Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
15 Μαΐ 2021
Πολιτισμός

Σχολιασμός του βιβλίου “Οι μάγισσες της Αγίας Πετρούπολης” της Imogen Edwards-Jones

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη 

Οι «Μάγισσες της Αγίας Πετρούπολης» είναι ένα ατμοσφαιρικό ιστορικό μυθιστόρημα, που αναφέρεται στην περίοδο 1889-1916.

Δυο αδελφές, η Μιλίτσα και η Στάνα, είναι κόρες ενός φτωχού βασιλιά του Μαυροβουνίου. Ακολουθώντας το καθήκον να στηρίξουν τον πατέρα τους και το βασίλειό του, βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη για να παντρευτούν άντρες με εξέχουσες θέσεις ώστε να διεισδύσουν στην Αυλή των Ρομανόφ.

Οι σύζυγοι βρίσκονται, οι κόρες παντρεύονται αλλά πόσο εύκολη είναι η επαφή τους με την οικογένεια του τσάρου;

Αν και αρχικά δεν είναι αποδεκτές από την ρώσικη αριστοκρατία, η εξυπνάδα τους, οι δολοπλοκίες τους και κυρίως οι μαγικές ικανότητές τους μέσω πνευματιστικών οδών τις στέλνει κατ΄ ευθείαν στο παλάτι και στην τσαρίνα Αλεξάνδρα, με την οποία αναπτύσσουν μια πολύ φιλική σχέση δεδομένου ότι και η ίδια δεν είναι απόλυτα αποδεκτή, από όλους, λόγω της καταγωγής της.

Οι δυο αδερφές μηχανορραφούν προκειμένου να πείσουν την τσαρίνα ότι θα αποκτήσει τον πολυπόθητο γιο και διάδοχο του θρόνου, με αποτέλεσμα η σχέση τους μαζί της να γίνεται όλο πιο στενή και απαραίτητη.

Μέχρι που στον ορίζοντα εμφανίζεται ο Ρασπούτιν κι η εξουσία που είχαν αποκτήσει μειώνεται, πολλά από όσα είχαν επιτύχει ανατρέπονται, καθώς αυτός σφραγίζει την εξέλιξη με τον τρόπο που επιθυμεί.

Η καταθλιπτική τσαρίνα Αλεξάνδρα είναι το κλειδί και ο πολυπόθητος γιος που δεν έρχεται είναι η κλειδαριά που ανοίγει τις πιο καλά φυλαγμένες πόρτες της εξουσίας, η δε ασθένεια του διαδόχου, όταν έρχεται, είναι το εισιτήριο ελευθέρας εισόδου.

Με αριστοτεχνικό τρόπο η συγγραφέας συνδέει την ιστορία με τη μυθοπλασία ώστε τα όρια μεταξύ τους είναι δυσδιάκριτα. Με απόλυτη συγγραφική άνεση μεταφέρει τον αναγνώστη στα τελευταία χρόνια επικράτησης των Ρομανώφ λίγο πριν τη μεγάλη επανάσταση.

Η μελέτη της ιστορικής περιόδου τής έδωσαν το κέντρισμα αλλά και την άνεση να διαχειριστεί το μυθιστόρημα ώστε να βασίζεται στα πραγματικά ιστορικά γεγονότα και ταυτόχρονα με απόλυτη πιστότητα της μυθοπλασίας.

Εξουσία! Μαγεία! Σεξ! Είναι τα τρία σημαντικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εποχή μέσα στις σελίδες του βιβλίου και προφανώς δεν ξεφεύγει από την αλήθεια. Συνδυασμένα μεταξύ τους, με την έμπνευση της Imogen Edwards-Jones, δημιουργούν ένα ανάγνωσμα για μια εποχή σκοτεινή όπου οι επιρροές ατόμων άσχετων με τους Ρομανώφ επέδρασαν στην οριστική λήξη της τσαρικής εποχής.

Η δίψα για εξουσία από τις δυο κόρες, οι τελετές μαύρης μαγείας, η ευάλωτη τσαρίνα Αλεξάνδρα με τον εύπιστο σύζυγό της Νικόλαο και η πειθώ του Ρασπούτιν για τις υποτιθέμενες υπερφυσικές ικανότητές του συνθέτουν ένα μυθιστόρημα μιας ταραχώδους εποχής, με συγγραφική μαεστρία.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που σε «αναγκάζει» να γυρίζεις τις σελίδες του ώστε να «χωθείς» στη συνέχειά του.

Αξίζει να διαβαστεί από όλους και κυρίως από τους λάτρεις των ιστορικών μυθιστορημάτων που θα το λατρέψουν.

*Το βιβλίο «Οι μάγισσες της Αγίας Πετρούπολης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Related posts