Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
14 Αυγ 2020
Κόσμος

Τανζανία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση στις πλαστικές σακούλες

Αποτέλεσμα εικόνας για tanzania on a map
Η θέση της Τανζανίας στο χάρτη

Η κυβέρνηση της Τανζανίας ανακοίνωσε σήμερα (16/5) την απαγόρευση χρήσης στις πλαστικές σακούλες, ειδοποιώντας παράλληλα μέσω twitter τους τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα έπειτα από την 1η Ιουνίου σχετικά με την ανακοίνωση της αυτή.

Τον Ιανουάριο του 2017, οι κυβερνώντες της χώρας προχώρησαν στην πλήρη απαγόρευση όσον αφορά τα προϊόντα που παράγονται από πολυαιθυλένιο. Παρ’όλα αυτά, υπήρξαν συνέπειες στον οικονομικό τομέα της χώρα των 56 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς οι εταιρείες οι οποίες παρήγαγαν τέτοιου είδους προϊόντα έκλεισαν, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σε αυτές να μείνουν δίχως δουλειά. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως στο γενικότερο πλαίσιο της απαγόρευσης του πλαστικού στη χώρα, είχε επίσης απαγορευτεί η εισαγωγή, παρασκευή, αγορά και κατανάλωση αλκοόλ το οποίο πωλούταν σε πλαστικές σακούλες. Ο λόγος για τη συγκεκριμένη απαγόρευση ήταν διττός: α) για την μείωση των πλαστικών προϊόντων που χρησιμοποιούνταν στη χώρα, β) λόγω του γεγονότος πως καταναλώνονταν από ανθρώπους νεαρής ηλικίας (καθώς και οι τιμές των αλκοολούχων ποτών ήταν ιδιαίτερα χαμηλές στην Τανζανία).

Tanzania bans alcohol in sachets to protect the youth and environment
Αλκοόλ σε πλαστικές σακούλες στην Τανζανία

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως από τη σημερινή απαγόρευση στην οποία προέβη η κυβέρνηση της Τανζανίας, εξαιρούνται τα πλαστικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς. Τέλος, έπειτα από τη σημερινή ενέργεια της κυβέρνησης, η Τανζανία συμπεριλαμβάνεται σε έναν κατάλογο χωρών της Αφρικής, οι οποίες πραγματοποιούν απόπειρες για τη μείωση της χρήσης πλαστικών προϊόντων στο εσωτερικό τους.

Οι χώρες αυτές είναι η Κένυα, η Ρουάντα, η Ουγκάντα και το Μπουρουντί. Συνολικά, ο πληθυσμός των χωρών αυτών ανέρχεται σε 110 εκατομμύρια ανθρώπους περίπου. Είναι δηλαδή κατά 400 εκατομμύρια μικρότερος από τον αντίστοιχο της Ε.Ε., η οποία αποτελείται από 28 χώρες. Επομένως, γίνεται λόγος για 110 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι θα μειώσουν ή θα εκμηδενίσουν την χρήση των πλαστικών προϊόντων που χρησιμοποιούν καθημερινά.

Από την άλλη, η Τανζανία πέρα από την απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων, είναι γνωστή για τις αρκετές πλημμύρες τις οποίες αντιμετωπίζει. Πέρα όμως από τα δύο προαναφερθέντα, το σημερινό άρθρο της Kiara Ethan, εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την αντιμετώπιση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την ομοφυλοφιλία. Πιο αναλυτικά, στο άρθρο της Kiara, αναφέρεται πως οι πολιτικές του προέδρου John Magufuli έχουν προκαλέσει την απομόνωση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ αλλά και έχουν επαναφέρει τις προϋπάρχουσες διακρίσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Επιπροσθέτως, σύμφωνα και πάλι με την ίδια, τον περασμένο Οκτώβρη ο κυβερνήτης της πόλης Dar es Salaam των 4.3 εκατομμυρίων κατοίκων, Paul Makonda, ανακοίνωσε ότι θα επιθυμούσε να κυνηγήσει gay στην κυριολεξία. Λίγες εβδομάδες αργότερα, δέκα άνδρες είχαν συλληφθεί στο νησί Zanzibar έπειτα από τις υποψίες της αστυνομίας πως διαδραματιζόταν εκεί μια τελετή γάμου ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου.

Επρόκειτο για την ίδια χώρα, στην οποία παρατηρούνται επενδύσεις δισεκατομμυρίων από την πλευρά της Κίνας. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι το 2011, η Κίνα βρισκόταν στην έκτη θέση του πίνακα σχετικά με το μέγεθος των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής. Οι επενδύσεις αυτές εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο επενδύσεων της Κίνας με αποδέκτες χώρες της ηπείρου των 1.2 δισεκατομμυρίων κατοίκων.

Αποτέλεσμα εικόνας για tanzania people
Άνθρωποι από την Τανζανία

 

Related posts