Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Μαρ 2019
Media

Τα αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ για το Δ τρίμηνο 17

Ο ΟΤΕ ανακοινώνει τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα για το Δ’ τρίμηνο και το έτος 2017, με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Δ’ τριμήνου και του έτους 2017, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Το 2017 ήταν μία καλή χρονιά για τον Όμιλο ΟΤΕ. Επενδύσαμε δυναμικά με στόχο την ανάπτυξη. Στην Ελλάδα καταγράφονται ήδη στις επιδόσεις μας τα οφέλη από τις σημαντικές επενδύσεις μας σε δίκτυα νέας γενιάς και τηλεοπτικό περιεχόμενο, καθώς και από την προσήλωσή μας στην εμπειρία του πελάτη. Το Δ΄ τρίμηνο, πετύχαμε ισχυρά έσοδα τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία, τα οποία όμως αντισταθμίστηκαν από τα χαμηλότερα έσοδα διεθνούς χονδρικής. Οι επενδύσεις μας σε δίκτυα οπτικών ινών αποδίδουν, με τις νέες συνδέσεις VDSL να καταγράφουν ρεκόρ στο τρίμηνο, ενώ και η πελατειακή βάση της συνδρομητικής τηλεόρασης συνεχίζει να αυξάνεται. Επεκτείνοντας τα δίκτυά μας, και βελτιώνοντας την ευρυζωνική εμπειρία των πελατών μας, καλύπτουμε τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για internet υψηλών ταχυτήτων. Χάρη στα υπερσύγχρονα δίκτυά μας 4ης γενιάς, η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα κατέγραψε σημαντική αύξηση στα έσοδα από υπηρεσίες. Στις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου, αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης, έχοντας ωστόσο σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της κερδοφορίας. Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις μας, που κορυφώθηκαν τη χρονιά που πέρασε, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αξιοποιήσει σταδιακά τις δυνατότητές της, τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές και ανταγωνιστικές και τους πολίτες να βελτιώσουν τη ζωή τους.»

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Πριν από μερικές εβδομάδες παρουσιάσαμε μια νέα πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους, με στόχο να τους ανταμείψουμε γιατί με την υποστήριξή τους, η εταιρεία κατάφερε να  ενισχύσει τη θέση της και να ανακάμψει στις αγορές που δραστηριοποιείται. Το όφελος για όλους τους μετόχους μας θα ενισχυθεί περαιτέρω, με τη σταδιακή επαναφορά των επενδύσεων σε κανονικά επίπεδα και την ομαλοποίηση των ελεύθερων ταμειακών ροών.»

Προοπτικές

Ο ΟΤΕ αναμένει ότι οι θετικές τάσεις στα έσοδα θα συνεχιστούν και κατά το τρέχον έτος. Η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, θα αποτελέσει ένα ευνοϊκό υπόβαθρο για της δραστηριότητές του στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ενώ η ανάπτυξη υπηρεσιών mobile data, ευρυζωνικότητας και συνδρομητικής τηλεόρασης αναμένεται να συνεχιστεί. Η εκτεταμένη κάλυψη των προηγμένων δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αυξάνει την εμπιστοσύνη των πελατών στις υπηρεσίες του ΟΤΕ, υποστηρίζοντας τα έσοδα. Αν και οι λειτουργικές επιδόσεις στη Ρουμανία είναι ενθαρρυντικές, οι προοπτικές παραμένουν αμετάβλητες. Στην Αλβανία, η βελτίωση της δομής της αγοράς ενδεχομένως θα δώσει την ευκαιρία για βελτίωση των επιδόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον θα παραμείνει σταθερό. Ο Όμιλος θα συνεχίσει να εφαρμόζει δράσεις μείωσης του κόστους για τη βελτίωση της κερδοφορίας σε όλες τις δραστηριότητές του.

Μετά από μια χρονιά αυξημένων επενδύσεων σε τεχνολογίες και υποδομές που θα ενισχύσουν τη μελλοντική ανάπτυξη του Ομίλου, οι επενδύσεις αναμένεται να επανέλθουν σταδιακά σε κανονικά επίπεδα. Το 2018, η Διοίκηση αναμένει οι προσαρμοσμένες επενδύσεις να διαμορφωθούν σε περίπου €700 εκατ. Αντανακλώντας την περαιτέρω βελτίωση των ταμειακών του ροών, ο ΟΤΕ αναμένει για το 2018 οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές να ανέλθουν σε περίπου €350 εκατ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου €260 εκατ., και θα καταβληθούν πλήρως στους μετόχους όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα μέσω της πολιτικής αμοιβών των μετόχων.

Το Δ’ τρίμηνο του 2017, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE διαμορφώθηκαν σε €998,1 εκατ. μειωμένα κατά 2,8%, καθώς τα υψηλότερα έσοδα από τη σταθερή και κινητή τηλεφωνία Ελλάδας και την κινητή τηλεφωνία στη Ρουμανία αντισταθμίστηκαν από την ελαφρά μείωση των εσόδων στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας και κυρίως από τη μείωση κατά €47 εκατ. των λοιπών εσόδων. Η μείωση αυτή οφείλεται στην ολοκλήρωση του έργου «Rural Broadband» στην Ελλάδα και στη μείωση της διεθνούς κίνησης (OTE Globe), δύο πηγές εσόδων με χαμηλό περιθώριο EBITDA και ελάχιστη επίδραση στην κερδοφορία του

Ομίλου. Το 2017, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ διαμορφώθηκαν σε €3.857,1 εκατ., μειωμένα κατά 1,3%.

Στην Ελλάδα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3,9% και διαμορφώθηκαν σε €717,3 εκατ. το Δ΄ τρίμηνο, καθώς τα υψηλότερα έσοδα σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία αντισταθμίστηκαν από τη μείωση των εσόδων της OTE Globe και την ολοκλήρωση του έργου «Rural Broadband». Τα έσοδα λιανικής στη σταθερή τηλεφωνία ενισχύθηκαν τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, καθώς η ανάπτυξη των ευρυζωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών αντιστάθμισε πλήρως τη μείωση των εσόδων από υπηρεσίες φωνής. Η αύξηση των εσόδων κινητής τηλεφωνίας οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των εσόδων από roaming και data, οδηγώντας σε σημαντική επιτάχυνση της αύξησης των εσόδων από υπηρεσίες, τα οποία το 2017 αυξήθηκαν μετά από αρκετά χρόνια συρρίκνωσης. Ο ΟΤΕ ενίσχυσε τη θέση του ως κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη γκάμα των ψηφιακών εργαλείων που βελτιώνουν την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά του στις σχέσεις του με τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους του. Η ταχύτατη διάδοση του COSMOTE mobile app και άλλων αντίστοιχων πρωτοβουλιών παίζουν καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη Ρουμανία, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,1%, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση των εσόδων κινητής τηλεφωνίας τα οποία αντιστάθμισαν πλήρως τη μείωση στα έσοδα της σταθερής. Η αύξηση των εσόδων στην κινητή αντικατοπτρίζει την επιτυχημένη καμπάνια συνδυαστικών πακέτων συμβολαίου #netliberare, καθώς επίσης και την αύξηση των πωλήσεων συσκευών.

 

Τα έσοδα στην Αλβανία παρέμειναν σταθερά, εστιάζοντας ολοένα και περισσότερο στα έσοδα λιανικής.

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης, κόστη αναδιοργάνωσης και μη επαναλαμβανόμενων νομικών υποθέσεων, διαμορφώθηκαν σε €677,3 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2017, σημειώνοντας μείωση κατά 5,0% σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2016. Η μείωση αυτή, αντίστοιχη με τη μείωση στα έσοδα, οφείλεται κυρίως στα έξοδα διεθνούς κίνησης και την ολοκλήρωση του έργου «Rural Broadband» στην Ελλάδα και «Ronet» στη Ρουμανία.

Το Δ’ τρίμηνο του 2017, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του Ομίλου μειώθηκε κατά 1,9% σε €337,2 εκατ. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA σημείωσε μείωση κατά 0,6%, με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 40,8%, αυξημένο κατά 130 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το Δ΄ τρίμηνο του 2016. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA στη Ρουμανία μειώθηκε κατά 11,3%, ενώ στην Αλβανία, αυξήθηκε κατά 13,3%.

Ο Όμιλος κατέγραψε λειτουργικές ζημιές προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων (EBIT) ύψους €29,9 εκατ., σε σύγκριση με λειτουργικά κέρδη €70,0 εκατ., το Δ΄ τρίμηνο του 2016. Η πτώση αυτή αντικατοπτρίζει τις απομειώσεις στις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου, συνολικού ύψους €134 εκατ.

Η φορολογία εισοδήματος του Ομίλου ανήλθε σε €26,7 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2017, μειωμένη κατά 38,9%, αντικατοπτρίζοντας την αναγνώριση ζημιών από προηγούμενες χρήσεις και τα χαμηλότερα κέρδη προ φόρων από την κινητή Ελλάδας.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη (εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων) του Ομίλου, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε €37,1 εκατ. στο Δ’ τρίμηνο του 2017, σε σύγκριση με €51,7 εκατ. το Δ’ τρίμηνο πέρυσι.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το Δ΄ τρίμηνο του 2017, ανήλθαν σε €213,3 εκατ., αυξημένες κατά 51,8%, κυρίως λόγω των επενδύσεων στις δραστηριότητες σταθερής στην Ελλάδα οι οποίες ανήλθαν σε €109,6 εκατ. Στη Ρουμανία, οι επενδύσεις στις δραστηριότητες σταθερής ανήλθαν σε €37,2 εκατ. Στην  κινητή, οι προσαρμοσμένες επενδύσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε €45,4 εκατ., στη Ρουμανία σε €5,9 εκατ. και στην Αλβανία σε €4,1 εκατ.

Το Δ’ τρίμηνο του 2017, ο Όμιλος κατέγραψε προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές €94,6 εκατ.,  από €283,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τις αυξημένες επενδύσεις και τους υψηλότερους φόρους που καταβλήθηκαν.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €0,7 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου 2017, αυξημένος κατά 38,1% σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, που αντιστοιχεί σε 0,6 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA του Ομίλου.

Τα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 3,9%, καθώς η ισχυρή αύξηση στα έσοδα από τις υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας αντισταθμίστηκε πλήρως από τη μείωση των εσόδων στη διεθνή χονδρική (OTE Globe). Η πτώση στα έσοδα χονδρικής οφείλεται κυρίως στη μείωση της διεθνούς κίνησης, καθώς και της χονδρικής τιμής LLU, που πιθανότατα θα συνεχιστεί και το 2018.

Συνολικά, το προσαρμοσμένο EBITDA σημείωσε ελαφρά μείωση της τάξης του €1,7 εκατ. το Δ΄ τρίμηνο του 2017, καθώς το Δ΄τρίμηνο του 2016 περιελάμβανε κέρδος €9 εκατ. από πωλήσεις ακινήτων στην Ελλάδα. Εξαιρουμένου του συγκεκριμένου παράγοντα, το προσαρμοσμένο EBITDA στην Ελλάδα αυξήθηκε.

Σε ετήσια βάση, τα συνολικά έσοδα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 1,3%, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 0,5%, ενισχύοντας το προσαρμοσμένο περιθώριο κατά 70 μονάδες βάσης στο 40,2%.

Το Δ’ τρίμηνο του 2017, η συνολική αγορά πρόσβασης στην Ελλάδα (ενεργοί συνδρομητές λιανικής, χονδρική εκμίσθωση γραμμών και συνδρομητές πλήρους Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο- LLU) κατέγραψε αύξηση 17 χιλιάδων γραμμών, με  τον Όμιλο ΟΤΕ να καταγράφει αύξηση 10 χιλιάδων γραμμών πρόσβασης.

Το Δ’ τρίμηνο του 2017, ο ΟΤΕ προσέλκυσε 44 χιλιάδες νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, με τον συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών να ανέρχεται σε 1.760 χιλιάδες. Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων VDSL της εταιρείας συνέχισαν να αναπτύσσονται, προσελκύοντας 43 χιλιάδες συνδρομητές στο τρίμηνο, το υψηλότερο μέχρι σήμερα. Στο τέλος του τριμήνου, 354 χιλιάδες συνδρομητές ή το 20,1% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών

λιανικής, είχαν επιλέξει υπηρεσίες VDSL έναντι 18,1% στο τέλος του Γ’ τριμήνου του 2017. Οι πελάτες που αναβαθμίζουν τις συνδέσεις τους σε υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων αυξάνονται συνεχώς, καθώς η διείσδυση στην αγορά παραμένει χαμηλή. Το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι συνδρομητές επιλέγουν να αναβαθμίσουν τις συνδέσεις τους σε υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, καταδεικνύει την δυναμική της αγοράς για ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας και επιβεβαιώνει την απόφαση της εταιρείας να επενδύσει σε δίκτυα FTTC. Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία διέθεσε εμπορικά τη premium υπηρεσία Vectoring προσφέροντας ευρυζωνικές ταχύτητες μέχρι και 200Mbps, καλύπτοντας την αυξανόμενη ζήτηση για μεγαλύτερες ταχύτητες. Από τον συνολικό αριθμό των καμπινών που κατακύρωσε η Ρυθμιστική Αρχή στον ΟΤΕ τον περασμένο Φεβρουάριο για αναβάθμισή τους σε VDSL/Vectoring, o OTE είχε ενεργοποιήσει στο τέλος του έτους περίπου το 88%, με τις υπόλοιπες να είναι και αυτές έτοιμες προς διάθεση. Επιπλέον 4 χιλιάδες καμπίνες αναμένεται να αναβαθμιστούν εντός του έτους.

 

Ο συνολικός αριθμός συνδρομητών COSMΟΤΕ TV αυξήθηκε κατά 8 χιλιάδες στο τρίμηνο. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2017, ο συνολικός αριθμός συνδρομητών ανήλθε σε 525 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 4,4% σε ετήσια βάση.

Το Δ’ τρίμηνο του 2017, τα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας κατέγραψαν αύξηση 1,8%. Τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 1,2%, υποστηριζόμενα από τη σταθερά καλή πορεία των ευρυζωνικών υπηρεσιών και της συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς και από την επιβράδυνση της μείωσης των εσόδων φωνής στο τρίμηνο. Τα έσοδα από ευρυζωνικές υπηρεσίες ωφελήθηκαν από την αύξηση των πελατών VDSL, ο συνολικός αριθμός των οποίων αυξήθηκε κατά 62% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Τα έσοδα από τη συνδρομητική τηλεόραση του Ομίλου παρουσίασαν επίσης ισχυρή αύξηση στο Δ΄ τρίμηνο.

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των εξόδων που σχετίζονται με τα Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης, αναδιοργάνωσης και μη επαναλαμβανόμενων νομικών υποθέσεων, διαμορφώθηκαν σε €232,8 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2017, μειωμένα κατά 1,6% σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2016, κυρίως λόγω των χαμηλότερων εξόδων προσωπικού, τα οποία επηρεάστηκαν θετικά από τα Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης που πραγματοποιήθηκαν μέσα στη χρονιά.

Το Δ΄ τρίμηνο του 2017, το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 6,4% και διαμορφώθηκε σε €180,5 εκατ., κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων και των πρωτοβουλιών για μείωση των εξόδων. Ως αποτέλεσμα, το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας αυξήθηκε κατά 200 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2016, σε 44,1%.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2017, οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ανήλθαν σε 8,0 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 3,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη, σημαντικό μέρος της αύξησης προήλθε από την προσέλκυση νέων συνδρομητών συμβολαίου, 66 χιλιάδες σε ετήσια βάση, ως  αποτέλεσμα των προσθηκών Μ2Μ και των εμπορικών πρωτοβουλιών που προσφέρουν ελκυστικά πακέτα συμβολαίου καθώς και πωλήσεις αναβαθμισμένων υπηρεσιών.

Τα συνολικά έσοδα κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 2,1% το Δ’ τρίμηνο του 2017, εντείνοντας την ανάκαμψη που σημειώθηκε τα προηγούμενα τρίμηνα. Τα έσοδα από υπηρεσίες ανήλθαν σε €240,1 εκατ. αυξημένα κατά 4,6% στο τρίμηνο, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών, υποστηριζόμενα από μια ακόμα διψήφια αύξηση στα έσοδα από υπηρεσίες data. Η κατανάλωση data συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οι πελάτες χρησιμοποιούν τα επιτυχημένα πακέτα «Giga Now» και «Break the Rules». Τα έσοδα περιαγωγής ήταν ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας στην αύξηση των συνολικών εσόδων.

Τα έσοδα από υπηρεσίες data αυξήθηκαν κατά 18% στο τρίμηνο αποτελώντας το 26% των εσόδων από υπηρεσίες, καταδεικνύοντας την εκτεταμένη κάλυψη του δικτύου 4G και 4G+ της COSMOTE. Ο αριθμός των συνδρομητών που κάνουν χρήση υπηρεσιών data αυξήθηκε κατά 19%, σε σύγκριση με το Δ΄ τρίμηνο του 2016, και πλέον αντιστοιχεί στους μισούς ενεργούς συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας της COSMOTE.

 

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα της κινητής τηλεφωνίας Ελλάδας, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης, κόστη αναδιοργάνωσης και μη επαναλαμβανόμενων νομικών υποθέσεων, διαμορφώθηκαν σε €220,2 εκατ. το Δ’ τρίμηνο του 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,7% σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2016, έχοντας επηρεαστεί αρνητικά από τα έξοδα διασύνδεσης και περιαγωγής, προβλέψεις που αφορούν στα αποθέματα και την αυξημένη δραστηριότητα των τηλεφωνικών κέντρων.

Το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε €94,4 εκατ. το Δ΄ τρίμηνο του 2017, μειωμένο κατά 5,6% σε σχέση με το Δ΄ τρίμηνο του 2016 και το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA μειώθηκε κατά 250 μονάδες βάσης σε σχέση με πέρυσι, αντανακλώντας την προσωρινή πορεία των εξόδων που αναφέρθηκε παραπάνω.

Το Δ’ τρίμηνο του 2017, ο δείκτης μεικτού AMOU της COSMOTE Ελλάδας αυξήθηκε κατά 0,8% και διαμορφώθηκε σε 285 λεπτά. Ο δείκτης μεικτού ΑRPU για την ίδια περίοδο ήταν €10,8 αυξημένος κατά 2,1% σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2016.

Τα συνολικά έσοδα από τις δραστηριότητες του Ομίλου στη Ρουμανία αυξήθηκαν κατά 0,1% το Δ΄ τρίμηνο του 2017 και ανήλθαν σε €266,2 εκατ., αντανακλώντας τις θετικές επιδόσεις στα έσοδα της κινητής, των συνδυαστικών υπηρεσιών καθώς και των υπηρεσιών χονδρικής, οι οποίες όμως αντισταθμιστήκαν από την πίεση στα έσοδα λιανικής της σταθερής. Οι νέες συνδέσεις πελατών συμβολαίου και συνδυαστικών υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 50% το Δ΄ τρίμηνο του 2017, κυρίως λόγω της καμπάνιας συνδυαστικών πακέτων #netliberare. Τα νέα πακέτα, προσφέρουν προσιτές τιμές για πρόσβαση στο internet σε συνδρομητές συμβολαίου και καρτοκινητής, με ορισμένα από αυτά να παρέχουν απεριόριστα δεδομένα για πρόσβαση σε εφαρμογές streaming και social media.

Συνολικά, η κερδοφορία EBITDA στη Ρουμανία μειώθηκε κατά 11,3% από τα €46,0 εκατ. στα €40,8 εκατ. το Δ’ τρίμηνο 2017.

Το Δ’ τρίμηνο του 2017, τα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας Ρουμανίας μειώθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της μείωσης κατά 15% στα έσοδα από υπηρεσίες φωνής σταθερής. Τα έσοδα από ευρυζωνικές υπηρεσίες και  υπηρεσίες τηλεόρασης μειώθηκαν σχεδόν κατά 5% και 2% αντίστοιχα. Οι συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι συνδρομητές  τηλεόρασης αυξήθηκαν κατά 0,4%. Η εταιρεία συνεχίζει να δέχεται πίεση σε περιοχές όπου λειτουργούν ευρυζωνικά δίκτυα παλαιού τύπου (xDSL), ενώ κερδίζει νέους συνδρομητές σε περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί δίκτυα οπτικών ινών. Τα έσοδα από συνδυαστικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 38%, καθώς ο αριθμός των συνδρομητών συνδυαστικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 36% σε ετήσια βάση σε 504 χιλιάδες στο τέλος του 2017.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα της σταθερής τηλεφωνίας Ρουμανίας, εξαιρουμένων των αποσβέσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με τα Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης, αναδιοργάνωσης καθώς και μη επαναλαμβανόμενων νομικών υποθέσεων, μειώθηκαν κατά 2,8% στο Δ’ τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Αυτό αντανακλά κυρίως τις υψηλότερες άμεσες δαπάνες που σχετίζονται με πελάτες όπως έξοδα διασύνδεσης και συσκευές κινητής, τα οποία αντισταθμίστηκαν από τη μείωση στα έμμεσα κόστη όπως κατασκευαστικά, ενοίκια και λοιπά έμμεσα κόστη.

Το Δ΄ τρίμηνο του 2017, το προσαρμοσμένο EBITDA μειώθηκε κατά 7,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Αντίθετα, σε ετήσια βάση, το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 9,0% το 2017.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2017, η συνολική πελατειακή βάση της Telekom Romania Mobile διαμορφώθηκε σε 4,7 εκατ., μειωμένη κατά 11,1% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας την εκκαθάριση μη ενεργών πελατών καρτοκινητής και της μικρής αύξησης που παρουσίασαν οι πελάτες συμβολαίου. Ως αποτέλεσμα οι πελάτες συμβολαίου αντιπροσωπεύουν πλέον το 34,5% της συνολικής βάσης από 30,5% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τα συνολικά έσοδα το Δ’ τρίμηνο του 2017 ανήλθαν σε €139,5 εκατ., αυξημένα κατά 14,4%, κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από πελάτες συμβολαίου και από πωλήσεις συσκευών. Τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 13,1%, χάρη στην επιτυχημένη καμπάνια συνδυαστικών πακέτων, καθώς επίσης και στην αύξηση της κίνησης, η οποία αντανακλάται στην αύξηση του AMOU κατά 13% και των εσόδων δεδομένων κατά 37%.

Το Δ’ τρίμηνο του 2017, τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης, κόστη αναδιοργάνωσης και μη επαναλαμβανόμενων νομικών υποθέσεων, αυξήθηκαν κατά 18,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η τάση αυτή αντανακλά την αύξηση στα κόστη που σχετίζονται με την ενίσχυση του αριθμού των συνδέσεων που προήλθαν μέσω της καμπάνιας #netliberare, όπως είναι τα έξοδα πώλησης και διανομής, το αυξημένο κόστος πωληθέντων στο τρίμηνο, καθώς επίσης και οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων.

Το προσαρμοσμένο EBITDA μειώθηκε κατά 16,9% το Δ’ τρίμηνο του 2017, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σε συνεργασία με τη σταθερή τηλεφωνία, η Telekom Romania Mobile λαμβάνει μέτρα για να βελτιώσει τις επιδόσεις της, ενισχύοντας την κάλυψη του δικτύου 4G, επανασχεδιάζοντας τις εμπορικές της προτάσεις και βελτιστοποιώντας το κόστος.

Στο Δ’ τρίμηνο του 2017, η πελατειακή βάση της Telekom Albania διαμορφώθηκε σε 1,94 εκατ. αυξημένη κατά 5,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Στο Δ’ τρίμηνο του 2017, τα συνολικά έσοδα και τα έσοδα από υπηρεσίες της Telekom Albania παρέμειναν αμετάβλητα, αντικατοπτρίζοντας τον εξορθολογισμό της αγοράς, η οποία εστιάζει ολοένα και περισσότερο στα έσοδα από εξερχόμενη κίνηση. Η σταθεροποίηση των εσόδων αντικατοπτρίζει ένα πιο υγιές μείγμα καθώς η μείωση κατά 20% των εσόδων από διεθνή εισερχόμενη κίνηση αντισταθμίστηκε από την αύξηση κατά 15% των εσόδων λιανικής. Ο εξορθολογισμός της αγοράς που αναμένεται να προκύψει μετά την αποχώρηση του τέταρτου παρόχου στις αρχές του 2018, θα δώσει τη δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης.

 

Το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 13,3% το Δ’ τρίμηνο του 2017, κυρίως λόγω της μείωσης των άμεσων δαπανών.

ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ EBRD

Στις 3 Οκτωβρίου 2017, η COSMOTE προχώρησε στην αποπληρωμή του συνόλου του κοινοπρακτικού δανείου ύψους €150,0 εκατ. που διοργανώθηκε από την EBRD, η οποία είχε υπογραφεί στις 10 Ιουλίου 2017.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ

Την 19 Ιανουαρίου 2018, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε νέα Πολιτική Αμοιβών προς τους Μετόχους. Με την προϋπόθεση ότι το εξωτερικό και το μακροοικονομικό περιβάλλον θα παραμείνουν σταθερά, η Εταιρεία προτίθεται μεσοπρόθεσμα να καταβάλει στους μετόχους της, μέσω ενός συνδυασμού καταβολής μερισμάτων και Προγραμμάτων Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών, τις ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγονται κάθε χρόνο, έχοντας ενσωματώσει τις εξαγορές φάσματος, και τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες. Για το 2018, αλλά και μεσοπρόθεσμα, ο στόχος για τον επιμερισμό μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών βρίσκεται περίπου στο 65% και 35% αντίστοιχα. Η εφαρμογή της πολιτικής θα ξεκινήσει από το 2018 και θα λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις των ελεύθερων ταμειακών ροών για το τρέχον έτος,

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 15ης Φεβρουαρίου 2018, ενέκρινε την επαναγορά ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστού 10% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, για χρονικό διάστημα 24 μηνών από την 15η  Φεβρουαρίου 2018, ημερομηνία λήψης της απόφασης από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων. Οι μετοχές θα αποκτώνται με σκοπό την ακύρωσή τους με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων.

ΔΙΜΕΡHΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΎΜΒΑΣΗ ΥΨΟΥΣ ΕΥΡΩ 150,0 ΕΚΑΤ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (EUROPEAN INVESTMENT BANK – EIB)

Την 23 Ιανουαρίου 2018, η COSMOTE προχώρησε στην εκταμίευση του συνολικού ποσού Ευρώ 150,0 στο πλαίσιο της διμερούς δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία υπεγράφη τη 10 Ιουλίου 2017. Το δάνειο έχει διάρκεια 7 έτη, θα αποπληρωθεί σε εξαμηνιαίες δόσεις και το επιτόκιό του καθορίστηκε σε 2,805% ετησίως.

ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (Global Medium Term Note Programme)

Την 7 Φεβρουαρίου 2018, η ΟΤΕ PLC προχώρησε στην πλήρη αποπληρωμή του εναπομείναντος υπολοίπου Ευρώ 590,3 του Ομολόγου το οποίο έληγε την ίδια ημέρα καθώς και των δεδουλευμένων τόκων.

 

ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΥΨΟΥΣ ΕΥΡΩ 150,0 ΕΚΑΤ. ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (EUROPEAN BANK FOR RECONSTRUCTION AND DEVELOPMENT, EBRD)

Τη 12 Ιανουαρίου 2018, η COSMOTE αποπλήρωσε κεφάλαιο ύψους Ευρώ 23,0 στο πλαίσιο του κοινοπρακτικού δανείου με την EBRD καθώς και των δεδουλευμένων τόκων.

 

ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΤΕ

Την 24 Ιανουαρίου 2018, ο οίκος Standard & Poor’s Ratings Services αύξησε την μακροπρόθεσμη εταιρική αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ σε ‘BB-‘ από ‘B+’.

Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης

Η παρούσα ανακοίνωση περιλαμβάνει ορισμένες δηλώσεις που αφορούν σε μελλοντικές εξελίξεις. Οι εν λόγω δηλώσεις υπόκεινται σε κινδύνους και αβεβαιότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ουσιωδώς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι εν λόγω κίνδυνοι και αβεβαιότητες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεταβολή των οικονομικών, χρηματοοικονομικών, επιχειρηματικών ή άλλων συνθηκών της αγοράς. Συνεπώς, συνιστάται στους αναγνώστες να μη βασιστούν στις δηλώσεις που αφορούν σε μελλοντικές εξελίξεις. Το περιεχόμενο της παρούσας ανακοίνωσης δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως πρόβλεψη κερδών και δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι εν λόγω δηλώσεις και προβλέψεις θα πραγματοποιηθούν. Συνιστάται στους αποδέκτες της παρούσας να μην αποδώσουν αδικαιολόγητη βαρύτητα στις εν λόγω δηλώσεις, οι οποίες απηχούν τις θέσεις του Ομίλου μόνο κατά την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης, και να προβούν σε δική τους ανεξάρτητη ανάλυση και απόφαση σε σχέση με τις περιόδους στις οποίες αφορούν οι προβλέψεις.

Related posts