Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Μαρ 2021
Οικονομία

Τα σημεία διαφωνίας Γαλλίας-Γερμανίας

Απομονωμένος στους ηγετικούς κύκλους της ευρωζώνης, καθώς η Κομισιόν και η ΕΚΤ δείχνουν να συντάσσονται με τις γερμανικές απόψεις, και πιεζόμενος από τις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης, καθώς μετά τη Moody’s τη Δευτέρα και η Standard & Poor’s την Παρασκευή έθεσε εν αμφιβόλω τη διατήρηση του ΑΑΑ για τη Γαλλία, ο Νικολά Σαρκοζί δίνει τη μάχη να αποφύγει μια πολιτική (για τον ίδιο), αν όχι και γεωπολιτική (για τη χώρα του), καταστροφή.

Η κρισιμότητα στο «μαραθώνιο» συναντήσεων κορυφής που ξεκίνησαν ατύπως από την Τετάρτη στη Φραγκφούρτη και συνεχίζονται με τη νέα συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί σήμερα Σάββατο και τις Ευρωπαϊκές Συνόδους της Κυριακής και της ερχόμενης Τετάρτης περιστρέφεται γύρω από τρία ερωτήματα: ποιο το ενδεδειγμένο βάθος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ποιος ο τρόπος για να οχυρωθούν η Ιταλία και η Ισπανία απέναντι στη μετάδοση της κρίσης, ποια η μεθοδολογία στήριξης των ευρωπαϊκών (και δη των γαλλικών) τραπεζών.

Πρακτικά, όλα αυτά συμπυκνώνονται στα διαφορετικά σενάρια περαιτέρω ενίσχυσης του (ήδη διευρυμένου από τη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου) Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Παράλληλα, το Παρίσι δίνει μάχη ώστε να εξασφαλισθεί προθεσμία εννέα μηνών για την προβλεπόμενη προσαρμογή ως τον Ιούλιο του 2012 των ευρωπαϊκών τραπεζών με τους κανόνες της «Βασιλείας ΙΙΙ», ήτοι για αύξηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας Tier 1 στο 9%, αρχικά με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και, εάν η αγορά δεν ανταποκριθεί, με εθνικούς κρατικούς πόρους ή σε έσχατη ανάγκη από το EFSF. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εκτιμάται πλέον ότι δεν θα υπερβούν τα 100 δισ.

Η πίεση των εκτός ευρωζώνης οικονομικών δυνάμεων για οριστική διαμόρφωση του ευρωπαϊκού «ολοκληρωμένου πακέτου» πριν από τη Σύνοδο της G20 στις Κάννες στις 3-4 Νοεμβρίου, κατέστη για άλλη μία φορά σαφής από την τηλεδιάσκεψη που είχαν το βράδυ της Πέμπτης οι Μπαράκ Ομπάμα, Άγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί και Ντέιβιντ Κάμερον. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για ταχεία διαμόρφωση μιας «ολοκληρωμένης» και «πολιτικά βιώσιμης» λύση στα «επείγοντα» θέματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, όπως αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, δεν μπορούν να αποκρύψουν το μέγεθος των διαφωνιών ως προς την ενίσχυση του EFSF.

Η γαλλική πρόταση για παροχή στο EFSF άδειας τραπέζης, ώστε να εξασφαλίζει κεφάλαια από την ΕΚΤ, μπορεί να θεωρείται ήδη νεκρή, δεδομένης της συντονισμένης αντίδρασης Βερολίνου και Φραγκφούρτης μπροστά στην προοπτική «εκτύπωσης χρήματος» που ξυπνά τον βαθιά ριζωμένο γερμανικό μεσοπολεμικό εφιάλτη του υπερπληθωρισμού.

Η γερμανική αντιπρόταση να μετατραπεί το EFSF σε εγγυητή μέρους (20-33%) των πιθανών απωλειών των επενδυτών από κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης προσδιορίζει την ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων του EFSF στο 1-1,5 τρισ., ωστόσο αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό εκτός των πολιτικών κύκλων, στον βαθμό που θα δημιουργήσει μιαν αγορά ομολόγων δύο ταχυτήτων.

Όλα αυτά, υπό την αίρεση ότι δεν έχει συμφωνηθεί ούτε καν εντός της τρόικας το ποσοστό κουρέματος που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, καθώς το ΔΝΤ χαρακτηρίζει υπεραισιόδοξες τις σχετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν, ενώ η ΕΚΤ αρνείται να μπει στη συζήτηση για μεγαλύτερη (και άρα επί της ουσίας όχι εθελοντική) συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

 

capital.gr 

Related posts