Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
14 Αυγ 2022
SLIDER

Τα «είδε» όλα η Καγκελάριος- Παραλίγο τραγωδία με το γερμανικό πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Μία ώρα μετά την απογείωση του  κυβερνητικού αεροσκάφους A340  από το Βερολίνο, το σύνολο του συστήματος επικοινωνίας με το έδαφος τέθηκε εκτός λειτουργίας. Όσοι επέβαιναν στο Air Force A340 ενημερώθηκαν για την κατάσταση που έπρεπε να αντιμετωπίσουν.  Ένα τέτοιο περιστατικό θεωρείται επικίνδυνο και δίνεται σήμα έκτακτης ανάγκης στην αεροπορία. Είκοσι λεπτά μετά την απογείωση, ο πιλότος έστειλε τον κωδικό έκτακτης ανάγκης 7600. Ως εκ τούτου, οι πιλότοι αποφάσισαν αμέσως να σταματήσουν την πτήση προς την Αργεντινή. Την ώρα εκείνη, το αεροσκάφος ήταν στον εναέριο χώρο της Ολλανδίας.

Μόνο με τη βοήθεια ενός δορυφορικού τηλεφώνου, το πλήρωμα του κυβερνητικού αεροσκάφους κατάφερε να έρθει σε επαφή με το κέντρο ελέγχου πτήσεων και να ζητήσει προσγείωση έκτακτης ανάγκης στο αεροδρόμιο της Κολωνίας-Βόννης.

Όταν το A340 τελικά έφτασε στην Κολωνία, παρουσιάστηκε άλλο ένα πρόβλημα. Το αεροδρόμιο βρίσκεται υπό ανακατασκευή και λειτουργεί μόνο ο μικρότερος από τους διαδρόμους. Αυτό σημαίνει ότι ο πιλότος πρέπει να εκμεταλλευτεί το διάδρομο από τα πρώτα κιόλας μέτρα αλλά και να έχει τη χαμηλότερη επιτρεπόμενη ταχύτητα προσγείωσης έτσι ώστε να σταματήσει το μεγάλο αεροσκάφος πριν τελειώσει ο διάδρομος αφού προβλέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για μικρά αεροπλάνα. Το αεροπλάνο είχε καταναλώσει ελάχιστη ποσότητα κηροζίνης και δεν μπορούσε να την αδειάσει αφού ήταν ήδη πάνω από την Κολωνία. Ο κυβερνήτης κατάφερε να κατεβάσει και να σταματήσει με ασφάλεια τα αεροπλάνο αλλά υπερθερμάνθηκε το το σύστημα πέδησης .

Μια τέτοια βλάβη του συστήματος επικοινωνίας, είναι εξαιρετικά σπάνια. Η αιτία της βλάβης , όπως δήλωσαν κύκλοι της «Bundeswehr», δεν έχει προσδιοριστεί .

Τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει αρκετή ώρα πριν την απογείωση. Ο  κυβερνήτης του Air Force A340 ανέφερε τη βλάβη που δεν θεωρήθηκε σοβαρή. Φυσικά υπήρχε και πίεση από την Μέρκελ γιατί δεν ήθελε να χάσει την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανησύχησε όταν ενημερώθηκε για το πρόβλημα αλλά είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στον κυβερνήτη. Το βράδυ το πέρασε σε ένα ξενοδοχείο στη Βόννη. Εκεί δήλωσε για το περιστατικό: «Μπορώ να πω μετά τα γεγονότα, υπήρξε ενα σοβαρό πρόβλημα. Ευτυχώς, υπήρχε ένα εξαιρετικό πλήρωμα και ένας έμπειρος κυβερνήτης».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η συνολική κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή που ο υπουργός Άμυνας Ουρσουλα φον ντερ Λαγεν Ursula ενημερώθηκε αμέσως μετά την βλάβη του ραδιοσυστήματος. Για αρκετές ώρες προσπάθησε, μεταξύ άλλων, να βρει ένα άλλο αεροσκάφος για την Καγκελάριο μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιριών. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν αεροπορικές εταιρείες που διέθεταν αεροσκάφη υπερατλαντικών πτήσεων με εξοπλισμό VIP στην ΕΕ.

Η Μέρκελ πέταξε και πάλι σήμερα το πρωί από την Κολωνία στη Μαδρίτη με ένα άλλο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Από εκεί αναχώρησε  με προγραμματισμένη πτήση της Iberia για το Μπουένος Άιρες.

Το συγκεκριμένο Airbus Α340-30 της Lufthansa για δέκα χρόνια μετέφερε επιβάτες. Μετά  μετατράπηκε σε κυβερνητικό αεροσκάφος πριν από δύο χρόνια.

Related posts