Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Μαΐ 2022
SLIDER

Τέλος τα μετρητά στις αγορές-Πως μπορεί το πλαστικό χρήμα να σταματήσει τη φοροδιαφυγή

 

Γράφει ο “paratiritis”

Πριν από ένα μήνα στο Λονδίνο.

Μόλις άρχιζε να ξημερώνει. Μόλις είχα φτάσει στη βρετανική πρωτεύουσα. Από κάπου ερχόταν η έντονη μυρωδιά από φρεσκοκομμένο καφέ.

Ήθελα πάρα  πολύ να πιω καφέ και φυσικά δεν άργησα να εντοπίσω από πού ερχόταν η μυρωδιά.

Ήταν ένα μικρό μαγαζάκι σε μια στοά κοντά στον σταθμό Covent Garden.

Ζήτησα ένα διπλό καπουτσίνο. Η απόδειξη έγραφε 3,40 (British Pound). Έβγαλα ένα χαρτονόμισμα δέκα λιρών και πήγα να πληρώσω. Με έκπληξη άκουσα την ταμία να μου λέει «Κύριε δεν δεχόμαστε μετρητά. Μόνο πιστωτική κάρτα».

Την ρώτησα αν έπαιρνα ένα espresso που έχει μία λίρα θα μπορούσα να πληρώσω μετρητά;

Η απάντηση ήταν και πάλι αρνητική. Μόνο με κάρτα !!!

Σκέφτηκα ότι με αυτό το σύστημα δεν μπορεί να γίνει  φοροδιαφυγή.

Έμαθα όμως ότι εκεί οι φορολογούμενοι πολίτες που πληρώνουν με τις κάρτες τους έχουν και απαλλαγές. Πληρώνεις με κάρτα, ελέγχεσαι αλλά στο τέλος του χρόνου υπάρχει απαλλαγή από το τελικό ποσόν που βγαίνει από την εφορία.

Οπότε κάθε πολίτης λέει:

Αφού έχω απαλλαγή θα πληρώσω με την κάρτα μου και ταυτόχρονα είναι σαν να έχω απόδειξη.

Γιατί εκεί οι πολιτισμένοι άνθρωποι δεν μαζεύουν αποδείξεις που μετά από τρείς μήνες το μελάνι έχει ξεθωριάσει και δεν φαίνεται τίποτα.

Εκεί η απόδειξη είναι η πληρωμή μέσω της πιστωτικής κάρτας.

Πέρασαν αρκετά χρόνια και τελικά είπαν και εδώ στην Ελλάδα. Οι κινήσεις των πολιτών θα ελέγχονται με τις συναλλαγές. Έτσι θα υπάρχει απόλυτος έλεγχος σε ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, επιχειρήσεις εστίασης, ένδυσης, παροχής υπηρεσιών, συνεργεία αυτοκινήτων, κέντρα διασκέδασης αλλά και κομμωτήρια.

Η χρήση των μετρητών θα καταργηθεί.

Όμως εδώ υπάρχει μια διαφορά. Οι πολίτες που θα πληρώνουν με τις πιστωτικές κάρτες και θα χρεώνονται το ΦΠΑ που είναι αρκετά μεγάλος σε σχέση με το Λονδίνο, τι κέρδος θα έχουν;

Γιατί για να απαιτεί κάποιος να πληρώσει με πιστωτική κάρτας και να χρεωθεί και τον ΦΠΑ που είναι 24% θα πρέπει να έχει ένα σοβαρό κίνητρο.

Η επίσημη θέση του Υπουργείου ποια είναι; Προς το παρόν η απάντηση είναι ότι επεξεργάζονται  τις προτάσεις  που έχει υποβάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Το σχέδιο, που βρίσκεται στο τραπέζι και εξετάζεται στο πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αλλά και της επέκτασης της χρήσης πλαστικού χρήματος, προβλέπει το όριο να μειωθεί από 500 ευρώ, που είναι σήμερα, στα 200 ή ακόμα και 100 ευρώ.

Εναλλακτικά, εξετάζεται ο περιορισμός να αφορά μόνο σε συγκεκριμένους κλάδους του επιχειρείν στους οποίους καταγράφονται υψηλή φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.

Για να μη ζούμε όμως στον παραμυθένιο κόσμο της ψευδαίσθησης, θα πρέπει να ξέρουν οι αρμόδιοι ότι αν δεν δώσουν κίνητρα επιστροφής φόρου οι περισσότεροι θα κάνουν τα παζάρια για να γλυτώσουν τον ΦΠΑ. Φαντάζομαι να ξέρετε τι σημαίνει αυτό.

Το γεγονός ότι στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται η κίνηση περιορισμού της χρήσης των μετρητών για να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα το πλαστικό χρήμα χρειάζεται σωστή φορολόγηση.

Βλέπετε ότι στο καφέ του Λονδίνου, η ίδια η υπάλληλος είπε μόνο με κάρτα. Που λογικά αυτό θα έπρεπε να το έλεγε ο πελάτης που θα είχε στο τέλος του χρόνου την αντίστοιχη έκπτωση.

Σας το λέω ότι αν δεν δώσει το υπουργείο κίνητρα στο φορολογούμενο πολίτη δεν πρόκειται να γίνουμε Αγγλία.

 

 

 

Related posts