Επιστροφή στην κορυφή
Σαββάτο, 16 Δεκ 2017
 
 

Συνταγματικό Δικαστήριο Ισπανίας: Άκυρο το δημοψήφισμα της Καταλονίας!

Τρίτη, 17 Οκτώβριος 2017 - 17:24

-a Μέγεθος κειμένου +A

 

 

 

 

 

 

 

 

«Άκυρο» κήρυξε η Ισπανία το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που έκρινε ότι αυτό ήταν το δέον.

«Το δημοψήφισμα παραβιάζει πολλές συνταγματικές αρχές, την υπεροχή του Συντάγματος, την εθνική κυριαρχία και την άρρηκτη ενότητα του ισπανικού έθνους» αναφέρει σήμερα (17/10) το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας για την απόφαση.

Ακόμη για να δικαιολογηθεί περαιτέρω η συγκεκριμένη απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την ψήφιση του νόμου στο Κοινοβούλιο διεπράχθησαν «πολύ σοβαρές παραλείψεις της νομοθετικής διαδικασίας, που επηρεάζουν το σχηματισμό της βούλησης της Βουλής, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών να συμμετέχουν στις δημόσιες υποθέσεις μέσω αντιπροσώπων».

Το δικαστήριο είχε αρχικά αναστείλει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος καθώς μελέτησε αλλά δεν επιβεβαίωσε τη νομιμότητά του, αν και η καταλανική κυβέρνηση προχώρησε στην ψηφοφορία παρ’ αυτά.

Το δημοψήφισμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου, έφερε ένα συντριπτικό αποτέλεσμα υπέρ της Καταλονίας να ξεφύγει από τον έλεγχο της Ισπανίας και να γίνει ανεξάρτητο κράτος. Όμως παρόλο που η ζυγαριά έγερνε ξεκάθαρα προς αυτήν την κατεύθυνση, η τελική συμμετοχή που δεν άγγιξε ούτε το μισό των ψηφοφόρων (43,03%), χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για να συνθλίψει την όποια εγκυρότητα του.

Τώρα, ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, έχει διορία κάτι λιγότερο από 48 ώρες (δηλαδή μέχρι την Πέμπτη και ως τις 10 το πρωί – τοπική ώρα), για να διαφωτίσει τις ισπανικές αρχές αν τελικά έχει κηρύξει ανεξαρτησία ή όχι.Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: