Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
15 Μαΐ 2021
SLIDER

Τελευταίες προσπάθειες να βρεθεί  λύση  ανάμεσα σε Βρετανία και Ευρώπη  πριν το άτακτο Brexit

Με κομμένη την ανάσα οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν ήθελαν το Brexit παρακολουθούν τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρώπη. Ήξεραν τι θα συνέβαινε και για αυτό δεν ψήφισαν το Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον και οι οπαδοί του Brexit τώρα διαπιστώνουν το μεγάλο πρόβλημα που έρχεται. Δεν είχαν υπολογίσει τη στάση της Ευρώπης.

Αυτή την ώρα στα σύνορα , στο μεγάλο τούνελ που συνδέει τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν σχηματισθεί  ουρές χιλιομέτρων από φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα. Φαντασθείτε τι θα γίνει όταν αρχίσει επίσημα ο τελωνειακός έλεγχος. Θα δημιουργηθεί χάος. Για να ταξιδέψει ένας Ευρωπαίος στην Αγγλία θα χρειάζεται βίζα. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θα αποφύγει αυτήν την ταλαιπωρία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει το χρήμα που έφερναν οι τουρίστες. Το Brexit θα φέρει προβλήματα και στους φοιτητές αφού φαίνεται ότι τα δίδακτρα σε αρκετές περιπτώσεις θα τριπλασιασθούν. Κάτι που σημαίνει μείωση των φοιτητών και  μείωση των εσόδων στα πανεπιστήμια.

Σήμερα  Βρετανοί και Ευρωπαίοι  θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για την επίτευξη, ή μη, εμπορικής συμφωνίας η οποία διέπει τις σχέσεις τους μετά το Brexit. Απομένουν μόνο δέκαν ημέρες πριν τις 31 Δεκεμβρίου και ακόμη όλα είναι ρευστά.

Ευρωπαίος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις  δεν έκρυψε την αλήθεια και είπε ότι οι  διαφορές παραμένουν ίδιες. Πράγμα που σημαίνει αδιέξοδο.

Η Ευρώπη δεν κάνει πίσω στο θέμα της αλιείας . Γαλλία και Ολλανδία είναι αδιάλλακτες.

Ακόμη τα άλλα δύο ακανθώδη θέματα της διαπραγμάτευσης, του καθορισμού των όρων ισότιμου ανταγωνισμού και της εποπτείας της εφαρμογής της συμφωνίας και της επίλυσης των διαφορών που θα προκύπτουν ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν έχουν καμιά εξέλιξη.

Απέναντι στους Ευρωπαίους που αλιεύουν στα βρετανικά ύδατα, το Λονδίνο εννοεί να ανακτήσει τον έλεγχο και έχει καταστήσει την αλιεία σύμβολο της «ανεξαρτησίας» του μετά το διαζύγιό του από την Ευρωπαϊκή  Ένωση. Οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς συμβιβαστική λύση για την αλιεία. Πράγμα που σημαίνει άτακτο Brexit με άσχημες συνέπειες.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται υπό  πίεση λόγω της 31ης Δεκεμβρίου. Από εκείνη την ημέρα και μετά  το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να εφαρμόσει αυτό που αποφάσισε στη δημοψήφισμα.  Αυτό όμως  που για κάποιους φαίνεται απλό είναι πολύ σύνθετο κυρίως στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά.

Αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία, οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διέπονται από τους κανόνες ου Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, συνώνυμους με δασμούς και ποσοστώσεις, με βαριές συνέπειες για τις ήδη διαταραγμένες από τις συνέπειες της πανδημίας οικονομίες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προειδοποιήσει ότι θέλει μία συμφωνία μέχρι «τα μεσάνυκτα της Κυριακής», διαφορετικά δεν θα μπορέσει να την μελετήσει και να την επικυρώσει, ώστε να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.Ωστόσο, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον δεν απέκλεισε σήμερα την συνέχιση των συνομιλιών και μετά το σαββατοκύριακο.Μία συμφωνία η οποία θα επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου θα μπορούσε να τεθεί σε προσωρινή ισχύ, μία επιλογή με την οποία συμφωνούν τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αντίθετο.

Και οι  δύο πλευρές ετοιμάζονται για την επιστροφή των τελωνειακών ελέγχων . Τώρα –φυσικά είναι αργά- το  βρετανικό κοινοβούλιο  σήμανε συναγερμό για την ανεπαρκή προετοιμασία του Ηνωμένου Βασιλείου, εκφράζοντας φόβους για μεγάλη διαταραχή στην λειτουργία των λιμανιών και για επιπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Από την 1η Ιανουαρίου, οι ταξιδιώτες και οι οδηγοί των φορτηγών που θα προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούν πλέον νε μεταφέρουν προϊόντα με βάση το κρέας ή το γάλα, όπως σάντουιτς ζαμπόν-τυρί, για να αποφευχθεί η εισαγωγή μολυσματικών ζωονόσων.

Related posts