Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Ιαν 2021
Πολιτισμός

Σχολιασμός του βιβλίου «Οδός Ελπίδος» της Άννας Σάγου-Βακαλούδη

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη 

Οδός ελπίδος! Ένας τίτλος που ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο του βιβλίου και στη μυθοπλαστική ιστορία που αφηγείται η συγγραφέας Άννα Σάγου-Βακαλούδη γιατί η ελπίδα είναι αυτή που τρέφει το παρόν και εναποθέτει την επανόρθωση αποφάσεων και πράξεων που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν. Ένα παρελθόν που ένα μυστικό  στιγματίζει ανθρώπους που γνωρίζουν κι ανθρώπους που αγνοούν.

Σε δυο διαφορετικούς χρόνους χωρίζεται το βιβλίο, σε δυο διαφορετικές εποχές. Η μια αφορά την εποχή του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και η άλλη πολλά χρόνια αργότερα τη δεκαετία του ΄90.

Η βιοπάλη, οι θάνατοι και ο έρωτας σφραγίζει τις ψυχές της Ελένης και της Αννίκας παράλληλα με μια αγνή και σταθερή φιλία μέσα από την οποία αλληλο-υποστηρίζονται. Όταν η ζωή της Ελένης γίνεται αδιέξοδη, η Αννίκα της προτείνει μια λύση, μαχαίρι στην καρδιά, που όμως την αποδέχεται. Ένα μυστικό που γνωρίζουν οι δυο τους, τις δένει για πάντα, ώσπου χάνονται. Κι η μοίρα βάζει το χέρι της, δηλαδή η συγγραφική πένα της συγγραφέως, καθοδηγεί με απόλυτη μαεστρία τα γεγονότα και τα κατευθύνει στις διαδρομές που εκείνη επιλέγει με απόλυτη πιστότητα στην αληθοφάνεια όσων συμβαίνουν.

Κι επειδή η ζωή ξεπερνά τη φαντασία, είναι σίγουρο ότι πολλές παρόμοιες ιστορίες έχουν συμβεί τη μεταπολεμική περίοδο και όχι μόνο.

Πολλά είναι τα συναισθήματα που γεννιούνται κατά την ανάγνωση του βιβλίου. Τα θέματα που κεντρίζουν τη συγγραφέα και τα διοχετεύει στο βιβλίο της έχουν να κάνουν με τη σκληράδα του πολέμου που αλλοιώνει πρόσωπα και καταστάσεις, με τον έρωτα που μαραίνεται κι ακολουθεί αντίστροφες διαδρομές, με την κατανόηση της φιλίας, με τη φιλευσπλαχνία που παρουσιάζεται άδολα, με την αγάπη που παραμένει σταθερή μέσα στα χρόνια, κι ένα μυστικό που εκκρεμεί ν΄ αποκαλυφθεί με τη συνδρομή του αναπάντεχου.

Η δύναμη της ζωής είναι το σημαντικό κομμάτι που αποπνέεται στις σελίδες του βιβλίου, η δύναμη της φροντίδας των αγαπημένων προσώπων, η αυταπάρνηση για τη στήριξη των πονεμένων που ο θάνατος χτυπάει ανελέητα τις πόρτες της ζωής τους.

Ο έρωτας είναι αυτός που γίνεται η κινητήριος δύναμη για να ξεκινήσει η δημιουργία ενός παζλ που θα συνδέσει τα σκορπισμένα κομμάτια που περιμένουν την κατάλληλη  στιγμή για να συνταιριάξουν και να δημιουργήσουν το όλον στην επιφάνεια που απεγνωσμένα αποζητά την ολοκλήρωσή της μέσα από την οποία θα επέλθει η λύτρωση για τις εμπλεκόμενες γυναίκες και η αποδοχή από τα πρόσωπα που τις περιβάλλουν.

Σταθερός δεσμός στα πρόσωπα του βιβλίου είναι η οικογένεια, είτε πρόκειται για ολοκληρωμένη, είτε πρόκειται για μονογονεϊκή κλπ.

Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα, για μια ιστορία, που η ίδια η ζωή επανειλημμένως έχει σκηνοθετήσει καθώς είναι πιο ευφάνταστη και πιο απρόβλεπτη από όσο ελπίζουμε και ευχόμαστε να είναι. Το σίγουρο είναι ότι η συγγραφέας καταφέρνει να μας πλημμυρίσει με συναισθήματα. Πότε επιπλέει η λύπη και πότε έρχεται στην επιφάνεια η χαρά διατηρώντας έτσι μια ισορροπία στο θυμικό του αναγνώστη.

Τελικά, η οδός ελπίδος είναι ο χαρισματικός δρόμος που οδηγεί στη λύτρωση!

Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο και ευκολοδιάβαστο βιβλίο εφόσον  η συγγραφέας κατάφερε ν΄ αποτυπώσει πολλά συναισθήματα σε λίγες σελίδες και αβίαστα να τα μεταδώσει στον αναγνώστη.

 

 

 

 

Related posts