστημα είναι σπασμένο χωρίς να επιδέχεται επισκευές

Σύμφωνα με τον Laure Brillaud, Ανώτερο Υπεύθυνο Πολιτικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς ΜΚΟ Transparency International EU, το υλικό δείχνει ότι η Κύπρος δεν έχει αποτελέσματα ενάντια στην διαφθορά.

«Αυτό που αναδεικνύεται από όλα αυτά είναι ότι δεν είναι μόνο μερικά σάπια μήλα. Είναι το σύστημα που έχει σπάσει και δεν επιδέχεται την όποια επισκευή», δήλωσε ο Brillaud στο Al Jazeera ενώ καλεί την ΕΕ να αναλάβει δράση για να αλλάξει τα καθεστώτα διαβατηρίων που ισχύουν σήμερα.

Απάντηση από τους εμπλεκόμενους

Σε απάντηση σε ερωτήσεις του Al Jazeera, ο Πιττάτζης είπε ότι κατάλαβε από την αρχή ότι η υπόθεση αφορούσε ξέπλυμα χρήματος και εγκληματικές δραστηριότητες και ότι ό, τι έκανε στη συνέχεια ισοδυναμούσε με «ψάρεμα για περισσότερες λεπτομέρειες».

Ανέφερε επίσης ότι, λίγες μέρες μετά την αποχώρηση των δημοσιογράφων του Al Jazeera από την Κύπρο και ενώ δεν είχε παραλάβει αντίγραφο του διαβατηρίου του προτεινόμενου αιτούντος, το ανέφερε στη μονάδα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο Τζιοβάνης και ο Αντώνης Αντωνίου του Ομίλου Giovani είπαν στο Al Jazeera ότι μοιράστηκαν τις υποψίες τους σχετικά με τον προτεινόμενο αιτούντα με τον Πιττάτζη.

Είπαν ότι οι συναλλαγές τους με τους μυστικούς δημοσιογράφους μας είχαν σκοπό να συγκεντρώσουν πληροφορίες για να υποστηρίξουν μια έκθεση προς τις αρχές χωρίς να τις τους αφήσουν να υποψιαστούν κάτι.

Ο Συλλούρης είπε ότι δεν παρείχε υπηρεσίες στον αιτούντα και αναφέρθηκε στην έκθεση κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που έγινε στη συνέχεια από τον Πιττάτζη.

Περισσότερα:https://economytoday.sigmalive.com/oikonomia/kypros/30316_proedros-voylis-voyleytis-kai-dikigoros-protagonistoyn-sto-vinteo-al-jazeera

 

 

Related posts