Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι η πιο σημαντική και πανηγυρική εορτή για όλους τους Κινέζους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Όπως και το Πάσχα, η Κινέζικη Πρωτοχρονιά – με άλλο όνομα η Γιορτή της Άνοιξης – είναι κινητή, και φέτος το 2022 πέφτει την 1η Φεβρουαρίου, που θα είναι η πρώτη μέρα του νέου Έτους, αυτό της Τίγρης, ένα κινέζικο ζώδιο που έχει τη δύναμη να διώχνει τα κακά πνεύματα.
Σύμφωνα με την παράδοση, ολόκληρη η εορταστική περίοδος ξεκινάει επτά μέρες πριν την Πρωτοχρονιά, και τελειώνει τη 15η μέρα μετά την Πρωτοχρονιά. Σχεδόν κάθε μέρα των τριών αυτών εβδομάδων υπάρχουν συγκεκριμένες τελετές και ιδιαίτερα έθιμα, τα οποία διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, και από τα οποία τα περισσότερα ξεχνιούνται σταδιακά από τους κάτοικους των αστικών περιοχών σήμερα. Εδώ θα παρουσιαστούν στους Έλληνες αναγνώστες οι πιο καθολικές και ενδιαφέρουσες παραδόσεις του κινέζικου εορτασμού.
Ένα έθιμο με χαρακτήρα υγιεινής που έχουν οι Κινέζοι λίγες μέρες πριν την Πρωτοχρονιά είναι ο σχολαστικός καθαρισμός του σπιτιού, που συμβολίζει το διώξιμο της κακής τύχης και της φτώχιας. Πρόσφατα η παράδοση αυτή συνδυάστηκε από τους Κινέζους influencer με την ιδέα του declutter στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στην είσοδο κάθε σπιτιού θα κολληθούν και τα «ανοιξιάτικα δίστιχα», δηλαδή , οι ευοίωνοι και χαρούμενοι στίχοι γραμμένοι σε κόκκινα χαρτιά, π.χ., «τα λουλούδια χαμογελάνε, ενώ τα πυροτεχνήματα τραγουδάνε… Η χαρά να γεμίσει το σπίτι μας!» Τις πόρτες και τα παράθυρα θα τα διακοσμήσουν έργα χαρτοκοπτικής και η καλλιγραφία του κινέζικου ιδεογράμματος «福» (ευτυχία) – συχνά κολλημένη επίτηδες ανάποδα επειδή το ομώνυμο της «ανάποδης ευτυχίας» είναι «η ευτυχία έρχεται». Φυσικά όλη η διακόσμηση είναι κόκκινη, αφού οι Κινέζοι χρησιμοποιούν αυτό το χρώμα όπως οι Έλληνες το μάτι.
Πολλές μοντέρνες οικογένειες την παρακάμπτουν αυτήν την τελετή και πάνε κατευθείαν στο δείπνο για τους ζωντανούς. Σχεδόν κάθε φαγητό εκφράζει μια καλή ευχή : το ομώνυμο του ψαριού είναι «περιουσία», και του κοτόπουλου είναι «ευοίωνο», ενώ τα φημισμένα dumplings (τα ζυμαρικά με γέμιση συνήθως χοιρινού κιμά ) που τρώνε κυρίως στη βόρεια Κίνα είναι το σύμβολο του χρυσού. Οι «μπάλες ρυζιού» και τα «κέικ της Πρωτοχρονιάς», δυο παραδοσιακά γλυκά, αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα την οικογενειακή επανένωση και την επιτυχημένη καριέρα. Όπως και στην Ελλάδα, σήμερα πολλοί Κινέζοι επιλέγουν να φάνε το δείπνο της παραμονής στα εστιατόρια.
«Πότε θα παντρευτείς επιτέλους;»
«Φέτος έχετε σχέδιο για μωρό;»
Όμως τέτοιες ερωτήσεις δεν αρέσουν στους νέους και συχνά η ατμόσφαιρα χαλάει και ¨μυρίζει» μπαρούτι.