Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
08 Αυγ 2022
Blender

Τα μυστικά του Παρθενώνα μέσα από ένα βίντεο 52 λεπτών

parthenonasΈνα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Secrets of Parthenon» (τα μυστικά του Παρθενώνα) αναλύει τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκε ο περίφημος Παρθενώνας.

Ήταν πριν από αρκετές δεκαετίες, όταν αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και μηχανικοί, κατάλαβαν για πρώτη φορά, ότι ο Παρθενώνας, το εμβληματικό μνημείο που εκφράζει τον δυτικό πολιτισμό κινδύνευε να καταρρεύσει. Μετά από δυόμισι χιλιετίες τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και η ανθρώπινη δράση είχαν πλήξει ανεπανόρθωτα το πιο σημαντικό μνημείο της ανθρωπότητας. Και ήταν τότε για πρώτη φορά που και η ελληνική Πολιτεία, αλλά και διεθνείς φορείς ανέλαβαν δράση για να σωθεί ο Παρθενώνας.
Στο σύγχρονο εργοτάξιο που δημιουργήθηκε, μηχανικοί, αρχαιολόγοι, μαρμαρογλύπτες και ένα σωρό άλλες ειδικότητες, υπό την εποπτεία  του αρχιτέκτονα Μανώλη  Κορρέ ξεκίνησαν ένα πραγματικά τιτάνιο έργο. Σύμφωνα με την σύγχρονη αντίληψη για την αναστήλωση πρέπει, αρχικά, να αναγνωριστεί και να ταυτοποιηθεί κάθε μαρμάρινο κομμάτι, είτε έχει κάποια συγκεκριμένη θέση, είτε βρίσκεται πεταμένο τριγύρω. Ο Μανώλης Κορρές βρήκε τέτοια μαρμάρινα θραύσματα μέχρι και 2 χιλιόμετρα μακριά από την Ακρόπολη.
Έτσι στην πορεία των εργασιών πολλές φορές, χρειάστηκε να αποσυναρμολογήσουν ολόκληρα τμήματα του Παρθενώνα για να τα ανοικοδομήσουν καλύτερα.
Ένα από αυτά που αποκαλύφθηκαν στην διάρκεια των εργασιών, ήταν το μυστικό που κράτησε όρθια το γιγαντιαίο οικοδόμημα του Παρθενώνα, επί 2.500 χρόνια, παρ’ όλο που έχει κτιστεί χωρίς θεμέλια.
p1avmc9kfk1deg1t5pgcs11o1mhu1_x45y31_713x340Tο μυστικό αποκαλύπτεται μετά από μελέτες που δείχνουν ότι, παρά το γεγονός πως ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη δεν έχει καν θεμέλια, έχει τριπλή αντισεισμική θωράκιση.
Σύμφωνα με την πολιτικό μηχανικό Νίκη Τιμοθέου, μελέτες της αρχιτεκτονικής και δομικής του φόρμας κατέδειξαν πως οι Αρχαίοι είχαν από τότε ανακαλύψει αυτό που σήμερα ονομάζουμε «σεισμική μόνωση».
Ο ναός, σύμφωνα με την κυρία Τιμοθέου, κοντράρει επιτυχώς τη θεωρία της σύγχρονης πολιτικής μηχανικής, διότι χωρίς να έχει καν θεμέλια, είναι τριπλά μονωμένος σεισμικά.
Αυτή η τριπλή μόνωση, όπως μας εξήγησε, εντοπίζεται σε διαφορετικά σημεία του οικοδομήματος.
Το πρώτο σημείο βρίσκεται στις στρώσεις τεράστιων οριζόντιων και εξαιρετικά λείων μαρμάρων, πάνω στα οποία πατάει ο Παρθενώνας.
Το δεύτερο παρατηρείται στους μεταλλικούς ελαστικούς συνδέσμους οι οποίοι συνδέουν τις πλάκες κάθε στρώματος, και που στο κέντρο τους εντοπίζονται μικροί σιδηροπάσσαλοι, γύρω από τους οποίους έχει χυθεί μολύβι (το μολύβι έχει την ιδιότητα να προστατεύει τον σίδηρο από τη σκουριά και να εξασθενεί με την ελαστικότητά του το όποιο κύμα, αφού μέρος της κινητικής του αυτής ενέργειας μετατρέπεται σε θερμική).
Και το τρίτο εντοπίζεται στις κολώνες του κτίσματος, οι οποίες δεν τοποθετήθηκαν μονοκόμματες, αφού οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν πως για να αντέξουν στους κραδασμούς της γης, θα έπρεπε να τοποθετηθούν σε φέτες, τέλεια εφαρμοσμένες η μία πάνω στην άλλη.
Το αποτέλεσμα αυτής της τριπλής μονωτικής φόρμουλας, όπως σημείωσε η κυρία Τιμοθέου, ήταν τα επιφανειακά σεισμικά κύματα να κινούν το ένα στρώμα των μαρμάρινων πλακών, επάνω στο άλλο, την ίδια ώρα που οι σύνδεσμοι εκτόνωναν την κινητική ενέργεια που ανέπτυσσε ο εγκέλαδος! Οι κολώνες, τέλος, με τον τρόπο που ήταν τοποθετημένες επέτρεπαν στο όλο οικοδόμημα να ταλαντώνεται, αλλά να μην καταρρέει.
Απολαύστε το εκπληκτικό αυτό ντοκιμαντέρ, διάρκειας μίας ώρας και γνωρίστε «Τα μυστικά του Παρθενώνα».

Related posts