Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Ιαν 2021
Πολιτισμός

Σχολιασμός του βιβλίου «Θύελλα στη Μακεδονία» του Τζίμμυ Κορίνη

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη 

Ο Τζίμμυ Κορίνη είναι πασίγνωστος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ξεκίνησε τη συγγραφή από την εφηβεία του και έγινε συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων γράφοντας αρχικά για τη «Μάσκα» και το «Μυστήριο», δυο θρυλικά περιοδικά που σίγουρα θυμούνται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Το μυθιστόρημα «Θύελλα στη Μακεδονία» ξεκίνησε ως σενάριο το 1964 και μόλις στην 10ετία του ’80 προέκυψε η ελληνική έκδοσή του, ενώ πρόσφατα επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Οξύ.

Ο συγγραφέας ακολουθώντας τα μονοπάτια των Μυστικών του βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε στη Μακεδονία στις αρχές του 19ου αιώνα, τότε που ακόμα βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή και σαν να μην έφτανε αυτό, Βούλγαροι κομιτατζήδες λυμαίνονταν την περιοχή σκοτώνοντας, αρπάζοντας, βασανίζοντας, βιάζοντας.

Το ελεύθερο ελληνικό κράτος απείχε από οποιαδήποτε συμμετοχή και μια μικρή ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται από έναν αξιωματικό του ελληνικού στρατού, έναν δόκιμο της Σχολής Ευελπίδων, έναν γενναίο κρητικό, μια γυναίκα και μια χούφτα ανταρτών αναλαμβάνουν να βγάλουν από τη μέση τον αιμοσταγή Ιβάνοφ, αρχηγό των κομιτατζήδων που είναι ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής.

Η μικρή ομάδα ισορροπώντας με αυταπάρνηση ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο προσπαθεί να καταφέρει το σχεδόν ανέφικτο μέσα από αντίξοες συνθήκες. Μια απ΄ αυτές είναι ο «Εφιάλτης» της ιστορίας που κατευθύνει τις κινήσεις του και την προδοσία του από προσωπικό και μόνο συμφέρον. Ο άνθρωπος χωρίς ιδανικά που σκύβει το κεφάλι σε κάθε κατακτητή για να μετράει τα όβολα που κουδουνίζουν στη τσέπη του, αδιάφορα κι ασυνείδητα για το κακό που προκαλεί στους συμπατριώτες του.

Με την ελπίδα να κρέμεται σε μια εύθραυστη κλωστή η μικρή ομάδα προσπαθεί να προσεγγίσει τον στόχο της, την εξόντωση του Ιβάνοφ, παίζοντας τη ζωή τους κορώνα-γράμματα. Η εξαγορασμένη συνείδηση του προδότη, οι δυσκολίες στα κακοτράχαλα μονοπάτια, τα δύσκολα περάσματα, οι παγίδες του φόβου, ο κίνδυνος του θανάτου δεν τους απέτρεψε, αντίθετα προχώρησαν αποφασισμένοι να δώσουν το αίμα τους για τη Μακεδονία.

Από όλη την ομάδα των πολιτικών της ελεύθερης Ελλάδας, μόνο ένας φαίνεται να υποστηρίζει το εγχείρημα κι αναρωτιέμαι πόσο τυχαίο είναι αυτό. Όπως επίσης αναρωτιέμαι πόσο τυχαίο είναι το ότι το μυθιστόρημα επανεκδόθηκε σε μια περίοδο που το όνομα της Μακεδονίας ηχεί στ΄ αυτιά του κάθε έλληνα μέσα από το  Σύμφωνο των Πρεσπών.

Τα πρόσωπα του βιβλίου είναι διαφορετικοί χαρακτήρες που τους ενώνει είτε η φιλία, είτε η εμπιστοσύνη, σίγουρα όμως ο κοινός σκοπός. Δεν λείπει βέβαια και το ελάττωμα του έλληνα, ο θυμός κι οργή να τον οδηγεί να παίρνει παρορμητικές αποφάσεις και ν΄ αποτυγχάνει. Ο θάνατος παραφυλάει σε κάθε βήμα κι ένα λάθος βήμα μπορεί να οδηγήσει σε αφανισμό.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που εξυμνεί τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση, την γενναιότητα. Η φιλία παίζει σημαντικό ρόλο στις σελίδες του καθώς και ο σεβασμός στην εμπειρία αλλά και οι προσωπικές αδυναμίες. Ο συγγραφέας επέλεξε να μη λείπει η γυναικεία παρουσία από την ομάδα, γιατί η γυναίκα πάντα είχε σημαντικό ρόλο στις μάχες και στους αγώνες της ιστορίας.

Θεωρώ ότι κάθε έλληνας οφείλει να ανατρέξει στην ιστορία της Μακεδονίας, να διαβάσει ιστορικά βιβλία ή λογοτεχνικά βιβλία ιστορικού περιεχομένου όπως το «Θύελλα στη Μακεδονία», ν΄ ανοίξει τ΄ αυτιά του για ν΄ ακούσει τους ψιθύρους των νεκρών που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της. Ιδιαίτερα, οι νέοι, οι έφηβοι προκειμένου να μάθουν, να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τους ηρωικούς αγώνες μιας «χούφτας» αληθινών πατριωτών της εποχής εκείνης. Μπορεί το βιβλίο του Τζίμμυ Κορίνη ν΄ αφορά μυθοπλασία, όμως, είναι σίγουρο πως μελέτησε πολύ καλά τα γεγονότα εκείνης της περιόδου προκειμένου η ιστορία του να βασίζεται σε αλήθειες.

Ένα μυθιστόρημα που οι  μικρές λεπτομέρειές του προκαλούν την αγωνία σε κάθε σκέψη ή πράξη των ηρώων και το καθιστούν ένα ιστορικό θρίλερ. Άλλωστε ο συγγραφέας του είναι ο πλέον έμπειρος για τη συγγραφή αστυνομικών και θρίλερ βιβλίων.

Ιδιαίτερα θαυμάζω τη λιτή, σύντομη, περιεκτική και ουσιαστική λογοτεχνική γραφή του.

Το βιβλίο «Θύελλα στη Μακεδονία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ.

 

Related posts