Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Νοέ 2020
Media

Τα διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα

Economist: Ο Draghi εκβιάζει την Ελλάδα, όπως ακριβώς εκβίασε την Κύπρο και την Ιρλανδία
Στην απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα εστιάζει ο Economist, επιχειρώντας να προβλέψει τα επόμενα βήματα της Ελλάδας.
Ειδικότερα, το βρετανικό περιοδικό υποστηρίζει πως η απόφαση της ΕΚΤ ουσιαστικά, επίσπευσε αυτό που θα συμβεί στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και θα λήξει η δίμηνη παράταση του μνημονίου.
Η απόφαση της ΕΚΤ σημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βασίζονται εξ ολοκλήρου στον ELA.«Οι ελληνικές τράπεζες υποφέρουν διπλά» εξηγεί ο Economist, συμπληρώνοντας πως η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει την εκροή καταθέσεων 4,4 δισ. ευρώ για τον Δεκέμβριο και 9 δισ. για τον Ιανουάριο.
«Επομένως, οι τράπεζες χρήζουν περισσότερων δανείων από την ΕΚΤ» σημειώνει εμφατικά.
 
 
WSJ: Δεν δέχεται ούτε στο σχέδιο – γέφυρα ο Σόιμπλε
Έριξε κάθε γέφυρα συνεννόησης, όπως εκτιμούν τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης η Γερμανία έναντι της Ελλάδας. Μάλιστα κατά την Wall Street Journal o Β. Σόιμπλε είπε όχι και στο σχέδιο – γέφυρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Η Bild λέει πως “Ο Σόιμπλε αφήνει τον Βαρουφάκη στα κρύα του λουτρού” και μάλλον την επιβεβαιώνει με τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στη γερμανική τηλεόραση ο Β. Σόιμπλε που ανέφερε πως μόνο “όταν η Ελλάδα ανταποκριθεί στους στόχους θα λάβει και την τελευταία δόση του προγράμματος. Έχουμε φτάσει στα όριά μας σε ό,τι αφορά στη βοήθεια στην Ελλάδα”.
Κάπως  έτσι τα ξένα μέσα, όπως η Wall Street Journal εκτιμούν ότι η Γερμανία απέρριψε το ελληνικό αίτημα για συμφωνία – γέφυρα.
Η  ελληνική πλευρά ζητά ένα περιθώριο τριών μηνών για να διαπραγματευτεί νέους όρους για το πρόγραμμα διάσωσης, ωστόσο όπως αναφέρει η WSJ φαίνεται ότι βρίσκεται μπροστά στις ίδιες πολιτικές που διαμόρφωσαν το πρόγραμμα του 2010.
 
Bloomberg: Η ΕΚΤ θα χορηγήσει 59,5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδας να χορηγήσει σχεδόν 59,5 δισ. ευρώ στον έκτακτο μηχανισμό με επείγουσα χρηματοδότηση, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Το μέτρο αυτό κρίνεται απαραίτητο, λέει το ρεπορτάζ, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα, θέτοντας σε αμφισβήτηση το εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει συμφωνία με τους εταίρους της. Η ΕΚΤ ενέκρινε 50 δισ. ευρώ στον ELA, σε αντικατάσταση της κανονικής του χρηματοδότησης, και επιπλέον 9,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg. Επισήμως πάντως, η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
 
 
Business Insider: Πως άλλαξε η ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης μέσα σε δύο εβδομάδες
 
Το Business Insider παραθέτει ενδεικτικά κάποια σημεία από ομιλίες του Α. Τσίπρα και του Γ. Βαρουφάκη. Στην πασιφανή αλλαγή της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες δύο εβδομάδες αναφέρεται, με νέο δημοσίευμά του, το Business Insider.
Ειδικότερα σημειώνει ότι από τις 26 Ιανουαρίου που ορκίστηκε η νέα ελληνική κυβέρνηση, οι θέσεις της για το χρέος έχουν αρχίσει να αλλάζουν.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με το Business Insider, είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Μάλιστα υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε πρώτο κόμμα με μία σκληροπυρηνική προεκλογική εκστρατεία, υποσχόμενο μεταξύ άλλων την κατάργηση του μνημονίου. Ωστόσο εκτιμά ότι τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία, οι υπουργοί του γνωρίζουν ότι πρέπει να συνεργαστούν με τους εταίρους προκειμένου να πάρει κάποια συμφωνία. Ακόμη το αμερικανικό δίκτυο κάνει λόγο για «τρενάκι του λούνα παρκ» μερικές χωρίς να καθίσταται σαφές εάν η κυβέρνηση στην πραγματικότητα έχει κάνει πρόοδο.
 
 
Mediapart: Κάλεσμα υπέρ της Ελλάδας από 300 διανοούμενους
Υπέρ της Ελλάδας και της Ευρώπης, 300 διανοούμενοι από όλες τις χώρες του κόσμου, συνυπογράφουν επιστολή που δημοσιεύει ο γνωστός ιστότοπος «Μεντιαπάρτ»(Mediapart), του οποίου ιδρυτής είναι ο πρώην διευθυντής της «Μοντ» Εντι Πλενέλ. Με την επιστολή καλούνται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ «να σεβασθούν την απόφαση του ελληνικού λαού και να ξεκινήσουν με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος του χρέους». Με υπέρτιτλο στον πρόλογο της ιστοσελίδας: «Και ζήτω η Ελλάδα… Είμαστε όλοι μαζί με την Ελλάδα και την Ευρώπη» υπογραμμίζεται ότι οι υπογράφοντες είναι οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί από όλον τον κόσμο, ονόματα διάσημα όπως οι: Τζέιμις Γκαλμπρέιθ, Στέφανι Γκρίφιθ Τζόουνς, Ζακ Σαπίρ, Ντομινίκ Μεντά κ.α.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι: «Δικαίως η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίος ένας εκ βάθρων επαναπροσανατολισμός, διότι οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν έως τα τώρα αποδείχθηκαν ένα απόλυτο φιάσκο. Δεν προσέφεραν ούτε την οικονομική ανάκαμψη, ούτε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ούτε την απασχόληση, αλλά ούτε καν τις εξωτερικές επενδύσεις. Αντίθετα αποδείχθηκαν επιζήμιες για την ελληνική κοινωνία και αποδυνάμωσαν τους θεσμούς. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε αποδείχθηκε ξεκάθαρα καταστροφική και δεν επέτρεψε καμία πρόοδο, για την οποία προοριζόταν.

Related posts