Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
16 Μαΐ 2022
Απόψεις

Τα παιδιά των Πανελληνίων που δεν πήγαν στο σχολείο…

Έφηβοι  και έφηβες που έζησαν την πανδημία που κλείστηκαν στο σπίτι και διδάχτηκαν την ύλη της τρίτης Λυκείου διαδικτυακά.

Τι κέρδισαν, τι έχασαν, πως ανταπεξήλθαν, πως άντεξαν, πως και πόσο σημαδεύτηκαν.

Τι έχασαν; Ίσως πολλά. Περισσότερα από όσα εμείς μπορούμε να αντιληφθούμε.

Της Γεωργίας Βρεττού

Την δια ζώσης  εκπαίδευση, την ρουτίνα του πρωινού ξυπνήματος, την μυρωδιά της τάξης. Τις τελευταίες αναμνήσεις από τα μαθητικά τους χρόνια. Σαν να πάγωσε ο χρόνος στην δευτέρα Λυκείου. Την πενταήμερη που ονειρεύονταν από την πρώτη Γυμνασίου. Τις μονοήμερες εκδρομές, τα διαλείμματα, τα πειράγματα, τους καθηγητές τους, τις θεατρικές παραστάσεις, την τελευταία τους παρέλαση.

Τα πάρτι της ενηλικίωσης, των μοναδικών δεκαοκτώ τους χρόνων.  Ίσως χαθεί και η τελετή αποφοίτησης, η απονομή επαίνων και αριστείων. Τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες (για μας τους παλιούς) θα έχουν κενές τις τελευταίες σελίδες.Κάποια παιδιά βίωσαν τον χαμό αγαπημένων τους προσώπων. Χωρίς να μπορούν να παρηγορηθούν από τους φίλους τους, να αγκαλιαστούν, να κλάψουν σε έναν ώμο.  Πολλά ένιωσαν την ανασφάλεια βλέποντας τους γονείς τους να σταματούν ή και να χάνουν τις δουλειές τους. Ανθεκτικά όμως αυτά τα πλάσματα. Η δύναμη τους τεράστια και μπόρεσαν να διαχειριστούν τις αντίξοες συνθήκες. Γιατί για αυτά τα παιδιά, στο μικρό τους απαίδευτο εφηβικό μυαλό οι συνθήκες αυτές ήταν δύσκολο να γίνουν κατανοητές.

Θυμάμαι τους παλιούς που έλεγαν “εσείς δεν ζήσατε κατοχή“. Που να φαντάζονταν, ότι θα ζούσαμε πανδημία. Ότι θα ήμασταν απομονωμένοι, κλεισμένοι στα σπίτια μας με τον φόβο του θανάτου. Δεν είναι συγκρίσιμες οι καταστάσεις αυτές, όμως η γενιά μας σημαδεύτηκε από την πανδημία. Τα παιδιά έδειξαν δύναμη και υπομονή και από αυτά πήραμε και εμείς κουράγιο.

Με τους υπολογιστές στα χέρια, άλλες φορές από το κρεβάτι κάτω από το πάπλωμα, άλλες στο γραφείο, συνέχισαν μπροστά στην οθόνη να μαζεύουν γνώσεις. Οι Πανελλήνιες είναι μπροστά. “Να βγάλουμε την ύλη“. Πολλές φορές άκουγα τους καθηγητές από τον υπολογιστή να ενθαρρύνουν τα παιδιά, να τους δίνουν κουράγιο, να αστειεύονται για να ελαφρύνει η ατμόσφαιρα με σκοπό να μην παραιτηθεί κανένας. “Το μέλλον είναι μπροστά, τα καλύτερα έρχονται”, τους άκουγα να λένε, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και τα παρότρυναν,  αυτά τα σπουδαία παιδιά της καραντίνας, να μην το βάλουν κάτω και τα κατάφεραν.

Θα βαδίσουν προς τις αίθουσες των σχολείων για να δώσουν Πανελλήνιες, χωρίς να έχουν πάει σχολείο. Εφτά εβδομάδες συνολικά ζήσανε την μαθητική ρουτίνα, με την ανασφάλεια όμως και τον φόβο, “πότε θα μας ξανακλείσουν”. Πρωταγωνιστές μιας περιπέτειας με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, που το τέλος αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. Τα δεκαοκτάρικα παιδιά που ωρίμασαν απότομα. Στερήθηκαν, πληγώθηκαν, αλλά χαμογελούσαν,  αναμένοντας την επόμενη μέρα να ήταν διαφορετική.

Καθημερινά στις  έξι το απόγευμα αγωνιώντας ενημερώνονταν για τον αριθμό των κρουσμάτων και η απογοήτευση καθρεφτίζονταν  στις μεταξύ τους συνομιλίες, “πάλι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία”.  Τα social media, Instagram και οι εφαρμογές της νέας τεχνολογίας, ίσως για πρώτη φορά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μεταξύ τους επικοινωνία.

Τα παιδιά των Πανελληνίων του 2021 που δεν πήγαν σχολείο. Που διέπρεψαν μέσα στην καραντίνα, συνεχίζοντας την καθημερινότητά τους διαβάζοντας, με ελάχιστες εξόδους στα παγκάκια της γειτονιάς τους, αντλώντας δύναμη από το ανέμελο της ηλικίας, διατηρώντας  την ψυχολογία τους σε υψηλά επίπεδα δεδομένων των συνθηκών. Που διδάχτηκαν την ύλη από τον υπολογιστή, που συνέχισαν  το φροντιστήριό τους. Έδειξαν, ότι όταν χρειάζεται, …μπορούν.

“Καλή επιτυχία παιδιά των Πανελληνίων του 2021 που δεν πήγατε σχολείο!”

 

 

 

Related posts