Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Ιαν 2022
Πολιτισμός

Σχολιασμός της θεατρικής παράστασης «Μη με λες Φωφώ» στο θέατρο Στούντιο Μαυρομιχάλη 

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη

Η θεατρική παράσταση «Μη με λες Φωφώ» έκανε πρεμιέρα στις 27/1/2020 στο Στούντιο Μαυρομιχάλη κι από την πρώτη στιγμή κέρδισε τις εντυπώσεις του θεατρόφιλου κοινού.

Πρόκειται για ένα έργο που βασίζεται στον μύθο της Φαίδρας στον οποίο ο θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης δίνει συνέχεια μ΄ έναν σουρεαλιστικό τρόπο. Η Φαίδρα δεν πεθαίνει όπως συμβαίνει στον μύθο, τη συναντάμε σ΄ ένα ερημικό νησί με το όνομα Φωφώ, παρέα με την τροφό της Οινώνη και ζούνε αιώνια.

Ο σκηνοθέτης  Τρύφωνας Ζάχαρης που παίζει και στο έργο, επέλεξε να περιορίσει τις κινήσεις της Φαίδρας (Ηλέκτρα Τσαγγανά) και της Οινώνης (Αδριανός Γκάτσος) στο πολύ μικρό ερημονήσι δημιουργώντας ένα χωροταξικά ασφυκτικό περιβάλλον για τις δυο γυναίκες, το οποίο όμως τους δίνει την ελευθερία να ονειρεύονται.

Ο  Αλέξης Διαμαντής   κρατάει τον ρόλο του αφηγητή κρατώντας στα χέρια του κάποια μισοσβησμένα χειρόγραφα που βρέθηκαν σ΄ ένα πλημμυρισμένο υπόγειο και παρεμβαίνει στην παράσταση όταν οι γυναίκες κοιμούνται.

Ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το έργο «νησιωτικό δράμα» αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι μπορεί να ενταχθεί σε μια συγκεκριμένη κατηγορία. Είναι αλήθεια πως το γέλιο βγαίνει αβίαστα σε πολλές σκηνές του έργου, ιδιαίτερα με την εμφάνιση του «τέρατος», που ανυπομονεί να γνωρίσει η Φωφώ, ωστόσο δεν είναι κωμωδία. Περιέχει κωμικά και τραγικά στοιχεία ή καλύτερα περιέχει υπαρξιακά θέματα που προβληματίζουν.

Το σίγουρο είναι ότι δημιουργήθηκε μια θεατρική ομάδα που έχει να δώσει πολλά στο θεατρόφιλο κοινό. Πρόκειται για νέους ανθρώπους, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο έμπειροι που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε μια παράσταση που περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους γύρω από τις απαντήσεις στις αναζητήσεις μας. Κι ενώ τις ψάχνουμε έξω από τον εαυτό μας, η αλήθεια είναι ότι βρίσκονται μέσα μας.

Έξοχη είναι η νεαρή Ηλέκτρα Τσαγγανά που μεταγγίζει στους θεατές ομορφιά, φρεσκάδα και ταλέντο με μια επιτηδευμένα κοριτσίστικη αφέλεια. Εκπληκτικός ο Αδριανός Γκάτσος στον γυναικείο ρόλο της Οινώνης. Εξαιρετικοί και οι «δορυφόροι» της παράστασης Αλέξης Διαμαντής, Τρύφωνας Ζάχαρης, Γιώργος Αντωνόπουλος. Η σύμπνοια μεταξύ των ηθοποιών είναι ένα συν στις ερμηνείες τους. Αποτελούν ομάδα και φαίνεται ξεκάθαρα ότι λειτουργούν σαν τέτοια.

Η Μαίρη Γκαζιάνη με τους συντελεστές της παράστασης μετά την πρεμιέρα

Πρόκειται για μια νέα θεατρική ομάδα που αξίζει την προσοχή μας.

Εμπνευσμένο θεωρώ ότι είναι το σκηνικό της Ελένη Βαρδαβά που παραπέμπει στο μικρό νησί και παράλληλα δίνει ελευθερία κινήσεων στους δυο ηθοποιούς.

Γενικά η παράσταση είναι πολύ ευχάριστη, με κωμικά στοιχεία, με προβληματισμό,  με θαυμάσιες ερμηνείες.

Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Τρύφωνας Ζάχαρης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξης Διαμαντής

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Ελένη Βαρδαβά

Φωτισμοί: Γιώργος Κουτσαλιάρης, Γιώργος Αντωνόπουλος

Φωτογραφίες – TeasersTrailers: Sic Semper Tyrannis

Μοντάζ: Γιώργος Κουτσαλιάρης, Αδριανός Γκάτσος, Αλέξης Διαμαντής

Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Παίζουν: Ηλέκτρα Τσαγκανά, Αδριανός Γκάτσος, Αλέξης Διαμαντής, Τρύφωνας Ζάχαρης, Γιώργος Αντωνόπουλος

Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα, τηλ.: 210 6453330)

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00 από τις 27/01/20 έως τις 03/03/2020

 

Related posts