Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Απρ 2024
Πολιτική

Τα δύο ΟΧΙ του Φώτη Κουβέλη : Για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και την Κίνηση των “58”

Σκληρός στις αποφάσεις του αλλά σίγουρα αποφασιστικός για όσα υποστήριξε εμφανίσθηκε ο Φώτης Κουβέλης με βολές κατά Σαμαρά και Βενιζέλου για την εποχή της συγκυβέρνησης , για τα εργασιακά, για τη δόση και για το λουκέτο στην ΕΡΤ αλλά και για τη διαφωνία του με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης, κατέθεσε μια ολοκληρωμένη αφήγηση αναφορικά με την συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση συνεργασίας. Επίσης ο κ. Κουβέλης είπε “όχι” στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και απέρριψε την πρόταση να συνεργαστεί με την Κίνηση των “58”.

Ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας σε όσους τον εγκάλεσαν για τον χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου. Είπε ότι αφ’ ενός ήταν απόφαση των Οργάνων του κόμματος και αφ’ ετέρου επειδή η επόμενη χρονιά έχει ένα πυκνό πολιτικό χρόνο λόγω ευρωεκλογών, χωρίς να αποκλείονται οι εθνικές εκλογές.

Μιλώντας για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου, προέβη αναλυτικά σε αναφορές στα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών, αλλά και κατά τη γενικότερη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Σε σχέση με τα εργασιακά τόνισε ότι δεν ήταν αρχικά προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων αλλά υπεβλήθη από το εσωτερικό της χώρας για να επιβληθεί εκ των υστέρων ως επιταγή της Τρόικας. “Ήταν το ιδεολογικό στίγμα και η διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου πεδίου αναφορικά με τα εργασιακά”, σημείωσε.

Για τον φορολογικό νόμο σημείωσε ότι όσο ήταν η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση δεν προωθήθηκε ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Για την Ιθαγένεια είπε ότι “ακόμη νόμο για τη χορήγηση της Ιθαγένειας δεν έχουμε”.

Σε σχέση με τις αποφάσεις ιδιωτικοποίησης των δικτύων της ΔΕΗ, υπογράμμισε ότι είχε διαφωνήσει με την εκποίησή του και γι’ αυτό “πάγωσε”. Σημείωσε ότι δεκαπέντε ημέρες μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, με ΠΝΠ που κατατέθηκε υπάρχει δυνατότητα να εκποιηθεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Μιλώντας για τον αντιρατσιστικό νόμο ανέφερε πως αρχικά ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης δεχόταν πιέσεις για να περάσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λαμβάνοντας σημειώματα από το Μαξίμου για συμπερίληψη σκληρών διατάξεων. Η απόφαση άμεσης κατάθεσης λήφθηκε σε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όπως είπε και συμπλήρωσε πως μετά άκουσε ότι δεν χρειάζεται αντιρατσιστικός νόμος. “Προφανώς άλλαξε η γραμμή πλεύσης”, κατέληξε.

Σε ότι αφορά το θέμα των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων, είχε συμφωνηθεί να μην περάσει η σχετική τροπολογία, επίσης σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Όπως εξομολογήθηκε, την επόμενη ημέρα ο γραμματέας της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκος του τηλεφώνησε στο γραφείο του στη Βουλή και του είπε “δεν μπορώ να αποσύρω την τροπολογία γιατί έχω όλους τους βουλευτές στο γραφείο μου”. Τότε ο κ. Κουβέλης του απάντησε ότι ήταν απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να πάρει την απάντηση: “όπως έχετε στο DNA σας τα εργασιακά, εμείς έχουμε τα εθνικά”. “Οι φωνές μου ακούστηκαν ως τη Σταδίου”, είπε ο κ. Κουβέλης.

Για το θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ είπε ότι το πληροφορήθηκε από την REAL NEWS. Στην επόμενη σύσκεψη ρώτησε “πότε το συμφωνήσαμε;”. Ο κ. Κουβέλης όπως είπε δεν διαφώνησε να αναδιαρθρωθεί η ΕΡΤ, αλλά εν κινήσει. Μετά, όπως σημείωσε, πληροφορορήθηκε ότι δημοσιεύθηκε ΠΝΠ, σύμφωνα με την οποία έκλεινε η ΕΡΤ.
“Σας ερωτώ ποιος θα μπορούσε να παραμείνει στην κυβέρνηση;”, ρώτησε ο κ. Κουβέλης.

Υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε συνεργατικός τόπος, όταν να εκδίδεται ΠΝΠ με τις υπογραφές του ενός κόμματος.

Αμέσως μετά εκδόθηκαν δύο αποφάσεις του ΣτΕ, είπε ο κ. Κουβέλης, οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί. Στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είπε “¨δεν θέλω να τσαλακωθεί ο πρωθυπουργός της χώρας”, αλλά δεν τσαλακώνεται αν έλεγε ότι έχω υποχρέωση συμόρφωσης με την νομιμότητα. Μετά από εκείνη τη σύσκεψη ο κ. Σαμαράς έπρεπε να μεταβεί σε συνεδρίαση του ΕΛΚ στην Βιέννη και στο μεταξύ ο κ. Κουβέλης συγκάλεσε τα δύο όργανα του κόμματος: ΚΟ και ΕΠ, στα οποία πέρασε η άποψη να αναδιαρθρωθεί η ΕΡΤ εν λειτουργία.
“Στη βάση αυτή πήγα στη σύσκεψη και με ρώτησαν αν επιμένω”, είπε ο κ. Κουβέλη. Απάντησε ότι επιμένει και βρήκε από την άλλη πλευρά ανυποχώρητη στάση. Φεύγοντας από το Μαξίμου με την απόφαση να αποχωρήσει, είπε στους δύο εταίρους του κκ Σαμαρά και Βενιζέλο: “Καταλαβαίνετε, τώρα συνεχίστε αυτά τα οποία έχετε προσυμφωνήσει”.

Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι τόσο για το αντιρατσιστικό όσο και για την ΕΡΤ είχαμε καταθέσει κοινή πρόταση νόμου και πρόσθεσε ότι αυτός δεν είχε πει ποτέ ότι θα κάνει ότι κάνει και το ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος, αλλά αντίθετα, υπογράμμισε ότι ο κ. Βενιζέλος έλεγε πως θα κάνει ότι επιλέξει “η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης”

Αναφερόμενος στην εκδήλωση της Κίνησης των “58” κάλεσε τους συνέδρους να σκεφτούν τη συναγωγή συμπερασμάτων από την εικόνα για τα μέλη του κόμματος και τον ελληνικό λαό. “Γι’ αυτό δεν πήγα”, είπε.

Κάλεσε επίσης να σκεφτούν το κατά πόσο μπορεί να λειτουργεί ένα κόμμα όταν δύο μέλη της ΕΕ είναι μέλη του συντονιστικού οργάνου μιας άλλης Κίνησης. Επίσης τους κάλεσε να αναρωτηθούν αν και άλλοι το έκαναν αυτό με άλλες Κινήσει, ¨”τι θα γινόταν ρε σύντροφοι;”.

Μιλώντας για την κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές είπε ότι πρέπει να γίνει οι συζήτηση για τους συσχετισμούς όπως διαμορφώνονται στην κοινωνία και ότι ο όρος Κεντροαριστερά δεν τον εκφράζει, αλλά ο όρος δημοκρατικός σοσιαλισμός. Ο χώρος ή θα είναι προοδευτικός ή δεν θα γίνει, είπε και συμπλήρωσε πως ο προοδευτικός πόλος πρέπει να έχει συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο.

Απαντώντας σε εκείνους που “βλέπουν” προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν έφυγαν όλοι μαζί πριν από τρία χρόνια από πολιτικό καπρίτσιο, αλλά επειδή υπήρχε διαφωνία με το περιεχόμενο της πολιτικής του.

Ολοκληρώνοντας είπε ότι πιστεύει στην αρχή: ένα είναι το κόμμα, μία η ΚΕ, ένας ο πρόεδρος, που να μπορεί να εκφράζει όλες και όλους ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητα των απόψεων. Επίσης σημείωσε ότι στο μέτρο που του αναλογεί εγγυάται την ενότητα του κόμματος.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι εργασίες των δεύτερου Συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς, με κυρίαρχο θέμα συζήτησης η πορεία του κόμματος εν όψει των ευρωεκλογών.

Οι εισηγήσεις κινούνται γύρω από την αποτίμηση της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, καθώς και διατυπώνονται απόψεις για το αν θα πρέπει ή όχι να προχωρήσει η ΔΗΜΑΡ σε συγκρότηση ενός κοινού μετώπου μαζί με το ΠΑΣΟΚ και την Κίνηση των “58”.

Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία των συνέδρων τοποθετείται αρνητικά ως προς το ΠΑΣΟΚ με διάφορα επιχειρήματα, ενώ εκτιμάται από παράγοντες του κόμματος πως σε ποσοστά η αρνητική στάση θα καταγραφεί με το ποσοστό του 75%.

Επίσης συζητήσεις προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του απερχόμενου γραμματέα του κόμματος κ. Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της Κίνησης των “58”. Σήμερα πολλοί ήταν οι σύνεδροι που άσκησαν κριτική στον κ. Λυκούδη για τη στάση του, λέγοντας πως ως γραμματέας δεν εξέφραζε πάντα την πλειοψηφία του κόμματος.

Καθοριστική θα είναι η τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος κ. Φώτη Κουβέλη, το απόγευμα σήμερα, ο οποίος θα ξεκαθαρίσει τις προτάσεις του. Ο κ. Κουβέλης αναμένεται να επιμείνει στην απόφασή του να μη συνεργαστεί η ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ και την Κίνηση των “58”, ωστόσο ενδιαφέρον θα έχει ο τρόπος που θα διατυπώσει και θα εξηγήσει τη στάση του.

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Γιάννης Αμοιρίδης στην ομιλία του εκτίμησε ότι καλώς η Δημοκρατική Αριστερά αποχώρησε από την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο, γιατί όπως είπε ήταν ζήτημα Δημοκρατία. Ο κ. Αμοιρίδης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και υπογράμμισε πως θα πρέπει να δοθεί διέξοδος στην κοινωνία, ώστε να μην ψηφίσει Χρυσή Αυγή. Επέμεινε επίσης στις προγραμματικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ για κράτος χωρίς κρατισμός και προσήλωση στην περιφερειακή ανάπτυξη

Επικριτικός με την ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, αναφορικά με την αρνητική διάθεση που επιδεικνύει ο κ. Κουβέλης να συνεργαστεί με τους “58”.. Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι έγινε βιαστικά το συνέδριο, σαν να ήταν Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Είπε επίσης ότι στιγματίστικαν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην εκδήλωση των “58” στο Ακροπόλ και παραλλήλισε την κατάσταση με την σκηνή της διαδήλωσης στην ταινία “Η κόρη μου η σοσιαλίστρια”.

Είπε ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με την επιλογή της άρνησης συνεργασίας με την Κίνηση των “58”, γιατί θεωρεί πως μια τέτοια επιλογή “μας ρίχνει στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ”. Πρέπει να γίνει αυτό το πάντρεμα, σημείωσε και πρόσθεσε ότι “η Κινηση μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες”. Τέλος εκτίμησε ότι “χωρίς εμάς δεν μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα” και χαρακτήρισε τον κ. Κουβέλη “ηγέτη όλου του χώρου”.

Υπέρ της προσέγγισης με την Κίνηση των “58” τάχθηκε ο βουλευτής κ. Γρηγόρης Ψαριανός. Ο βουλευτής άσκησε κριτική στον κ. Κουβέλη, επειδή η Δημοκρατική Αριστερά έφυγε από την κυβέρνηση. Εκτίμησε πως αν είχε πάει ο κ. Κουβέλης στην εκδήλωση των “58” θα είχε πέσει το θέατρο, ενώ “όταν μπήκε ο Βενιζέλος τρεις παραγγείλανε κάτι γκαζόζες…”

Related posts