Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Απρ 2024
Πολιτισμός

Σχολιασμός του βιβλίου «Το δωμάτιο των θαυμάτων» του Julien Sandrel, εκδόσεις Μίνωας  

 Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη 

To δωμάτιο των θαυμάτων είναι ένα βιβλίο για τη μητρική αγάπη, τον πόνο, την απελπισία αλλά και τη δύναμη, την ελπίδα που αναγεννάται μέσα από την προσπάθεια εκπλήρωσης ονείρων που είχαν καταγραφεί για ένα προσδοκώμενο μέλλον.

Ο συγγραφέας Julien Sandrel γράφει σε πρώτο πρόσωπο κι είναι αξιοθαύμαστο πως μπορεί να εισχωρήσει στα βαθιά συναισθήματα και τις αντιδράσεις μιας μητέρας καθώς ο δωδεκάχρονος γιος της βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου. Παράλληλα, μπαίνει και στο μυαλό του εφήβου και καταγράφει τις πιθανές σκέψεις του αφήνοντας στον αναγνώστη την ελπίδα της επαναφοράς από το κώμα.

Όταν η Θάλεια και ο γιος της Λουί πηγαίνουν να συναντήσουν τη μητέρα της πρώτης και γιαγιά του δεύτερου, η άγνωστη μοίρα ενός ατυχήματος καιροφυλακτεί. Η καριερίστα Θάλεια απασχολημένη στο κινητό της για εργασιακούς λόγους δεν αντιλαμβάνεται την απομάκρυνση του γιου της με το σκέιτ του. Λίγα μετρά πιο πέρα, ένα φορτηγό πέφτει πάνω στον Λουί και τον τραυματίζει σοβαρά. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει ο αγώνας του παιδιού για τη ζωή και της μητέρας για τις επιθυμίες του βυθισμένου σε κώμα γιού της.

Όταν η Θάλεια ανακαλύπτει ένα σημειωματάριο του γιου της για όσα «θαύματα» εμπειρίες ήθελε να  αποκτήσει μεγαλώνοντας, αποφασίζει να ακολουθήσει η ίδια τις επιθυμίες του και να τις μεταφέρει στο παιδί μέσα από βίντεο και περιγραφές.

Πόσο εύκολο είναι να συμβούν αυτά; Όσο ακατόρθωτα κι αν φαίνονται η σαραντάχρονη Θάλεια οπλίζεται με το θάρρος που απαιτείται και προχωράει βήμα βήμα με αποφασιστικότητα. Δεν θα μπορούσε να παραμείνει άπραγη όταν στην πραγματοποίηση των «θαυμάτων» στηρίζει τις ελπίδες της για το τελικό θαύμα επαναφοράς του γιου της.

Στο βιβλίο υπάρχουν όλα τα συναισθήματα που διατρέχουν την καρδιά της μάνας που έχει μεγαλώσει ολομόναχη τον γιο της. Εκεί που απελπίζεται, εκεί σηκώνεται. Εκεί που σκοντάφτει, εκεί ανορθώνεται. Έχει νοερά τάξει στο παιδί της να ανταποκριθεί στις ανάγκες των «θαυμάτων» και δεν θα οπισθοχωρήσει παρά τις συνθήκες. Και προχωράει…

Η Θάλεια αναθυμάται, αυτοκρίνεται, αυτοδοκιμάζεται. Η δική της αγωνία ακολουθεί τους αναγνώστες και παίρνουν βαθιά ανάσα να υπομένουν την οδύσσεια που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της. Όχι όμως για τον εαυτό της. Για το παιδί της που με κλειστά μάτια και χιλιάδες σωληνάκια να διατρέχουν το σώμα του, ανήμπορο για οποιαδήποτε κίνηση, ομιλία, αντανακλαστική ένδειξη βρίσκεται παγιδευμένο σε μια άγνωστη εξέλιξη της ζωής του με πιθανότερο τον θάνατο.

Αυτόν τον θάνατο θέλει να αποφύγει η Θάλεια και αναμετριέται μαζί του με πάθος. Όπλα της αποτελούν όσα ο Λουί έγραψε στο σημειωματάριό του και μ΄ αυτά στέκεται μαχήτρια απέναντι στον χάρο. Προκαλεί τα «θαύματα» ένα ένα και τα προσκαλεί στο δωμάτιο του νοσοκομείου. Ένα δωμάτιο που γεμίζει με θαύματα. Το δωμάτιο των θαυμάτων

Η Θάλεια υποφέρει, σκίζεται η καρδιά της, ματωμένη τη σέρνει στα μονοπάτια των επιθυμιών του γιου της και κάθε φορά που επιτυγχάνει τον σκοπό της, αναπτερώνεται το ηθικό της. Δίπλα της βρίσκεται η μητέρα της. Η φιλική σχέση που αποκτά με τη νοσοκόμα Σαρλότ είναι υποστηρικτική στην πορεία της. Η γνωριμία της με τον Εντγκάρ είναι τυχαία, ωστόσο, αυτός αποτελεί το απαραίτητο στήριγμα στις «διαδρομές» της.

΄Ένα μυθιστόρημα συγκινητικό που αγγίζει κάθε ψυχή που θα το διαβάσει. Η αγωνία τόσο για την επιτυχία των εγχειρημάτων της Θάλειας όσο και την εξέλιξη της πορείας του Λουί κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

Όσα αναφέρονται στο βιβλίο, σκέψεις, συναισθήματα, απογοητεύσεις, λάθη και σωστά, συμπεριφορές, αποφάσεις, αναστολές, όλα συγκινούν και μας μεταφέρουν σε μια πραγματικότητα που λίγο ως πολύ βιώνουμε ως γονείς ή ως έφηβοι.

Το βιβλίο δεν μας βάζει στη διαδικασία αποδοχής της απώλειας, αντίθετα μας οδηγεί στον δρόμο της ελπίδας. Συνταρακτικό στη γραφή του με κυρίαρχο μήνυμα να ζούμε στον παρόν την κάθε στιγμή.

Δικαίως το βιβλίο μεταφράστηκε σε 26 χώρες και διασκευάστηκε για το θέατρο, τον κινηματογράφο (2023) και απέσπασε λογοτεχνικά βραβεία.

Σας προτρέπω να το συμπεριλάβετε στις επόμενες αναγνώσεις, αν θέλετε να διαβάσετε ένα συνταρακτικό βιβλίο που θα το χαρακτήριζα αναγνωστικό διαμαντάκι.

Περισσότερα για το βιβλίο στον παρακάτω σύνδεσμο

https://now24.gr/to-domatio-ton-thaumaton-muthistorima-tou-julien-sandrel-apo-tis-ekdoseis-minoas/

 

 

 

Related posts