Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
14 Ιούν 2021
Πολιτισμός

Tα παιδικά βιβλία ζωντανεύουν στη Bιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου


 
Tα παιδικά βιβλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς ζωντανεύουν τα Σάββατα στη Bιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους σε μια «διαδραστική» περιπλάνηση στις σελίδες τους!
Η δραματοποίηση των παιδικών βιβλίων των εκδόσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς γίνεται από τη θεατροπαιδαγωγό Μαρία Τερζάκη. Με αφήγηση, εικαστικά, δημιουργική γραφή και θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά διασκεδάζουν, καλλιεργούν τη φαντασία τους και ανακαλύπτουν τους θησαυρούς που κρύβουν τα παιδικά αυτά βιβλία.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, απαραίτητη όμως είναι η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Τρίτη έως Παρασκευή 8:30 – 20:00, Δευτέρα & Σάββατο 8:30 – 15:30).
 
Oι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr , ενώ οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016
11:00-12:15
Της Ελιάς το Δάκρυ. Λαϊκό παραμύθι από τη Σάμο.
Με εικονογράφηση της Διατσέντας Παρίση
 
Η ιστορία του αγοριού με το ιδιαίτερο όνομα «της Ελιάς το Δάκρυ» προέρχεται από λαϊκό παραμύθι της Σάμου. Πρόκειται για τις περιπετειώδεις αναζητήσεις ενός αγοριού που διέθετε αξιοθαύμαστες δυνάμεις και ασκούσε μεγάλη γοητεία τόσο στα στοιχεία της φύσης όσο και σε μυθικές υπάρξεις (όπως οι δράκοι που τον συνόδευαν στην περιήγησή του). Η ταύτιση ενός προσώπου με την ελιά προφανώς λειτουργεί ως σύμβολο της δεσπόζουσας θέσης που κατέχουν το λάδι και η ελιά στις παραδοσιακές κοινωνίες της Μεσογείου.
Για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών.
Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016
11:00-12:15
Η Αλεξάνδρα, ο Παύλος και το μυστήριο της λίμνης Στυμφαλίας
της Σοφία Καλαντζάκου, με εικονογράφηση του Σπύρου Γούση
 
Ο συχνός εφιάλτης της Αλεξάνδρας με πρωταγωνίστριες τις Στυμφαλίδες όρνιθες είναι η αφορμή για την περιπέτεια των τεσσάρων φίλων. Προκειμένου να απαλλαγεί από το όνειρο, το κορίτσι καλείται να αποκαταστήσει τις «αδικημένες» όρνιθες, αναζητώντας την αλήθεια πίσω από τον μύθο. Το ταξίδι των παιδιών στη λίμνη και στα χωριά της Στυμφαλίας, καθώς και στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, τα οδηγεί στην αποκάλυψη της βαθύτερης αιτίας του μυστηρίου. Το βιβλίο αναδεικνύει τη σύνδεση του περιβάλλοντος με τον πολιτισμό και εισαγάγει το νεανικό αναγνωστικό κοινό στην έννοια και τη σημασία του πολιτιστικού τοπίου. Επιπλέον, προτείνει στους μαθητές δράσεις και πρωτοβουλίες επικεντρωμένες σε τοπία ανάλογου ενδιαφέροντος.
Για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών.
 
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016
11:00-12:15
Το πετροκάραβο
της Αλίκης Μπαλάσκα, με εικονογράφηση του Δημήτρη Φουσέκη
 
Η ιστορία του μικρού Πέτρου εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της Τήνου, στην καθημερινή ζωή του οποίου κυριαρχεί η επεξεργασία και η χρήση του μαρμάρου. Μέσα από τη ματιά και την εμπειρία ενός μικρού παιδιού, παρουσιάζονται τα μαρμάρινα χρηστικά αντικείμενα και αρχιτεκτονήματα, τα εργαλεία επεξεργασίας του υλικού, οι μέθοδοι εξόρυξής του στα λατομεία, η επεξεργασία του, καθώς και άλλες πτυχές της παρουσίας του μαρμάρου στην τοπική κοινωνία.
Για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών.
 Σάββατο 5 Μαρτίου 2016
11:00-12:15
Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό. Μια αντιπολεμική ιστορία στην Αθήνα των Κλασικών χρόνων
του Χρήστου Μπουλώτη, με εικονογράφηση του Βασίλη Παπατσαρούχα
 
Η ιστορία ενός κοριτσιού που χάθηκε στον λοιμό της Αθήνας των κλασικών χρόνων είναι εμπνευσμένη από την ανασκαφή ενός ομαδικού τάφου στην περιοχή του Κεραμεικού και την ανάπλαση του προσώπου μιας νεαρής κοπέλας. Η ψυχή του κοριτσιού φτερουγίζει ακόμη πάνω από τον Κεραμεικό, μεταφέροντας σε όλα τα παιδιά του κόσμου μηνύματα για την ειρήνη. Ο συγγραφέας περιγράφει με τρυφερή και αισιόδοξη ματιά τη σύντομη παιδική ζωή, που άρχισε με παιχνίδια, χαρά και ανεμελιά αλλά έληξε βίαια μέσα στο πολεμικό κλίμα εκείνων των ημερών.
Για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών.

Related posts